27 Ocak 2012 Cuma

Dogal Mimari/Insaat Denemeleri - 3

Ahsap direklerin gecme yerlerini hazirlanmasindan sonra is onlari bir araya getirmeye geldi. Daha onceki yazida yerlerine yerlesmis gibi gorunen direkler olcumler alindiktan sonra yerde birlestirilmek uzere cikarildi. Genellikle araya tutkal surup sonra da iri vidalarla biribirine vidaladik ama marangozlukta kendimize daha guvenecek bir hale gelince tutkal kullanmamaya da karar verdik.



Ahsap iskeleti duvar yuzeyleri seklinde bir araya getirdikten sonra hep beraber kaldirip yerine yerlestirdik. Kalabalik olmanin yarari, az kisi ile yapilacak is degil.



Burada kritik olan noktalardan biri, direklerin her iki duzlemde de yere tam dik olmalarini saglamak. Bunu, uzun 5x5 siriklari iskenceler yardimi ile direklere tutturarak ve bu sirada ileri geri oynatarak ve biraz zorlanarak basardik. Fotografta gorulen diagonal siriklar bunlar ve gecici olarak ordalar.

Ardindan cati merteklerini yerlestirdik. Yavas yavas binanin sekli ortaya cikmaya basladi.



Gordugunuz gibi cati normale gore biraz dik. Bunun iki nedeni var:
1. Guneye bakan catiyi olabildigince dik yapip, ileride uzerine konabilecek bir gunes kollektoru icin gerekli egimi hazir etmis olmak,
2. Catinin yuksek oldugu noktaya mini bir asma kat yapip 200-300 litrelik bir su deposu yerlestirmek ve boylece icerideki musluklarda yukseklik farkindan yararlanarak yeterli su basincini elde etmek.

Artik sira binanin tabanin yukseltmeye geldi.



Isin en yorucu ve zevksiz kismi bu idi diyebilirim. El arabasi ile epey uzaktan cakil tasindi, zemine yaklastikca cim taslari kullanildi. Bunlar daha once patika icin kullandigimiz ama sevmedigimiz beton taslardi ve bu sekilde ortadan kaldirmak isimize geldi (Kalanlarin buyuk cogunlugu da da yurt icin yaptigimiz platformda kullanildi). Dolgu ameleliginden sonra bir daha dolgu zemin yapmaya tovbe ettik.

Hiç yorum yok: