8 Mayıs 2009 Cuma

Akdeniz'den Ege'ye Geleneksel Yuruyus

Gectigimiz pazar gunu Datca'nin geleneksel (onuncu) Akdeniz'den Ege'ye yuruyus festivaline katildik. Datca cumhuriyet meydanindan testilere Akdeniz suyu dolduran kalabalik once deniz kiyisi boyunca yuruyuse geciyor, birbucuk saat sonra Kizlan koyune variyor, buradan da 1 saat daha yuruyup ege kiyisina variyorlar. Gereme denilen yerde testilerden sular Ege'ye bosaltiliyor, Kaymakam, belediye baskani gunun anlam ve onemini belirten konusmalar yapiyorlar. Sonra da isteyenler traktor arkasina takilan yolcu tasima romorku ile, isteyenler yuruyerek 4-5 km ilerideki piknik alanina devam ediyorlar. Biz tum yolu yuruyerek gitmeyi tercih ettik. Yuruyuse Kizlan'dan katilmamiza ragmen birilerine yetisecegiz diye kosturmaktan,
piknik alanina vardigimizda helak olmustuk. Piknik alani tam bir ana baba gunu idi.



Koyluler, olayin yuruyus kismini atlayip dogrudan piknige gelmisler. Iyi yer kapmak icin sabah 7:30-8:00'de gelenler var. Yuksel teyzeler en super yeri kapmislar, pikaplarinin arkasina kilimler serilmis.


Hemen pikabin uzerine atlayip yiyeceklere daldik. Saat neredeyse bir olmus, sabah kahvalti da etmemisiz. Yeme kapasitem ile bayagi etkilemisimdir onlari herhalde.

Ogleden sonra cok guzel gecti. Davul-zurna esliginde danslar edildi. Bir sepetci dansi var ki cok guzel. Kadinlarin yaptigi ritmik ve yavas bir halaya benziyor.



Sonra efeler cikti piyasaya. En son olarak da Yuksel teyzenin agabeyi "topal oyunu" oynadi. Elinde baston kah belini tutarak, kah topllayarak cok ilginc bir gosteri idi.

Cocuklar, gencler, yaslilar, herkes oyunlari o kadar iyi biliyor ve zevkle oynuyor ki bayildim. Gelenekler baskici ve ayrimci olmadigi zaman bunlari benimsemenin, yasatmanin ne kadar zevkli ve birlestirici oldugunu gordum.

Muzigin ardindan cuval yarisi, halat cekme, kasikla yumurta tasima yarisi vs. yapildi. Once cocuk eglencesi gibi basladi ama bir sure sonra seyrettikce heyecanlanan buyukler de olaya katildi.





Anlatiklarina gore 10 yil once oldukca kucuk bir grupla baslayan bu gelenek her sene katilimcilarin artmasi ile buyumus. Onceden Ege'ye varip suyu bosalttiktan sonra geri donenler, koylulerle de kaynastiklari piknige gelmeye baslamislar. Datca'daki yerli, sonradan yerlesme ve turistlerin hep beraberce katildiklari en buyuk organizasyon olmus.

Aksam uzerine dogru benim icime aniden "acaba kumesin kapisini kitlemis miydim" endisesi doldu. Cibilerimizi sadece 2 gundur gunduzleri kumese koymaya baslamistik. Payam'in onlarin arasina daldigi dusuncesi ile birden ziplayarak yine yuruyerek, ama bu sefer kestirmeden kabaca yarim saatte eve vardik. Cibilerin sag salim olduklarini gorduk, icimiz rahatladi. Hemen yolda gelirken dev bir kaynanadilinden dokulmus yapraklari (artik onlara yaprak denirse) Bostancik'in cesitli yerlerine diktik, ya tutarsa diye...

10 yorum:

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

keşke bu güzel güne ait video olsaydı,Yüksel teyzenin ağabeyinin topal oyununu izlemek isterdim,(burda benden bir iç geçirme sesi çıkıyor)blogger ses hizmeti veremiyor :(

okivanc dedi ki...

Evet, video varsa super olur ama yine de bu kadari da harikaydi.

EmRe SeLeS dedi ki...

Yaaa ne kadar guzelmis bu akdenizden egeye yuruyusu. Ben de gormek iterdim cok huzurlu. :)

Mehmet Vuran dedi ki...

Karşı kıyıdaki komşu olarak imrendim ve kıskandım :)
Böyle şeyler olması çok güzel...

Mehmet Vuran dedi ki...

yürüyüşle ilgili küçük bir videoyu
www.muzafferozgen.blogspot.com adresinde bulabilirsiniz. Sağ taraftaki sütundaki linki mevcut.

Mehmet Vuran dedi ki...

"Akdeniz'den Ege'ye Geleneksel Yuruyus" 'ün bir çok videosu
www.muzafferozgen.blogspot.com adresinde var :))
selamlar

LEMAN dedi ki...

anneler gununu kutlar büyüklerınınde ellerınden öperım canım nice yıllara sevdıklerınle

Pinar dedi ki...

Video hic aklimiza gelmedi. Ama soz, onumuzdeki sene sizler icin cekecegiz. Yuksel teyzenin "efe"si (Burada abiye "efe", ablaya "bılla" diyorlar.) her sene oynarmis. Abisi oynamaya baslayinca, Yuksel teyzenin, "efem benim" diyerek nasil kosturdugunu, gururla parayi abisinin kafasinin cevresinde cevirip calanlarin masasina biraktigini bir gorseydiniz...

Karsi kiyi komsum, size bu yuruyusu gelecek sene haber verecegim. Belki ayarlayip gelirsiniz. Yorum yazanlar icinde gelebilmesi en mumkun siz gibi duruyorsunuz.

Aslinda hepiniz gelebilseniz ne guzel olur. Yuksel teyzelerin pikabinin arkasina sigmayiz ama olsun; atariz yere bir kilim en kotusu!:)

Pinar dedi ki...

Cok tesekkurler Leman. Sizlerin de anneler gununuz kutlu olsun.

Basak dedi ki...

Yerinizde olmak istiyoruuuuum:))))