12 Aralık 2010 Pazar

Yer fistigi

Ilkbaharda en alttaki hendegin berm'ine yer fistigi ekmistik. Bir suru baska sey de ekmistik ama yeterince yogun bir ekim yapamadigimizdan bazi yerleri ayrik yine basti! Bir kac hafta once pek cok cesit karisik tohum ektim. Kis sebzeleri, baharatlar, azot baglayicilar. Sadece cicek ekmedim. Ekmeliymisim!:( Kumese yakin yerini tavuklar her firsat buldugunda eseliyorlar. Bakalim ne olacak!

Her neyse, basliga geri donersek; yer fistiklarini hasat ettim. Aynen patates gibi, gevsek toprak istiyor. Yumrularini yine patates gibi salkim seklinde buyutuyor. Cok keyifli hasadi. Ama gec hasat ettik, meger fistiklari kabuklarindan cikartmadan kizgin gunes altinda bir hafta kadar kurutmak gerekiyormus. Yoksa kuflenirmis. Biz mecburen kabuklarindan cikarttik kuruma islemini hizlandirmak icin. Ama asil paylasmak istedigim fistigin koklerindeki bakteri nodulleri. Yer fistigi da baklagil ailesinden. Yani havadan azot alip bitkinin kullanacagi forma donduren bakterilere ev sahipligi yapiyor. Iste bu gordugunuz noduller de bakterilern evleri. Daha once baklada gormustuk.



Baklagiller inanilmaz bir kategori. Berm'in ustunune daha da fazla baklagil calisi, baklagil yillik sebzeler, ve sarmasik ekecegiz. Yagmurlar bu sene cok gec kaldi ama bir yandan da bu tarz gec kalmis aktivitelerimiz icin bize bir sans daha veriyor.

3 yorum:

Berceste dedi ki...

Pinaaaar, biz Datca, Istanbul arasinda iyi bir kargo firmasi bulalim en iyisi :P Neyse ki, simdilik fistik yemesi tehlikeli bizimkinin ama ezmesi yapilabilir ;-) Siz satislara baslarsaniz, ilk musteriniz ben olacagim ona gore!

Meyvelitepe dedi ki...

Pınar, ben de meraktan bir kaç fıstık ayırmıştım ekmek için, ama sonra unuttum, kaldı. Kendi tohumunu kendisi eken az sayıda bitkiden biri diye okumuştum, fıstıklar patates gibi köklerde doğrudan toprak altında mı büyüyor, yoksa dışarıdan mı dal uzatıyor?

Pinar dedi ki...

Tamam Berceste, anlastik!:) 15 tane dikmistim denemelik. Cok uzuldum bu kadar az diktigime.

Meyvelitepe, toprak altinda aynen patates gibi cogaliyor. Koklerde, yaygin bir sekilde fistik tanelerini buluyorsun. Epey yaygin olduklari icin de eminim cikaramadigin bir suru kaliyordur geride. O sekilde de cogaliyordur iste!:) Toprak ustunde cok guzel klasik baklagil cicekleri ve yapraklari olan bir bitkisi var.

Cogu koku yenen bitki gibi cok gevsek toprak istiyor. Yuksel teyzeler patates gibi buyudukce ustunu toprakla ort demistiler (biz yapmadik) ama patatesi biz gecen sene sebze adalarinda gevsek humuslu topragin icinde hic de ustune toprak eklemesi yapmadan cok verimli yetistirmistik. O yuzden sizin sebze adalarinda hic bir mudahele olmaksizin gayet guzel yetisecegini dusunuyorum. Aslinda bir de patates gibi saman balyasinda yetistirmeyi denesek diyorum bu bahar. Siz de kesinlikle deneyin, cok cok ekin. Hem toprak icin hem sizin icin. Burada, kisin aksamlari bir araya geliniyor, kuzinede kavurup yeniyor. Keyifli pek!:)