8 Ocak 2011 Cumartesi

Oglak zamani


Foto: LiveJournal 18 saatlik oglaklar

Bu aksam Yuksel teyzelerdeydik. Gecen hafta sonu gelini bir tanidiklarina yufka acmaya yardima gitmisti. Gelinin yardimina gittigi kisiler koyde ender kalmis bir kac keci surusunden birinin sahiplerinden. Oglaklar birer ikiser dogmaya baslamis. Surunun yayildigi yerde oglaklar dogunca, anne yalayip temizleyip, isitip ayaklandirinca, biri yeni dogmus oglagi heybeye atip, heybeyi de sirtina alip agilin oldugu yere getiriyormus. Gunde belki 5, belki 10 tane oglak doguyormus. Herbiri icin bu islem yapildigi icin de tum aile orada, eh yufka da kolay yemek. O hafta sonu yapilan hummali yufka pisirmenin sebebi buymus iste!

Yuksel teyze benim biz de gidip gorelim diye heyecanlanmami gulerek karsiladi, biraz daha bekleyelim, hemen olmaz dedi.

Bu gece bir de Yuksel teyze kendi torununu "a benim babaannesinin" diye baslayip "karanfili", "bilgilisi", "bir tanesi", "yardimcisi" diye sevgi kelimeleriyle bezeli, yumusacik ses tonuyla oyle bir sevdi ki, icim gitti. Ah bu Yuksel teyze yok mu, nasil sansliyim onu tanidigim icin.

9 yorum:

Berceste dedi ki...

Yuksel teyze seni de gaza getirip bizim bocuge Datcali bir arkadasa sebep olur belki ;-)

Oglaklara gelince, nasil sevimlidirler onlar simdi. Bir o kadar da yaramaz. Bizim evin de bir oglagi var. Hem de hakikisinden. Burcu bile Oglak :P Ama size seneye maymun olarak gorev yapacak, o ayri. Dur bir bakayim, Cin yili neymis 2009'da, o da oglak cikarsa bizimkinin inadinin nedeni cikti ortaya :)

Diger yandan cok merak ediyorum, permakulturdeki oglaklarin yerini ve siz aldiginizda bu yaramazlarla nasil basedeceginizi.

Pinar dedi ki...

Permakulture gore her ciftlige her boy ve cisten hayvan lazim da, biz daha tavuklari kontrol altina almayi ogreniyoruz. Kecilerle nasil basedecegimiz konusu da yasadikca gorecegimiz bir durum!;) Kitapta yazilanlarla yasananlar her zaman birebir ortusmeyebiliyor!

Senin minik oglak/maymuna bizim oglagin sorumlulugunu veririz, o hakeder!:)

Berceste dedi ki...

E guzelmis bu fikir, deneyelim bir, basiniza geleceklerden ben sorumlu degilim ama :) 1 haftaya yakin suredir canimiza okudu gribi ile birlikte. Bir naz bir niyaz, en azindan o nazi oglaklara yapamaz :P

Meyvelitepe dedi ki...

Pınar burada da bir Esma hanım var, yazın üç keçisini takar peşine, sanırsın her biri evcil, en sadığından birer köpek, o önde keçiler arkada dağ bayır, tin tin gezerler. Çok tatlı bir görüntü, şimdi seni de öyle hayal ettim:)

Pinar dedi ki...

Bizim kafileye kediler ve kopekler de eklenir!:))

Çiğdem dedi ki...

Ama sen kıyıp da yiyemezsin onları Pınar' cım di mi? :)

Pinar dedi ki...

Ah Cigdem sorma! O isler hayvan beslemenin en zor yani. Horozlar da duruyor hala ama hem kendileri icin hem de tavuklar icin hayati dayanilmaz hale getirdiler. Eminim oglak erkek olunca da ayni sey olacak. Su anda fikir cok korkunc gelse de ciftlik hayatinin ogrenmemiz gereken gercekleri bunlar. Eger baska bir onerin varsa bizi bundan kurtaracak, lutfen paylas.

Çiğdem dedi ki...

Yok Pınar' cım.. Belki dişisiyle takas edebilirsin... İki erkek bir dişi ediyor hayvanlar dünyasında :)

O oğlak işidir zaten bana da hayatın acı gerçeğini öğreten. Zamanında kıyılamayan bir oğlak zamanla nasıl pis kokulu bir tekeye dönüşür, sürünün diğer tekesiyle nasıl kavgaya tutuşur, katlanması, bakılması nasıl mümkün olmaz... Burada köylüler dedi ki bir sürüye bir hadi bilemedin iki teke yeter kalan oğlaklar da mayıs sonuna kadar mideye iner :)

Pinar dedi ki...

Horozlarla yapmaya calismistik bunu. Bu takaslarin sonucu olarak, su anda elimizde yumurtlamayan, acayip yasli, carpik bacakli, gozunun teki bir garip bakan ve ne yapacagimizi bilemedigimiz 5 tavuk var!:) Mor Kurdele Yasli Tavuk Bakimevi oldu kumeslerden biri!:)