3 Aralık 2009 Perşembe

Esyukselti Hendekleri Kullanimda

Bayram sonrasi burada cok yogun gecti. Bayram oncesi basladigimiz isi yagmurlar gelmeden bitirmek icin cok hizli calistik, cok yorulduk. Burada detayli hava durumunu Yunanistan'in Poseidon servisinden aliyoruz. Ucer saatlik araliklar halinde harita uzerinde yagmur ve ruzgar nereden geliyor nereye geciyor cok detayli gosteriyor, genellikle de oldukca dogru. Bu sayede dunku (carsamba) isi saat beste bitecek sekilde planladik. Tam 16:50 gibi ilk damlalar dusmeye basladi. Bizde de o vakitlerde artik kolumuzu kaldiracak guc kalmamisti. Az zamanda cok ve buyuk isler basarmis olmanin tatli yorgunlugu ile kendimi eve attim. Gun boyunca bitirdigimiz isler soyle:

- arsa icindeki yolun ortasindaki kanala drenaj borusu yerlestirme isini tamamladik, borunun etrafini kucuk taslarla destekledik, uzerine micir doktuk. En ustteki hendegin yola denk gelen kisminda kayalardan bir dolgu kopru yaptik, uzerinden kolay gecebilmek icin.
- tas evin onunden yeni actigimiz yolu (arazinin alt tarafina traktor ile gubre vs. tasiyabilmek icin) yerde kesen hendeklerin yola denk gelen kisimlarini (kabaca 3m. eninde) kayalarla doldurduk (gunun en aglatan kismi), uzerine micir doktuk, drenaj kecesi yerlestirip, en uste ince kum serdik (kece, kumlar asagiya inip kayalarin arasini doldurmasin diye)
- Yeni yolun uzerine tasitla gecmeyi kolaylastirmak icin cimtasi dosedik (bu is de taslarin altinin seviyelerini ayarlamakla ugrasinca tahminimden cok daha uzun surdu)
- Arsanin girisinde kayalardan bir duvar yapip, arkasini terasladik
- Hendeklerden cikan yiginlarin uzerlerini duzleyip ekime hazir hale getirdik.

Kopekleri bile doyuramadan aniden bastiran yagmur hemen hemen butun gece surdu. Sabah Ankara'dan donen Pinar'i karsiladim ve arsaya girer girmes ilk yaptigimiz is hendekleri gezmek oldu, doluluk durumlarini gormek icin. Zeytinlikteki hendekler en basarili olanlar, sanirim elle kazilmasinin ve ardindan seviye kontrolleri yapip gerekli duzeltmeleri yapmis olmamiz yuzunden.





Arkadan gelen suyu tutma gorevi olan en yukaridaki ve en onemli hendegimiz en fazla cuvallayan oldu. Burada bilincli olarak suyun hendege giren kisminin seviyesini yukarida tutmustuk ancak hendegin bir yerinde su cok fazla birikmis, neredeyse tasacak hale gelmis. Hemen acil bir mini tamirat yaptik ama bu gece de fazla yagmur yagarsa buranin durumu hic parlak degil.



Yagmurlar kesilir kesilmez seviye ayarlamasi ve sonraya biraktigimiz tasma yerlerini yapmamiz lazim. Hendek 2 ve 3'te de hafif seviye hatalari var ama durumlari daha iyi. En alttaki 2 hendege fazla su gitmemis simdilik, tabanlarinda birikintiler vardi sadece. Zaten onlarin gorevi, usttekilerden tasanlari tutmak. Bunun olmasi icin daha fazla yagmur gerekiyor.



Bu arada kumesin olugunun altina koydugumuz koca bidon 1.5 kere doldu. Minicik catidan toplanan suyu gordukten sonra ev catilarindan toplanabilecek su miktarini daha iyi kavradim.

Pinar Ankara'dan bolca tohum (yonca, fig, korunga, ucgul, arpa) ve rhizobium bakterileri ile dondu. Simdi sirada bu yiginlari yesillendirmek var.

3 yorum:

nihal dedi ki...

tohumlara ve rhizobiumlara kavuşmanıza sevindim.. permakültür haberleşme grubundan takip ediyordum, nereden temin edebildiniz sonunda?

tugrul dedi ki...

Tarim Bakanligi Gubre Arastima Enstitusunden temin ettik. Sasirtici bicimde asil, ilacsiz tohum bulmakta zorlandik. Pinar Ankara'nin cevre ilcelerini epey dolasmak zorunda kaldi. Cogunu zahirecilerden topladi.

Cevat dedi ki...

Yaptığınız bu çalışmayı gerçekten takdir etmek gerekiyor. Elbette bir iki düzeltilmesi gereken yer çıkacaktır ama genel olarak çok başarılı olduğu görülüyor. Böyle bir su tutma çalışmasını ilk kez gördüm ve bu anlamda öncü bir rolünüz olduğunu düşünüyorum. Planlama yazılarınızı da okumuştum ama şimdi içi su dolu hendekleri görünce insan yapılan çalışmanın ne kadar doğru bir şey oluduğunu daha iyi anlıyor. Yeşillendirme çalışmalarının sonrasında eminim daha güzel şeyler göreceğiz. Tekrar tebrikler.