28 Mayıs 2009 Perşembe

Sebze bahcesinden haberler

Ogrencilik zor is! Aslinda bizim full-time Yuksel teyzelerin yaninda bu yaz staj yapmamiz lazim ki isin pratigini alalim. Herhalde aksamlari yattigimiz yeri pek begeniriz oyle bir durumda!:)

Neyse, gelelim haberlere. Ektigimiz butun tohumlar (bamya, borulce, sonradan diktigim fasulye, barbunya, top kabak) pek guzel cimlendiler. Yuksel teyzenin aman cikmaz bunlar diyerek 4-5'er ektigi bamyalarin hepsi cikti! Dun Yuksel teyze ile biraz da uzulerek seyreltme yaptik. Yuksel teyzenin patlican fideleri cok mutsuz. Pek bir gelisme yok. O yuzden de patlican fideleri satin aldik. Onlari da viyolden cikarip dikerken korkarim biraz yuzeye yakin dikmisim, bugun capalama ile ustteki topragi cogalttim.

Onumuzdeki sene icin not: Arigin egik kenarindan gelerek ama, fidenin kokunu arigin dibine dikecegim, fidenin sapi da egime yaslanacak!

Bir kac tane biber fidesinde cicekler var, yalniz soyle bir canlanamadilar. En iyi durumda olan, ister inanin ister inanmayin benim domates fideleri! Saplari bir guzel kalinlasti, yapraklarin rengi duzeldi. Boyuna degil, enine gidiyor. Bu asamada beklenen de o. Umarim gelismeye boyle devam ederler.



Daha once de okudugum, ama sevgili Meyvelitepe'nin sebze adalarindaki guzel goruntunun iyice alevlendirdigi istekle ariklarin bos kalan yerlerine feslegen ve kadife cicekleri diktim. Topragimiz cok iyi degil. Her ne kadar yillardir tarim yapilmadigi icin kimyasal gubre ve zehirlerden arinmis olsa bile, kalite olarak cok iyi degil. Onumuzdeki bir kac sene boyunca yesil gubre, sarma, organik gubre ile guclendirmeyi umuyoruz.

Dun fidelerin diplerini capaladim. Bu hareket cok onemli. Fidenin cevresindeki topragi havalandirmak, su gecisini artirmak, bitkinin cevresindeki yabani otlari topraga gommek gibi birkac islevi var. Ilk dikim sirasinda sirtini egime vermis olan fide, bir tarafi acikta gibi duruyordu. Bu capalama sirasinda, arigin ortasina kaymis gibi oluyor. Fidenin cevresindeki toprak seviyesi de ayni oluyor.


Capalama oncesi


Capalama sonrasi


Capalama sonrasi, biraz sarma (keci gubresi) ile leonardit ilavesi yapacagim.

Hiç yorum yok: