9 Temmuz 2010 Cuma

Agave Ciceklendi

Bostancik'a ilk tasindigimizda arsanin cesitli yerlerinde muthis etkileyici agaveler ve bazilarinda metrelerce uzunlukta, kurumus ciceklerini gormustuk.

Bir iki ay once, sebze bahcesinin guney basinda birden dev bir kuskonmaz gorduk!:) Eminim epeydir buyuyordu da biz farketmemisiz. Buna da az hayret etmedik!



Bir kac haftadir da birden ciceklenmeye basladigini gorduk. Ciceklerin ustu ari kayniyor. Kokusuz.



Ruzgarlara dayanamayip egilmeye basladi. Bizde hakim ruzgarin hangi yonden geldigi nasil belli fotograftan, degil mi? :)



Tekila yapilan agave Mavi Agave (Blue Agave-A. tequilana)denen baska bir turmus ama bizimkilerden de cicegi daha ciceklenmeden, yani kuskonmaz halindeyken kesilirse seker yerine gecen bir surup yapilabilirmis. Belki bir sonraki ciceklenmede deneyebiliriz.

8 yorum:

Cevat dedi ki...

Çok kişi bunları başlı başına bir bitki sanıyor. Devasa bir çiçek.

Pinar dedi ki...

Dogrusu biz de basta gozumuzun onunde olmasina ragmen algilayamamisitk. Cicek boyutlari neredeyse bir agac gibi. Cok etkileyici gercekten de.

okivanc dedi ki...

Bildigim kadariyla her kok 25 yilda bir cicek veriyor.

Pinar dedi ki...

Wiki'den okudugum, ortalama omrun 10 sene olduguydu. Belki Blue Agave'lerin omru 25 yil civarindadir.

Cevat dedi ki...

Çiçekten sonra tohum verecekmi acaba.? İzleyebilirsiniz belki..

Pinar dedi ki...

Cevat, tohum icin bakar oluruz. Yalniz gozlemledigim, agave kok uzatarak yeni yavrulari cok hizli yayiyor. Tohumdan ne kadar basarili uruyor bilmiyorum.

Seval Ekizceli dedi ki...

agave lar ömürleri boyunca sadece bir defa çiçek verirler.çiçeklenme dönemi bittikten sonra malesef bitkinin yaprakları kuruyacak ve ölecek.

Pinar dedi ki...

Oyleymis Seval. Arazide bir kac tane o sekilde buldugumuz agaveler var. Ama ilk defa bastan sona izleme firsatimiz bu agave ile oldu.