Bu sabah yuruyusumuzde cam agaclarinda gordugumuz ag toplarindan birini parcalayip icine baktik. Icinden daha once gordugumuz yesil tirtillardan degil, daha tuylu ve kahverengimsi tirtillardan cikti. Sanki tek tek koza yapmak yerine hep beraber buyukce bir tane yapmislar.
Yukaridakini yazdiktan sonra biraz internet arastirmasi yaptim, asagiya cam kese tirtili ile ilgili buldugum kucuk bir paragrafi koyuyorum. Meger koza degil, larvalarin buyudugu bir keseymis bu. Anlasilan kelebekler topraktan cikacak:
"Diğer ismi Çam Kese Böceği; bu böcek pupa olmak için Nisan ayında toprağa iner ,ağacın köküne doğru ve Temmuz –Ağustos(Akdeniz sıcak olduğu için daha erken) aylarında pupa ergir kelebek çıkar (zararsız dönemi) ve yine yumurtlar tırtıl v.s Nisana kadar yine gelişir.Kesenin içinde yaklaşık 300 tırtıl 10 c derecede yaşar ve bu tırtıllar kendi biyolojik periyotlarına göre belli saatlerde KATARLAR halinde çıkarlar ve iğne yaprakları yerler ve yedikten sonra populasyonları için başka keseler de örüp taşınabilirler."
17 Şubat 2009 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
3 yorum:
Alginin seciciligi, simdi hangi cam agacina baksam gozum bu keselerden ariyor. Bu sabah gordugumuz bir tanesini cok fena sarmislar. Hem keseler, hem de acikta tirtillar vardi, sanki yenilerine baslamak uzere. Ayrica daha onceki yesil tirtillardan de bol miktarda gorduk. Belki ayni cinsin farkli evreleri?
Bu kadar tırtıla baharda kelebek patlaması yasanacak kesin :))
Tırtıl halleri pek faydali değil. Taze iğneleri ve sürgünleri yok ediyorlar.
Yorum Gönder