26 Kasım 2009 Perşembe

Esyukselti Hendeklerinin Yesillendirilmesi

Hendeklerin icinden cikan ve egime gore alt taraf yigdigimiz toprak bizim gida ormanimizin da sinirlarini belirlemis oldu. Yani biz nereye agaclar ve diger bitkileri dikecegimize rastgele karar vermek yerine su ihtiyaci karsilanmis (ama ne kadar, zaman icinde gorecegiz) bu yerlerde en yogun dikimimizi yapacagiz.

Gida ormanimizda cesitli ozelliklerinden dolayi sectigimiz (bazen sundugu meyveden, sebzeden, bazen bocek, kus cekme ozelliginden, bazen goruntusunden, bazen bolca toprak ortu malzemesi urettiginden, vs..) buyuk agaclardan yerde surunenlere kadar cesit cesit bitkiler olacak. Ancak bunlarin hepsinin de ihtiyac duyacagi destek bitkilerinin basinda gelen azot baglayicilar ile ise baslayacagiz. Amac kendi bitkilerimizi bir azot baglayicilar ormaninda korunakli bir sekilde yetistirmek ve zaman icinde yogunlugun azot baglayicilardan diger bitkilere kaymasina yardimci olmak.

3 seviye azot baglayici kullanacagiz:
1. Yillik ve cok yillik otsu azot baglayicilar (baklagillerden yonca, fiğ, korunga, üçgül, bezelye ve bakla). En yogun olarak bunlar ekilecek ve kisa zamanda tum alani kaplamalari beklenecek. Su anda bunlarin tohumunu nereden bulabiliriz arastiriyoruz. Buradaki ziraatcide sadece yonca bulabildik. :-(
2. Cali cinsi azot baglayicilar, bunlar ilk grup kadar cok olmamakla birlikte yine de bizim asil agaclarimizdan cok daha fazla sayida. Bunlar surekli budanarak yaprak ve minik dallari yine mulch olarak kullanilacak. Yani gorevleri bizim asil bitkilerimizi beslemek ve bir sureligine onlara guzel bir ortam saglamak. Bunlarin da omru 3-5 yil icinde bitecek ve bizim agaclarimiza yer acacaklar. Bu konuda arastirmamiz suruyor, henuz aday kadro belirleyemedik. aslanbıyığı, katırtırnağı, mor salkım gibi alternatiflere bakiyoruz.
3. Azot baglayici buyuk agaclar. Bunlardan az miktarda dikecegiz, bizim agaclara uzun vadeli azot saglayacaklar. Keciboynuzu, igde ve akasya dusunuyoruz.

Bu konu ile ilgili seyrettigimiz bir filmde (Geoff Lawton'un "Building a Food Forest the Permaculture Way" - hararetle oneririm) azot baglayicilar ve secilen diger bitkiler/agaclar ayni zamanda dikiliyor. Asil fidanlarin yanlarina birer sopa dikiliyor ki tum azot baglayicilar cosup buyudugunde kendi fidanlarimizi tamamen kaybetmeyelim. Gercekten de bir sure sonra bolgeye baktigimizda tum fidanlarin yesillikler icinde kayboldugu goruluyor.

Biz yaklasan yagmurlardan korktugumuzdan (yiginlarda erozyon) ve fidanlar konusunda hazirlikli olmadigimizdan onceligi otsu baklagillere verecegiz. Baklagiller azot baglama isini aslinda rhizobia ailesinden bakterilere yaptiriyorlar. Ornegin yonca icin rhizobium meliloti bakterisi, bakla icin ise rhizobium lupini is goruyor. Hendeklerden cikan ust ve alt topraklar biribirine karistigi icin ve topragimiz zaten cok zengin olmadigindan bakterileri bir yerlerden bulabilir miyiz diye arastirmalara basladik. Ancak bakteri arastirmalarimiz biraz yavas gidince (su anda tarim bakanligi ile baglantidayiz, bu bakteriyi alabilecek bir sirket henuz bulamadik) acaba gecen sene ektigimiz borulcelerin (evet onlar da baklagil ailesinden) koklerinde durum nasil diye merak ettik.



Gordugunuz gibi bakteri nodulleri var ama daha once gordugum resimlerdekilerden cok daha az sayida. Yani bakteri bulamasak da bu bakteriler bir yerlerden geliyor ama asilama yapsak verim herhalde cok daha yuksek olacak.

6 yorum:

Meyvelitepe dedi ki...

Bakteri içeren mevcut kökleri bitki çayı denilen bir yöntemle değerlendirdiklerini ve yeniden toprağı beslemek için kullandıklarını okumuştum. Notlar şu an elimde değil, bulursam yazarım, ama belki nette de bir yerlerde vardır.

Kolay gelsin.
J.

Meyvelitepe dedi ki...

Bakteri kültürünü http://www.tgae.gov.tr/template.asp?articleid=60&zoneid=35 adresinden temin edebilirsiniz. Ekilecek tohuma göre hazırlayıp gönderiyorlar. Geçen yıl yonca tohumları için hazırlarmıştık.

Bakla tohumunu May tohumculuktan bulabilirsiniz.

tugrul dedi ki...

Tesekkurler, biz de ayni adresten temin ettik. Ileriki yillarda da mevcut kokleri kullanabilmek buyuk kolaylik olacak.

Meyvelitepe dedi ki...

Zaten bakteri bir kez toprağa yerleştikten sonra bir daha gerek olmaz. Sadece solarizasyon ve bakırlı ilaçlar eksilmesine sebep olur.

tugrul dedi ki...

Oyleyse buralari bitki ortusu ya da mulch ile kapli tutar, tekrar kazmazsak bakterileri kaybetmeyecegiz, dogru mu anliyorum?

Meyvelitepe dedi ki...

Doğrudur. Kazsanız bile kaybetmezsiniz. Yeterki toprak bakterilerini öldüren bir uygulama olmasın.