7 Mayıs 2009 Perşembe

Arum palaestinum

Gecen gun calisirken kafami cevirip pencereden disari baktim. Epeydir iri yesil yapraklarinin arasindan nasil bir cicek verecek diye bekledigimiz bitki, inanilmaz birsey buyutmus. Hemen kosup fotograflarini cektik. Siyaha calan koyu bordo kadifemsi bir cubuk, yine bordo lekeli bir yapragin icinden cikiyor. Fotograf cekerken burnumuza kotu kokular geldi, "aman kedi ya da kopekler buralarda birsey mi yapti, basmayalim" falan derken birden farkettik ki koku cicekten geliyor. Hemen aklima bocekcil bitkilerin sinekleri vs. cekmek icin yaydiklari kotu kokular geldi. Egilip cicegin dibine bakinca orada icine bocekler dusmus kapanini gorduk. Sanirim bu da bir cesit etcil bitki. Ancak cicegi cok kisa omurlu, birkac gun icinde burusmaya basladi. Eger gercekten bocek yiyorsa belli ki asil diyeti bu degil!



Bu bitkinin adini da soyleyelim isterdik ama bu Kizlanlilar cok terbiyesiz :-) Hangi bocegi, hangi bitkiyi sorsak muzir birsey cikiyor. Bu bitkininkini herkes tahmin etmistir zaten :-)


25 Ocak 2011: Sevgili Beste inanilmaz bir is yapip bizim bu bitkiyi konu alan bir yazi yazmis dogakesif'te. Beklersek, galiba bizdeki butun bitkilerin isimlerini bize ogretecek zamanla! Bu arada ilginctir, Beste'nin yazisini okur okumaz bu yaziyi aradim ve gordum ki bu yazinin basligi yok. Yazinin isim annesi boylece Beste oldu!:) Coook tesekkurler, Beste.

5 yorum:

okivanc dedi ki...

Bu cicegin boyu ne kadar? Fotograftan anlamasi zor.

EmRe SeLeS dedi ki...

muthis bisey yaa!! sizin bostancik tam bir botanik bahcesi :)

tugrul dedi ki...

Yapraklarini dikdortgen gibi dusunursek 30cmx10-15cm gibi herhalde. Ortasindan cikan da 30-40cm. uzunlugunda. Bu arada kisa omurlu demistim, hemen ardindan bir tane daha buyutmeye basladi. Anlasilan oldukce yenisini cikariyor belli bir sure.

beste dedi ki...

nefes kesici guzellikte, harikulade renkleri benekleri,ne sanslisiniz:) uzakta olunca herhalde refleksimi kaybettim Kizanlilarin taktigi adi anlayamadim iyi mi?

Pinar dedi ki...

Beste, iki kelime, arap ile basliyor!:))