6 Şubat 2009 Cuma

Biraz da ev ciceklerimizden havadisler



Baktim bizim Bostancik kir cicekleri cosmus, blogda hemen yerlerini almis, ben de orkide, "menekse" ve kaktusden haber vereyim dedim. Meneksem yeni yapraklar acmaya basladi. Hem de cok mutlu bir sekilde. Bardaktakiler de azar azar koklerini sacaklandirmaya basladilar.



Orkidemin tomurcuklari cok guzel; parlak, minik sekerler gibiler! Insanin cani tadina bakmak istiyor!:)



Bu da bir cesit kaktus. Adini yakinda bulabilirim sanirim. Neyse, hani su civcivi "pet" (adi da Saduş'tu) yapip, sofrada elleriyle besleyen tanidiklarimiz vardi ya, iste onlar yaz ortasi iki kok olarak vermislerdi. Birini saksiya, digerini de direk topraga dikmistim. Her ikisinin de tepesinde su anda daha cok sag taraftakinde gorulen yesil yapraklardan cicek seklinde birer tane vardi. Cok uzun sure bir hareket olmadi. Bir hafta kadar sonra topraga dikileni Zeytin ve Uzum tepeden isirip, topragindan da cikarmis. O zaman onu da saksiya digerinin yanina gecirmistim. Isin ilginci tepedeki yapraklar gidince, bir kac gun icinde bir suru minik yaprak verdi. Ne yazik ki o zamanki fotografini cekmedim. Sagdaki iste o kok. Yagmurlarla o cicek sekilindeki yapraklar gevsedi, acildi, soldaki ise o yapraklarin aralarindan sari cicekler acti.

Sonradan Tugrul bizim ansiklopedide okudu; kaktusler dikilmeden once bir kac gun acikta bekletilmeliymis, o anactan koparilan yer kurumaya baslasinmis. O zaman daha iyi tutarmis. Bir nevi travma yasatmak iste. Aynen Uzum ile Zeytin'in yaptigi gibi!:)

Duzeltme: Asortik Krep'e tesekkurler; benim kaktus dedigim bu cicek, aslinda sukkulent (succulent) imis. Adi da "aenium arboreum" mus. Kislari 1-1.5 ayda bir sulanmak istermis. Anlasilan, bizim yagmurlardan dolayi yapraklari biraz deforme oldu! Bitkinin guzel fotograflari yine Asortik Krep'in onerdigi su sitede var.

5 yorum:

Asortik Krep dedi ki...

Son resimdeki kaktüs değil aslında bir sukulent yani dikensiz kaktüs.Adı da Aeonium arboreum.
Kaynak :http://seraliliputenvanteri.blogspot.com/search/label/aeonium%20arboreum

Pinar dedi ki...

Cooook tesekkurler, Asortik Krep! Umarim yavas yavas bitki dagarcigim buyuyecek.

hindiba dedi ki...

Asortik Krep benden uzun yaşayacak :P

Asortik Krep dedi ki...

Evren,
Hep beraber uzun ve sağlıklı yaşayalım , büyük kaktüs ve sukulent bahçelerimiz olsun ve onlar hep çiçek açsınlar :)

Pınar, zamanla öğreniliyor ben de latincelerini bilmiyorum :)

Pinar dedi ki...

Evren, Asortik Krep'in yorumunu okur okumaz aklima senin yazdigin sukkulent blogu geldi ve acaba dedim, Evren bundan zaten bahsedip dogrusunu soylemisti de benim gozumden mi kacti! Tekrar geri donup okudum, ve en son fotografa yeniden hayran kaldim!

Asortik Krep, dilegine katildim!:)