29 Mayıs 2009 Cuma
Tavuklara Cit
Pilicler ortada dolasmaya basladilar. Bir suredir disaridaki saatlerini yavas yavas uzatiyoruz. Bugun ilk defa sabahtan beri disaridalar. Arada acaba Payam yanlarina mi gitti diye panikle kosturuyoruz ama neyseki simdilik bir kayip yok. Arsa icinde ekip bicilen alanlar genisledikce (ileriye donuk olarak) bu alanlarin hepsini etrafina cit/tel yapmak hem cirkin olacak hem de pahali. Onun yerine tavuklari sinirlayabilecegimiz gezici bir cit sistemi mi yapsak diye dusunuyoruz. Bunu gundelik kullanimi kolay/pratik, hesapli nasil becerebiliriz, onerilere acigiz. Internette yurtdisinda bunla ilgili epey cozum var satilan. Ama ne ucuzlar, ne de onlari edinmemiz pratik. O yuzden biraz yerel uydurmalar yapmamiz gerekecek.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
8 yorum:
Yaptığınız kümes hoş gözüküyordu. Bazen bazıları tavuklara o kadarlık alanın yeterli olabileceğini söylüyor.. Diğer şey sanırım tavuk traktörü dedikleri şeyden bahsediyorsunuz. Yaptığınız o kümesi gördükten sonra sizin için yapımı çok basit bir şey olsa gerek :) nihal
Kedi tehlikesi geçtikten sonra onları hiç sınırlamamak belki de en iyisi. Arada bir domates gagalasalar bile böcek, kene vs. toplarlar.
Bu arada gezici çit için aklıma şöyle bir şey geliyor. Bizim sebze adaları için yapmış olduğumuz bambu çubuklardan her biri 1.5 - 2.5 metre uzunluğunda (kullandığınız bambuların boyuna göre) kafesler yapıp, toprağa saplanacak ayaklarını uzun bırakarak, yanyana getirmek suretiyle istediğiniz uzunlukta çit yapabilirsiniz. Yerini değiştirmek, şekil vermek de çok kolay olur. Bu yöntemi başka malzemeler ile de uygulayabilirsiniz. Söz gelimi, yine 1.5 - 2 mt uzunluğunda, 1.5mt yüksekliğinde çıtadan kasnaklar yapıp, bunlara en ucuzundan tavuk teli geçirebilirsiniz.
Tekrar tekrar kullanılabilir, istediğiniz yere yerleştirilebilir olacağı için göreceli olarak çok ucuz olacaktır.
Tavuk traktorleri, kapali ve acik alanlari beraberce gezdirilebilecek sekilde tekerlekli oluyor. Biz de once onlara baktik ama daha buyuk bir planda karar kildik.
Gerek kedi, gerek sebzeleri yemeleri konsunda risk almaya basladik. Bu aslinda karar vererek degil, biraz kendiliginden oldu. Kedi genelde biz onlarin yanindayken yanimiza gelip piliclere sinsice sokuluyor. Onun disinda pek yanlarina gitmiyor. Pilicler de tum gun acik olsalar bile sicakta genellikle kumeslerine geri donuyorlar. Bir kismi iceri giriyor, bir kismi da telin hemen diger tarafinda golgede beraberce yatiyorlar. Cit yapma isini yeterince geciktirirsek busbutun kurtuluruz belki o isten :-) Kedi piliclerden birini kapincaya ya da pilicler sebze bahcesini kesfedinceye kadar dusunmeye devam.
tekrar merhaba..benim de 2 köpeğim vardı..biri komşumun tavuklarını ellemese de (onları aileden sayıyordu sanırım) uzak komşunun cırıklarına musallattı..ancak komşumun da yumurtalarını yiyordu ..hatta yumurtlayan tavuğun başında bekliyordu(tavuklar follarınndan başka gözlerine kestirdikleri ücra yerlerdeki her uygun yere yumurtlayabiliyor)..kedilerim ise tavuklara ve civcivlere hiç musallat olmadılar(fare,kuş ve çekirge avlamalarına karşın).. bence en önemli sorun tavuklardan fideleri korumak..ailecek gelip bir güzel yiyorlar yaprak,çiçek,domates vs.(patlıcanı pek sevmiyorlar,favorileri biber) ne varsa.. onları çevrelemeyi ihmal etmeyin(tavukların uçabildiğini unutmayın:) ).. en ucuzu balık ağı(onu da delebiliyorlar gerçi)..üzerinde denge sağlayamadıkları için tutunamıyorlar pek..ama kene ve akrep mücadelesinde tavuklar harika ..okumaya geriden de olsa devam :)sevgiler..bahar
Bahar, tavuklarin yesillikleri yeme huylari mi yoksa eselenme huylari mi daha zarar verici bilemiyorum!:)
Biz de su aralar tavuklari serbest birakiyoruz. Yumurtalari bazen kumes disinda bir yere sakladiklari endisesi olmuyor degil ama, ne yapalim! Bu arada balik agi fikrini biz de cok benimsemistik ama kullanilmis uygun fiyata nerede bulunur bilemedik. Milas tarafinda yegenimin bir arkadasinin calistigi bir yerden kullanilmis balik aglari bulduk. Ilerdeki yazilarda karsina cikacak, acayip kalin, saglam ve agir!:) Bizim aklimizda su incecik aglar vardi ama onlara hala erisemedik.
Bu arada "cirik" civciv mi demek? Burada cibi diyorlar ama cirik'i daha once duymamistim.
cırık bodrumca belki..siz de farketmişsiniz, buralarda herşeye başka bir ad vermeye bayılıyorlar.. hiç değilse harflerin yeri değişiyor :)cırık , civcivin yenilebilir kadar büyümüşü(bildiğimiz yarka)..burada onun bir yemeğini yapıyorlar, görünüşü feci tadı harika ..bu arada okuyarak şubat 2011 e vardım ..günlük takip edeceğim artık sizi :)
Bahar, bu kadar yakin olunca, paylasimlar eminim cok degerli olacak. Her zaman her iki tarafa da bekleriz!:)
Yorum Gönder