30 Nisan 2009 Perşembe

Mucadeleye devam

Bugunku toplama sirasinda moralim biraz bozuldu. Dun sabah toplamis ama aksam toplamamistim. Sayi olarak oldukca azdi, umitlenmistim, bu sekilde toplayarak kontrol edebiliriz diye. Bu ogleden sonra gittigimde ilk topladigim gunku kadar olmasa da sayica epey cok olduklarini farkettim.

Bu arada evrimin nasil tikir tikir isledigine kucuk bir ornek yasadim. Bugun farkettim ki dallari salladikca o kadar da patir patir yere inmiyorlar! Yoksa Meyvelitepe'nin dedigi gibi agacin dibine ortu sermeyi dusunmustuk. Bir de ilginctir kafa kisimlari sivrilmis! Kopeklerin evcillestikce kulaklarinin dusup, beneklenmesi gibi birlikte calisan genleri cagristirdi bana!:)

Tugrul benim onumden, Meyvelitepe'nin onerisinden esinlenerek, torbaya toplamak yerine dibinde biraz su olan kaba dallari salladi. Ben de arkadan dallarda inatla kalanlari torbaya elimle dusurdum. Gayet de guzel isledi yontem. Zaten artik alistim, eldiven falan da giymiyorum. Zeytinlerden en hizli bocek toplayan kisi olarak Guinness rekorlar kitabina girmeyi dusunuyorum!:)

Not: Bugun bocegi burada zirai ilaclar satan yere goturduk. Bocegi isimlendiremediler ama tesadufen orada olan bir ciftci, bu bocegin ilk baharda her yeri bastigini soyledi. "Spinosad" temel maddeli organik bir ilac onerdi orada calisan cocuk. Evde hizlica bir arastirma yapip once umitlendim, ama ardindan agaclar.net'e sorup ta, sevgili Meyvelitepe baska kaynaklardan ilacla ilgili buldugu olumsuz bilgilere yonlendirince beni, moralim bozuldu. Yarin yeni bir gun, hem de tatil. Iyi bir uyku ile morali toparlarim!:)

4 yorum:

LEMAN dedi ki...

canım benımhevesın kırılmasın rabbim sebebini verir doganın akışı böğle o kısmette varsa sebepte dogar yoksa ne yapsan nafile

Meyvelitepe dedi ki...

Durum çok vahim ise spinosad içerikli ilacı kullanabilirsiniz. Fidanların tamamına olmasa da en azından böceklerin yoğun olduğu yerlere uygularsınız. Bu ilaç gerçekten de kalıntı bırakmıyor. Sadece arılara ve su canlılarına da zehirli. Akşam, arılar kovanlarına çekilince uygulanabilir.

Böceği araştırmaya devam ediyoruz. Ancak bir böcek uzmanına ihtiyaç olacak.

Kolay gelsin.

Pinar dedi ki...

Dogrusu hafta sonu mucadeleye devam edecek gucu kendimizde bulamadik. Ilac kullanmayinca umarsiz bir caba gibi gorundu. Topluyoruz geliyorlar, topluyoruz geliyorlar!:) Yaprak bitleri icin agaclar.net'te buldugum bir ilaci hem badem agaclarimizdaki bitler hem de bu bocekler icin denedik. Bitlere oldukca ise yaradi ama bocekler pek tinmis gorunmediler. Bugun biraz da BT arastirmasi yapip, eger bu bocege de iyi geliyorsa onu internetten siparis verelim dedik.

Meyvelitepe, ilginiz ve arastirma icin ayirdiginiz zaman icin gercekten cok tesekkurler.

okivanc dedi ki...

Acaba agaclarin kucuk olanlarinin etrafini gunes geciren tul, ya da sinek teli gibi birseyle kaplamak ve icindeki butun bocekleri toplamak gibi bir cozum olabilir mi?

Bu arada belki zaten yaptiniz ama ben kucukken Ziraat Fakultesi olan bir universitenin lojmanlarinda buyudugum icin bir suru insanin bu konularda cok bilgili oldugunu biliyorum. "Bitki koruma" diye bir bolum var. Datca'ya en yakin Ziraat Fakultesi'nin bitki koruma bolumune bir email cakin, fotografli, bakalim ne olacak. Ben gecenlerde bu yontemle, San Diego'da gordugum garip bir yosununun ne oldugunu anlamak icin fotografini UCSD'den konusu ilgili gorunen birine yolladim. Bir kac gun sonra taa Hawaii'den bir professor cok detayli bir bilgi yolladi. Mesajim elden ele gecmis. Link'ler vs, her turlu bilgi geldi. Deneyin. Olmazsa ben Cukurova Universitesi Ziraat Fakultesi Emeklilerini sizin icin seferber ederim. :)