11 Mayıs 2009 Pazartesi

Orumcek Quattro!

Epeydir bortu bocek fotograflarina ara vermistik. Aslinda cogu ortalarda yoktu, baharin sonu, yazin basi ile birlikte bocekler de costu. Bir ay kadar once keneler uyandi. Birkac hafta icinde gecen sene tum yaz gordugumuzden daha fazla kene gorduk. Hatta kopeklerimiz icin kullandigimiz ilaclar ise yaramamaya basladi. Ama bir haftadir ilk saldiri hafifledi. Belki de keneler bahar ile birlikte ac olarak uyanip ne bulurlarsa saldirdilar, zamanla kendilerine birer ev sahibi bulunca da ortadan biraz cekildiler. Gecen sene Haziran'da geldigimiz icin bu ilk yogunlugu gormemis olabiliriz. Tabii 1 tane orneklem ile boyle sonuclara hemen atlamak yanlis olabilir. Belki de bu sene keneler gecen seneye gore cok daha fazlalar. Neyse biraz zaman gecsin, veriler gelsin, daha saglam hipotezler uretiriz!

Butun bu kadar laf aslinda dun cektigim bir fotograf icin. Daha once hic gormedigim bir orumcek gordum, ama o kadar hizli yuruyordu ki guzel yakalayamadim. Ne kadar sahane birsey oldugunu cok anlayamayacaksiniz ne yazikki. En azindan uzerindeki 4 nokta ve rengi seciliyor.

4 yorum:

Meyvelitepe dedi ki...

Köpekler için ne kullanıyorsunuz bilmiyorum. Nisan başından itibaren 4, en geç 5 haftada bir enseden frontline şart. Bir de her gün fırçalayıp gelen kene varsa düşürüp yakmalı. Bugün bizimkisinden 4 tane birden düştü. İlaç sayesinde epey uyuşuk oluyorlar. Sanırım ısırmaya fırsat bulamıyorlar.

Meyvelitepe dedi ki...

Bu arada sizin böceklerin ne olduğu belirlendi. Omophlus proteus imiş.

tugrul dedi ki...

Bravo meyvelitepe, 10 puan! Fotograflara baktim, kesinlikle o. Ilk baktigim linklerde bilgiden cok fotograflar buldum, biraz daha arastirip, nedir, ne yer, nasil mucadele edilir ogreneyim.

Kopeklere gelince advantix, fiprovet gibi ilaclar kullaniyorouz, ayni sekilde kullaniliyor. Gectigimiz sene boyunca hic problemimiz olmamisti, bu sene neden daha israrcilar anlayabilmis degilim.

Pinar dedi ki...

Sevgili Meyvelitepe, cok tesekkurler. Bu gece rahat bir uyku uyuyacagim!:)