7 Kasım 2008 Cuma

Zeytin'i az daha kaybediyorduk...

Bu sabah cok korktuk, kopegimiz zehirlendi, az daha oluyordu. Hala da hayati tehlike tam gecti mi emin degilim.

Bu sabah 6:15 gibi dustuk yola, normalden biraz erken oldugu icin daha uzun bir guzergah sectik, cok da neseli bir gezinti oldu. Ufakliklar bolca kosup oynadilar. Ancak bunlarin burunlari hep yerde, nerede luzumsuz birsey agizlarina atiyorlar. Biz de ozellikle bir hayvan olusu falan yiyip hastalanacaklar diye surekli mudahale edip duruyoruz. Meger etrafa tilki, domuz, cakal icin zehir birakiyorlarmis (veterinerimizin soyledigine gore). Benim hic akima gelmemisti cunku daha once koylulerle domuz problemi hakkinda konusurken, vurmanin yasak oldugunu, zehirle bu isin cozulebilecegini ama baska hayvanlara da zarari olur diye zehir kullanmadiklarini soylemislerdi. Anlasilan herkes boyle dusunmuyor :-(

Iki gun once de Uzum'un basina bir benzeri ama cok daha hafifi gelmisti. Veterinerin tavsiyesi ile yogurt yedirip 1-2 saat icinde halletmistik. Onda bolca kusma ve ardindan saatlerce halsizlik olmustu. Zeytin belliki cok daha fazla yemis zehirden. Yuruyus sonrasi yemeklerini hazirlarken birden oldugu yere yigildi, sonra da hemen kalkti. Ben ayagi bir cukura falan gelip dustu sandim. Sonra tekrarlamaya basladi. Zavalli hayvan kasilarak, cirpinarak yere dusuyor, ardindan birkac saniye sonra ayaga kalkip aglamaya basliyor. Sanki elektrik soku yiyor gibiydi. Hemen yogurt yedirmeye basladik ama kasilmalar siklasmaya ve siddetlenmeye baslayinca kapip veterine goturduk. Neyseki veteriner ofisinin uzerinde oturuyor, sabah 8 olmasina ragmen bizi kabul etti. Hemen damardan 3, deri altindan 1 cc igne yapti (ne oldugunu unuttum). Onumuzdeki birkac saat atesinin cikacagini ve ignenin 12-24 saat gecici korluk yapacagini soyledi. Atesi icin islak tutun dedi.

Eve gelip daha arabadan indiremeden korkunc bir kasilma geldi, daha oncekilere hic benzemeyen. Hayvan resmen can cekisiyordu. Bir sure sonra cirpinmalar da kesildi ve kaskati kaldi, kurtulamayacak sandim. Neyse, sonra yavas yavas cozuldu. 3 saattir surekli islatiyoruz, son 10-15 dakikadir atesi dustu. Yavas yavas yatabilmeye basladi, daha once nedense yatamiyordu. Su anda gozleri gormuyor, umarim aksama dogru gorecek. Kefeni yirtti galiba ama arada titremeler oluyor, umarim tekrar kotulesmez.

Hadi bunu atlattik diyelim, bundan sonra ne yapacagiz, bu isin tekrarlanmasini nasil onleyecegiz? Agizlik cozum belki...

Eger bu is gercekten bazilari tarafindan atilmis zehirden olduysa o insanlara ne demeli? Bu kadar alcakca, sinsi ve ayrim yapmayan bir sey, zararlilarla mucadele yontemi olabilir mi?

5 yorum:

Pinar dedi ki...

Veteriner Zeytin'i gorunce, dun gece sabah 3'de baska birinin kopeginde de ayni belirtilerle zehirlenme oldugunu soyledi. Hatta bu olay Datca'nin icinde olmus. Cok havladigi icin, komsu, zehirli eti kopegin oldugu bahceye atmis!

Bunlari duydukca insanin morali cok cok kotu oluyor!:(

okivanc dedi ki...

Gecmis olsun. :(

Buradan size muzzle'li tasma yollayalim mi? Cok agresif gozukmeyen basit tipleri var ama is gorur mu bilmem. Bize haber verin.

okivanc dedi ki...

Zeytin nasil? Atlatti mi?

tugrul dedi ki...

Zeytin su anda cok iyi. Gozlerinin normale donmesi 2-3 gun surdu. Bizim gecti zannettigimiz ilk gunun sonunda meger ozellikle aksamlari gorme guclugu cekiyormus. Gozlerinin aslinda tam da goremedigini o aksam ve bir sonrakinde hava kararirken yuruyuslerde anladik. Normalde birsey hissettikleri zaman ucu birden havliyorlar. Bu yuruyuslede ise sadece Zeytin, uzaktaki cali sekillerini falan birsey zannedip havladi, sirt tuylerini kabartti, vs.

Kopeklerin gorme problemlerini anlamak biraz zor biliyorsunuz, kulak ve burunlari super oldugundan. Ama galiba artik tamamen normale dondu. Kardesi ile azma acisindan bu kesin.

EItem dedi ki...

Gecmis olsun. Insallah bir dah boyle birsey yasamzsiniz. Nasil korunacaksiniz bilmiyorum ama kolay gelsin. Buralardan birsey isterseniz haber verin...