14 Haziran 2011 Salı

Yurtlandik

Simdiye kadar Bostancik'ta yaptigimiz her yapi tavuklar icindi. Artik yeterince tecrube kazandigimiza emin olduktan sonra sira bizim icin yapilara geldi. Mogol yurt cadiri kurduk ilk is (evet, evet, isin kolayindayiz hala!:). Kendimiz, gelen gidenimiz icin.

Cadirdan, permakultur yazisma grubuna sevgili Veysi'nin attigi maille haberdar olduk. 5 adet yapmis Veysi. Biri de bize dustu. Cadirin bize ulasmasini beklerken, karavanin oldugu duzluk alanda yerini belirledik.



Yanina yoresine zaman icinde golge yapacak agaclarimizi diktik. Derken cadir (4 metre capinda) geldi! Hemmen ese dosta haber verdik. Ilgilenenlerle (fotografta gordugunuz ekibin en minigi- Deniz Yalın) pazar gunu sabahtan biraraya geldik. Veysi'den aldigimiz tariflerle cadiri kurduk.

Once malzemeler; kapi, cati kasnagi, cati citalari, keceler



Yan duvarlar


Cemil ve Deniz yan duvarin paketini acarken.

Ortu malzemeleri: kadife ortu, nem bariyeri, dis branda, ic ortu. Fotografta gorunmeyen, cati kasnaginin ustune kapatilacak sapka da var.



Gelelim kurulumuna:

Yeri olabildigince duzgun bir hale getirdikten sonra, en uste bir miktar kaba talas serdik. Ustune de yerden nemi kesecek brandayi.



Kapiyi yerlestirip, yan duvarlari kapinin bir ucundan tutturup, akordeon seklinde acmaya basladik, kapinin diger ucuna birlestirdik. Kapinin yonunu, kuzey ruzgarlarinin estigi yone verdik.


Servet isi kontrol ediyor


Ben de!

Mogollar, duvarlari kapiya iple tutturuyorlarmis ama biz duvarlari kapiya vidaladik.


Ilerleyen asamalarda cati kasnaginin etrafina gececek olan ortuleri (kadife, nem bariyeri, dis branda), daha kasnak yerdeyken kasnaga gecirip, acikliklarinin gerginligini belirledik, geri cikarttik.



Sonra en uzunumuzu (Deniz'in boyu bugun bize oyle bir bize yardimci oldu ki, onsuz ne yapardik bilemem!) iceri alip, eline cati kasnagini verdik.


Deniz bence cok keyif aldi bu pozisyondan!

Biz de olabildigince hizli bir sekilde cati tahtalarinin bir ucunu kasnagin ustundeki deliklere gecirdik, ipli olan diger ucunu da ip 8 olacak sekilde kivirip duvar citalarinin ic taraftakine gecirdik. Fotograf net cikmamis, ama sanirim olayi anlatiyor yeterince.



Deniz "imdaaaat" diye bagirmadan bu is bittiginde, ortaya su goruntu cikti:



Onemli not: kapinin ustune gelen citalar farkli. Onlar ipsiz. Direk kapinin tahtasina basiyor. 4 tane cikti. Biz 3 tane yerlestirince bir seyler yanlis dedik. Tekrar cikar, biraz kaydir, tak yaptik. Ve yine ayni sonuca vardik!:) Veysi geldigimde tekrar kurariz dedi, bakalim neyi yanlis yapmisiz o gosterir bize.

Sonra kadife ortuyu kapi araligini belirleyip, catinin ustunden asirdik.





Ardindan keceler. Keceler 3 parca: dikdortgen seklindeki duvar kecesi (ilk once onu yerlestirdik), iki parca seklinde cati kecesi (birbirinin ustune gelecek sekilde yerlestirdik). Yan duvar kecesinin iplerini kapinin yanindaki duvar citalarina bagladik.







Datca'nin ruzgari malum, bunlari catidan ucurmasin panigiyle ustune beyaz nem bariyerini hizlica gecirdik.



Kapinin iki yanina matkapla birer delik acip, bir kusakla yan duvarlar boyunca keceyi sabitledik.



En alttaki mavi brandayi deliklerinden iple yan duvarlar boyunca keceyi sabitleyen kusaga bagladik.



Ustune beyaz nem bariyerini indirdik.

En son dis brandayi catiya gecirdik. Yine kapinin her iki yaninda ucer delik acarak gecirdigimiz kusaklarla sabitledik.



Bir de catidan duvarlara inen kusaklar var. Onu henuz baglamadik.



Cemil, Tugrul, ve Servet bunlari disarida yaparken, biz iceride Sumbul ve Deniz ic ortuyu yan duvarlara alttan ve ustten bagladik.



Icerisi oldukca serin. Tabi kuzeyden poyrazli bir gundu, kapidaki telli pencere ve cati kasnagindaki telli aciklik sayesinde guzel bir hava akimi vardi. Lodos eserken ya da esintisiz bir gunde nasil olur henuz bilmiyoruz. Iste agaclarimiz hizlica buyurse, o dert de biter ya!

Uzaktan gorunus artik boyle:



Dogrusu kurulus umdugumdan uzun surdu (3.5 saat kadar). Ama bir kez daha kursak, cok hizli yapabilecegimizden eminim. Ayni ekip sart ama!:)

Tum ekibe buradan tekrar, kucak dolusu sevgiler, tesekkurler.

24 yorum:

Adsız dedi ki...

amaan nefis olmus, gule gule kullanin kardesim...ziyarete gelmek şart oldu! :)

Meyvelitepe dedi ki...

Güle güle oturun, çok güzel görünüyor:)

EHkki dedi ki...

güzel çalışma
lolay gelsin

Coskunca dedi ki...

İşte budur, beton uygarlığına ders niteliğinde,yazık ki anlamayacaklar. Kararan dünyanın ateş böcekleri olmaya devam edin lütfen,sizleri ilgi ve beğeniyle izliyorum.

Berceste dedi ki...

Super! Elinize saglik, iyi gunlerde oturun.
Turkler'in ilk evini yapmis oldunuz :) Mogollar lafi gecince, duramadim bunu yazmadan ;-)
Civi cakilmamasinin sebebini de pas ve ardindan o ortama yerlesen canlilar olarak biliyorum. Safranbolu evlerinde ahsap tavan isciliginde gumus civi kullanilmus bu yuzden diye anlatmislardi gezerken.

Pinar dedi ki...

Guzel dilekleriniz icin cok tesekkurler.

Berceste, ekibin elemanlarindan Cemil marangoz. Gecen gun o da dedi. Civi yanigi diye bir sey varmis. Demir civi oksitlenerek cevresindeki agaci yakip, gevseyip, sonra da tavanda ise, dusuveriyormus!:) Gerci yurt icin daha buyuk problem civili bir yapinin sik yer degistirme acisindan cok kullanisli olmamasi.

Turkmenlerin ve Mogollarin kullandigi cadirlar farkliymis. Veysi'nin dedigine gore bu bir Mogol yurdu.

nalan dedi ki...

yazın pişirici sıcakta ve kışın ortasında görmek lazım bir de. ama sınavı geçermiş gibi geliyor bana.
ellerinize sağlık.

nihal dedi ki...

orada burada amerikan bloglarından yurtlarda yaşayanların macerasından aklıma yer etmiş çok sevindim buralarda da yapanının bulunmasından. Yanlız o maili nben grupta nasıl kaçırmışım hayret ettim. Bu arada Türkiye Permakültür buluşmasına geliyor musunuz?

beste dedi ki...

vay harika olmus Pinar gule gule oturun ve arkadaslarinizi agirlayin:)

Pinar dedi ki...

Sagol Beste.

Nihal, ne yazik ki gelemiyoruz. Bir dahakine umuyoruz.

Lerzan dedi ki...

Harika gozukuyor; gule gule kullanin.. Eylul gibi gelelim diyoruz bir test etmeye Leyla yla.. opuyoruz..

Pinar dedi ki...

Lerzan, aklima ilk cadirli kalisiniz geldi!:)) Bu sefer cok daha konforlu olacagina eminim.

Ah Leyla da tam yemelik midir simdi!:))

EmRe SeLeS dedi ki...

Aaaaaaa şahane bişeye benziyor bu! Ellerinize sağlık. Müthiş!!!

Özer Tayiz dedi ki...

Ben de istiyorum bunlardan bir tane. Rica etsem üreticisi Veysi beyle beni tanıştırır mısınız? Boyutlar, malzemeler, ve maliyetler hakkında bilgi almak istiyorum.

Pinar dedi ki...

Ozer bey, permakultur-turkiye grubundaki emailinize mail attim. Elinize gecmezse lutfen bize mail atin.

thares dedi ki...

Maşallah bayada becerikliymişsiniz okurken ben yoruldum.
Emeklerinize Sağlık
Sağlıklı ve Huzur İçinde Kullanmanız Dileğiyle

Pinar dedi ki...

Imece usulu olunca dogrusu pek yorulmadik. Cok da keyifli oldu. Iyi dilekleriniz icin tesekkurler.

Mehmet Vuran dedi ki...

Merhaba komşu,
Bu çadır çok güzel görünüyor. İmrendiriyor... Güle güle kullanın.
Bu çadırda yağmurun sesi ne güzel dinlenir...

Melda dedi ki...

orada olup yardım etmek vardı... çok güzel görünüyor. keyifle kullanın. döndüğümde bir gece yatabilir miyim?

Pinar dedi ki...

Dun Tugrul'la yerini degistirmek icin yurdu söktük. Kuruluma gore epey kolay ve hizli oldu!:) Gecen sure icinde tavuklarin gezme alanlarini ciddi olcude daralttigi ortaya cikti. Ve bir takim baska problemler de eklenince cok daha uygun bir yere, yukseltilmis bir platformda kurmaya karar verdik. Sen gelene kadar hazir olur. Uzun lafin kisasi Melda'cim, ne zaman istersen bekleriz.

OPTATIA dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
OPTATIA dedi ki...

Bazi yazim hatalarindan dolayi yeniden yaziyorum.

Aman efendim, ne kadar mutlu oldum bilemezsiniz, sizleri yerde ararken gökte buldum. Mayis 2012 de benzer bir hayati hayal ederek Eski Datca'ya yerlesiyoruz. Büyük degil, kücük bir bahcede yaptiklarinizin minyatürü de olsa deneyecegiz.

Bu hayallerle internette dolasirken, daha dogrusu Datca da sarap yapimi ile ilgili bilgi ararken, belki de ilerideki dostlarimizi, komsularimiz ararken sayfanizi buldum. Blogunuz okumakla bitmez, neyi okuyacagima, neyi ögrenecegime ben de sasirdim. Zamani gelince sorarak ögrenmek daha iyi olur. Eski tarihli notlarinizi okudugumda Datcadogs da cok faydali isler yapan bir Avusturya'li ciften söz ettiniz.

Galiba,Heinz ve Evelyn Ehrmann, eger onlarsa selamlarimizi iletin, Yakinda insaat baslayacagimizi ve Mayis 2012 de Eski Datca'li olacagimizi söyleyin lütfen.

Gökhan ve Hülya Özkan

Pinar dedi ki...

Sevgili komsum, sonbaharda yolunuzu dusururseniz, yagmurun sesini dinleyebiliriz birlikte!:)

Gokhan ve Hulya, mayis 2012'ye bir sey kalmamis. Simdiden hosgeldiniz ve kolay gelsin diyoruz. Daha once gelirseniz, tanismayi isteriz.

Heinz'a bu hafta selamlarinizi iletiriz.

MuratBirsen dedi ki...

merhaba, biz de moğol yurdu yaptırmak istiyoruz. nasıl temin edebiliriz yardımcı olabilir misiniz? Şimdiden çok teşekkürler. Murat Birsen. birsenmurat@hotmail.com