4 Mayıs 2009 Pazartesi

Receteli zirai ilac kullanimi

Bizim zeytin agaclarimizdaki bocekler, ve diger olasi zeytin zararlilari icin okuduklarimdan, Meyvelitepe'nin de onerisiyle Delfin WG (Bacillus thuringiensis) siparis vermeye karar verdik. Bir kac yerden fiyat almak icin mail attim. Cevap bekliyorum. Bu konu ile ilgili arastirmalarim sirasinda, agaclar.net'te organik ilaclarla ilgili bir yazisma thread'i bulduysam da bir turlu erisemedim. Moderator'a yazdigimda bu thread'in zirai ilaclarin recete ile satilmasi yonundeki kanun yuzunden cope atildigi cevabini aldim!

Bu kanun yenilerde gecti. Artik zirai ilaclar recete ile alinacak. Dogrusu kulaga cok dogru gelen bu karar uygulamaya gelince nasil olacak cok merak ediyorum. Receteleri kim, nasil, hangi bilgiyle yazacak, bunca insan bu bilgi birikimine nasil ve ne kadar surede, hangi egitimle sahip olacak? Bizim icin ise, bu simdi Delfin WG bu isler yoluna girene kadar alamayacagiz mi demek bilmiyorum...

10 yorum:

okivanc dedi ki...

Pinar,

CU Ziraat Fakultesi Bitki Koruma'dan Organik Tarim'la ilgilenen bir kac kisinin adreslerini asagiya kopyaladim. Bolumun genel link'i burada:
http://ziraat.cukurova.edu.tr/node/6

Prof.Dr.F.Nezihi UYGUR
nuygur@cu.edu.tr

Doç.Dr.Sibel UYGUR
suygur@cu.edu.tr

Doç.Dr.Ekrem ATAKAN
eatakan@cu.edu.tr

Ar. Gor. Onur Koloren
koloren@cu.edu.tr

Haydi yukaridan asagi dogru birer birer yazin. Cevap gelmezse bir alttakine. :)

Pinar dedi ki...

Sagol Onder. Bir deneyelim bakalim.

Asortik Krep dedi ki...

Bende sizin için organik tarım yapan bir arkadaşıma sordum,o da ziraat mühendisine sordu..aynı ilacı tavsiye ettiler..
Delfin dediler..100 litre suya 75 gr.delfin ve 250 gr.şeker kullanacaksınız..
Birde adres verdiler..
www.natursanorganik.com.tr
Muhtemelen biliyorsunuzdur ama yine de yazdım. Kolay gelsin..

Pinar dedi ki...

Onder listedeki ilk kisiden cevap yok. Bu ogleden sonra 2.ye gonderiyorum!:)

Asortik Krep, cok tesekkurler. Bu adres bulduklarimin arasinda yok. Bir de acaba bocek, arkadasiniza ya da ziraat muhendisine tanidik geldi mi? Cunku simdiye kadar okumalarimda zeytin zararlisi arasinda bu bocege hic denk gelmedim.

Asortik Krep dedi ki...

Pamuk gibi bir şey bırakıyor mu dediler bana :) bende çiçekleri yiyiyor ve kahverengi dedim :)
sizin resimlerden gördüğüm kadar..
Pamuklu bit olabilir dediler..

Pinar dedi ki...

:)

Pamuklu bit ilk basta ugrastigimiz zararli. Ama ilacsiz, sadece su ile temizlemek mumkun, eger cok fazla yayilmamissa.

Asil derdimiz senin de tarif ettigin kahverengi bocekler. Isin komigi, bugun korkarak gidip baktigimizda salgin epey azalmisti. Ama dogrusu sadece bir kac agaca baktik. Ya yiyecek tomurcuk kalmadi ya da buralilarin soyledigi gibi artik zamanlari yavas yavas geciyor.

Aksam tum agaclari kontrol edecegiz. Bakalim ne olacak goruntu.

okivanc dedi ki...

Ben google'da arastirdim gecen aksam. Anladigim kadariyla sizin bocek bir cesit Weevil. Cok cesitli ve dinamik bir grupmus. Zeytin'le ilgili olan bir sayfa buldum. Bir bakiverin:

LinkBiraz bilgi de burada var.

Link

okivanc dedi ki...

Bir de eklemeyi unuttum, zeytinle ilgili olan sayfanin altinda bir word dosyasinda pesticide bilgisi vermisler. Diger onerilenlerle kiyaslamadim, bir bakin.

tugrul dedi ki...

Onder, beni de arastirmalarim weevil'a goturmustu. Gercekten benziyor ama bazi seyleri de farkli. Ornegin biz yapraklarda herhangi bir zarara rastlamadik, sadece cicekleri tercih ediyorlar. Belki cicek varken onu tercih ediyorlar. Bir de gonderdigin yazida yetiskinler ucamiyor diyor ama bunlar pek guzel ucuyor. Ustelik hepsinin disi oldugu konusunda da ciddi suphelerim var :-)

okivanc dedi ki...

Dogru, ben de farkettim ama baska bir seye benzetemedim.

Ya bu devirde fotografdan search diye bir olay hala cikamadi mi? Bir ara pattern recognition filan yapacaklardi, ne oldu is? Ben bir ara iste simulasyona data toplarken video'dan arabalari sayma isine girmistim ve ayni hizla cikmistim... Bir suru software var ama hepsi yalan... Neyse konuyu dagitmayalim. Ben hafta sonu image search olayina girerim. Bir yere varirsam haber veririm.