14 Haziran 2011 Salı

Insanlar cekiyor mu, ne!


Kaynak: CartoonStock

Tugrul dun bir haber okudu. Bir kac gun onceki Gida Ormani baslikli yazimizda anlatilanla oyle bir ortustu ki, sizinle paylasmadan edemedik.

Haberden kisa bir alinti soyle:

"Araştırmaya göre, günümüz insanı, avcı-toplayıcı atalarından yüzde 10 daha küçük ve kısa, hatta beyinlerimiz de atalarımızınkine oranla yüzde 10 daha küçük. Bu sonuçlar, insanoğlunun "büyüdüğü" yönündeki genel görüşün de yanlış olduğunu ortaya çıkarıyor. Bilimadamları, bu küçülmenin nedeninin daha sınırlı beslenme alışkanlıklarına yol açan tarımda gelişmeye ve hastalıkların yayılmasına yol açan kentleşme hareketleri olduğunu söylüyorlar."

Haberin tumunu buradan okuyabilirsiniz.

Beynin kuculmesinin gecirdigimiz evrimin bir sonucu oldugunu dusunuyorlar bilim insanlari. Iyiye mi kotuye mi isaret ettigine dair bir anlasma henuz yok. Bir bakis acisina gore, aptallasmaya dogru gidiyoruz. Toplum komplekslestikce, soyumuzu surdurmek icin birey olarak akilli ve guclu olmamiza gerek kalmiyor diye dusunuyorlar.

Bir kisim bilim insani da bu kuculmenin bir avantaj olabilecegini dusunuyor. Kucuk beyinlerin saldirganliga karsi bir secim oldugunu, baska bir deyisle kucuk beyinle daha toleransliligin secildigini dusunuyorlar. Bonobo (sempanzelere gore daha kucuk beyinli ve daha az saldirganlar) ve sempanzeler uzerinde yapilan bir arastirma, sempanzelerin verilen problem takim calismasini gerektiriyorsa basarisiz oldugunu gostermis. Eger ortadaki yiyecek herkese yetmiyorsa ve paylasmak zor ise, bonobolar birlikte calisarak sorunu cozuyormus. Sempanzeler ise cozumun ne oldugunu bilseler bile birlikte calismayi reddediyorlarmis. Bu arastirmayi yapan Dr. Hare beynin kuculmesinin evrimsel olarak aptallasmaya dogru gittigini reddetmiyorsa da, bizim hakkimizda ne der, ona bakmak gerek dermis.

Bu haberin tumunu okumak icin de buraya tik tik.

2 yorum:

sinan dedi ki...

Bakiniz film "İdiocracy"

Meyvelitepe dedi ki...

Doğrusu bu yazıyı okuyup bir de dünyadaki ortamı düşününce, beyinlerimizin daha epeyce bir küçülmesi gerektiğine kanaat getirdim.