9 Ağustos 2010 Pazartesi

Kompost Yigini

Bildiginiz gibi kullandigimiz kuru tuvalet sistemi donusumlu olarak kullandigimiz iki kompost gozunde islemi tamamliyor. Yani kompost yigini olayi bizim icin tanidik. Ancak bunlar ozel yiginlar ve kompost elde etmemiz kabaca 2 yil suruyor. Gecen haftalarda ilk kompost dagini yapma sansimiz oldu. Ortaya o kadar buyuk bir dag cikti ki, sanirim 3-4 ay icinde islem tamamlandiginda bizi uzun sure idare edecek kompostumuz olacak.

Bir komsu ziyaretinde ev sahiplerinin oglunun buradaki yazlik sitelerden birinin cimlerin bictigini ogrendik. Bizim heryerden organik madde topladigimiz herkes tarafindan duyuldugundan kesilmis cimlerle ilgilenip ilgilenmedigimiz sordular. Tabii ki hemen atladik. Biz almazsak Datca'nin coplugune gidiyor, siyah cop torbalarinda, ne yazik!

Birkac gun sonra bir romork dolusu kesilmis cim geldi. Mis gibi kokan taze cim beklerken, torbalarda gunlerdir beklemis ve kokusmus bir cop yigini ile karsilastik. Torbalardan sulari siziyor, vs. Bu torbalari bu sekilde bekletemeyecegimiz anlasilinca mevcut saman, kurumus fasulye bitkileri ve keci gubresini de ekleyerek bir kompost tepesi yapmaya karar verdik. Artik kullanmadigimiz yukseltilmis havuz demirinin icine bir katman karbon (kuru ot/saman/kuru fasulye),



birer katman azot (keci gubresi ve cim) koyarak





ve bu katmanlari malzeme bitene kadar tekrar ederek bir tepe yaptik, en ustunu de saman ile orttuk.



Tabii her tabaka sonrasi guzelce suladik.

Iki gun sonra soyle bir acip baktigimizda isinin cok yukseldigini gorduk. Yaz sicaginda duman tutuyordu ve elimi degmege kalktigimda asiri sicakti. Ara sira kontrol edip isi dustugunde yan tarafa aktaracagiz ve tekrar sulayacagiz. Bolca oksijen alip nemini yukselten yigin bir kez daha isinacak. Bu sekilde birkac devirmeden sonra cok hizli bir sekilde kommpost elde etmis olacagiz.

Biraz emek yogun bir is, hele curumus cimen torbalarini yigina tasiyip bosaltmak cok da zevkli degildi ama cimleri cope atmaktan cok daha iyi yine de. Umarim bundan sonra cimleri bicilir bicilmez araziye getirebiliriz.

5 yorum:

Meyvelitepe dedi ki...

Kolay gelsin. Epeydir sesiniz çıkmıyordu. Kompost yığını da bir hayli büyükmüş :)

Birkaç ip ucu. Sürekli kompost malzemesi bulabiliyorsanız, çok büyük bir tane yerine, her biri bir metreküp üç kompost kabı uydurmak daha iyi. Sıcak kompostun ortalama olma süresi dört hafta kadar. Her on günde, bir kabı boşaltıp, bir kabı dolduracak bir dönüşü yakaladığınızda daha uğraşılır bir şey olur.

Bir ip ucu da malzemeyi hazırlarken. Malzemeyi katmanlar halinde değil, olabildiğince harmanlayarak kaba koymak daha iyi.

Haydi bir tane daha. Kahverengi malzeme genelde stoklanabilir. Keçi gübresi, talaş, kuru ot, öğütülmüş dallar vs. ne olursa. Yeşil malzeme stoklanamıyor. Bu yüzden döngüyü yeşil malzeme için ayarladığınızda her şey tıkır tıkır yürür. Bir önceki komposttan birazını da aşılama için kullanırsanız her şey garantilenir.

tugrul dedi ki...

Ipuclari icin cok tesekkurler.

Bizim compost girdisi temin etme durumumuz cok duzensiz, o yuzden burada yaptigimiz gibi hemen o gun bulup bulusturup birseyler yapmamiz gerekebiliyor. Bir kutudakini devirip eskisini yeni malzeme ile dolduracagimiz bir donus harika olurdu gercekten de.

Kucuk kompost yiginlari bence de daha rahat ugrasilir ancak yigin buyudukce isinin yukselmesi ve uzun sure belli bir isida kalmasi daha kolay oluyor, tabii oksijenin icine ulasamayacagi boyutlara gelmemek kaydiyla. Bizimki o acidan biraz fazla buyuk olmus olabilir.

Ben de 10 gunde bir deviririm diye planlamistim ama bir yandan da elimle sicakligini kontrol ediyorum (bu is icin bir termometremiz yok), hala cok sicak. Sicaklik biraz dusunce devirip, bu sirada da biraz sulayarak tekrar isinmasini saglayacagim, bakalim olacak mi.

Kahverengi, yesil malzeme derken ben azot ve karbon iceriklerine gore kullaniyorum bu kategorileri. Bu acidan bakinca keci gubresi de kahverengi rengine ragmen yesil malzemeler grubuna giriyor ve diger yesiller gibi aslinda hemen kullanilmasi gerekiyor. Uzeri guzelce ortulmeden hava ve gunese maruz birakilmis keci gubresi, ayni guneste bekleyerek sararmis yesil otlar gibi azot iceriginin buyuk kismini kaybediyor. Bu asamadan sonra artik besin degeri acisindan degil, toprak yapisini iyilestirici olarak faydali oluyor. O yuzden biz artik guneste yanmis keci gubresi yerine hayvanlarin altindan yeni cikmis hatta idrar vs. ile karismis gubre bulmaya calisacagiz.

İlknurkun dedi ki...

Merhaba, bir sorum var, biz de kesilen çimler kompost malzemesi olacak diye sevinmiştik ki, çimlerin bol ilaçlı bol suni gübreli olduğunu farkettik, bu kimyasalların hem kompost olma sürecini hem de oluşan kompostun kalitesini bozacağını düşlündük...sizin fikriniz nedir?

tugrul dedi ki...

Bildigim kadari ile ilacli malzemeleri ayri bir kompostta degerlendirip daha uzun sure curumeleri saglanirsa problem olmuyor. Sonucta yine biyolojik bir aritma ve donusturme soz konusu.

Ilacli ve yapay gubreli cim kesikleri hayatin bir gercegi olduguna gore onlari cope gondermek yerine kontrollu curutmek yine en iyisi.

Meyvelitepe dedi ki...

Suni gübre ile büyütülmüş çimde bir sorun yok ama ilaçlılara dikkat. Özellikle ot ilacı ise kullanmamak gerekir.