28 Nisan 2009 Salı

Zeytin zararlisi ile mucadele

Meyvelitepe'nin yorumunu okuduktan sonra bir kez daha zeytin agaclarina baktim. Bu bocekler ne yapiyor diye. Bir sure bekleyince ortaya cikti. Daha acmamis tomurcuklara kafayi gomup yiyorlar! Moralim cok fena bozuldu. Bazi agaclari oyle bir talan etmisler ki o guzelim tomurcuklar paramparca. O moral bozuklugu ve kizginlikla, 30 kadar zeytinden saatler boyunca tek tek o bocekleri topladim. Bazi agaclarda o kadar coklar ki daha bir dala deger degmez yere patir patir onlarcasi dusmeye basliyordu. Allahtan cok fazla ucan bir hayvan degil, dustugu yerde de toplamaya devam ettim. Sanirim toplam 1 orta boy naylon poset doldurdum! Yarin sabah erkenden kalkip bakacagim, umarim bir ise yaramistir. Bir kac gun bu sekilde toplamayi deneyecegim.

Kimyasal kullanmamak diye baslayinca bu tarz problemler cok moral bozucu oluyor. Anladim ki bizim her gun duzenli bir sekilde butun agac ve diger bitkilerimizi tek tek gozden gecirip problem daha ufakken cozmemiz gerekiyor. Gerci hadi simdi agaclarimiz ufak da boyle yapabildim. Bu agaclar kocaman oldugunda ne yapacagiz?

9 yorum:

LEMAN dedi ki...

doganın kanunu gerçi ama bende bitki ve hayvan bir araya gelmese derim hep ikisinede kıyamıyor insan haklısın ama emek var ortada demi ama

Pinar dedi ki...

Haklisin Leman, insan ikisine de kiyamiyor ama bazen de tercih etmek durumunda kaliyor. Ilaclama ile arada yararli boceklere de zarar verdigin icin, boyle elle toplamak (yapabiliyorsan) en iyi ve kontrollu yontem diye dusunduk. Ama dedigim gibi agaclar kocaman olunca cozum ne olacak henuz bilmiyoruz. O zamana kadar ogrenmeyi umuyoruz.

dokuzuncubulut dedi ki...

Pınarcım,
Cibilerinize bayıldım, önce büyüdüklerini, sonra da yumurta haberlerini bekleriz. Kolay gelsin.

Pinar dedi ki...

Tesekkurler Asli. Bu sabah eldem yem yediler!:)

Meyvelitepe dedi ki...

Mavi renkli plastik leğen gibi bir şey varsa içine yarıya kadar su doldurup ağacın altına koymayı deneyebilir misiniz?

Deneme imkanınız olursa, her gün kontrol edip bu zararlıların içine düşüp düşmediklerini test etmeye çalışalım. Bu yöntem, bakla zınnı denilen bir çiçek yiyicisi için tuzak. Bir ihtimal bu böcekte de işe yarayabilir.

Pinar dedi ki...

Mavi degil ama acik yesil bulasik kabim var. Renk onemli mi?

Aslinda yerde yapiskanli bir sey olsa toplarlamak cok kolay olacak. Agaci sallayinca patir patir dokuluyorlar ve ucamiyorlar.

Meyvelitepe dedi ki...

Bu tuzağın mavi olması gerekiyor. Rengin özel bir çekiciliği var.

Silkelenerek düşebileceklerse bir örtü vb. yayıp orata dökülmeleri sağlanabilir mi?

Bir de fidanlara nasıl çıkıyorlar? Yürüyerek mi, orada mı yumurtadan çıktılar, uçarak mı? Anlayabiliyor musunuz?

Pinar dedi ki...

Mavi legen bulmaya calisayim yarin o zaman.

Yumurtayi nereye biraktiklarini anlayamadim henuz. Ucabiliyorlar ama sanirim cok uzak mesafe ucmak istemiyorlar.

Altina ortu serip sallama isi de artik pek islemeyebilir. Bugun dallara cok siki tutunuyorlardi!:)

Unknown dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.