13 Aralık 2009 Pazar

Hendeklerde Ekim

Bir suredir sesimiz cikmiyor, tahmin etmissinizdir cok yogun oldugumuzu. Basimiza neler geldi neler, ama bir sonraki yaziya... Simdilik kronolojik sirayi bozmamak icin hendeklerin ekim calismalarini paylasalim.

Otsu baklagiller olarak üçgül, fiğ, yonca ve korunga secmistik. Bunlarin cogu icin rhizobium bakterilerini de bulmustuk. Ekme isi ne yazikki aksamina fena bir yagmur bekledigimiz bir gune sikisti. O gun yardim icin bekledigimiz isci de gelmeyince sabahtan hendek tamirati ogleden sonra da tohum dikme isleri iki ayagimizi bir pabuca soktu. Hava karardiginda isimiz bitmemisti. Aksi gibi aksam 6'da Cevre dernegi toplantisina gitmemiz gerekiyordu. Mecburen ise ara verip toplantiya katildik. 2 saat suren toplanti sirasinda yagmur basladi. Toplanti biter bitmez hizla arsaya donduk ve yagmurun biraz hafifledigi bir ara fener isiginda dikme isini bitirdik. Tabii toprak camur olmaya baslamisti, tirmigi hareket ettirmek pek kolay olmuyordu. Bakalim bunlarin ne kadari cikacak.

Gelelim ekim islemine. Once tohumlari hafif islatip bakteri ile karistirdik. Bakteriler birer kiloluk paketlerde ve iri tohumlar icin 100kg, kucuk tohumlar icin 50kg tohumu asilamak icin kullanin deniliyor. Biz goz karari kattik, sanirim bakterisi biraz fazla oldu ama bildigim kadari ile bunun bir sakincasi yok.



Ardindan tirmikla daha once gevsettigimiz topagin uzerine tohumlari serptik.



Bir OSB parcasinin uzerinde topragi biraz bastirdik ki tohumlar toprak ile daha iyi temas etsin. Bu isler sirasinda bir miktar da saman koyduk, yagmurun siddetini biraz azaltmak icin.



Ancak arkadan oyle bir yagmur geldi ki, almaya calistigimiz tedbirler bayagi komik kaldi. Soyledigim gibi yagmur bir sonraki yazida!

4 yorum:

İlknurkun dedi ki...

Merhaba,
Deneyimlerden faydalanalım diye düşündüm...baklagil tohumlarınıza bakteri koymuşsunuz, permakültür filmlerinde önerildiği gibi, ancak bu ne kadar gerekli merak ediyorum, biz çok küçük bir bahçede ekim yapmak istiyoruz da...sanki bakteri gerekmez gibi bir his var içimde, bir de bezelye veya bakla ekimini ne zaman yapmamızı önerirsiniz...sanıyorum şubat sonunda yeterli humus üretmiş olacağız...

Pinar dedi ki...

Biz ekim islerini biraz buyuk olcekte yaptik. Tum yagmur hendeklerimizden cikan toprak yiginlarina, zeytinlerimizin arasina, vs. gibi buyuk alanlarda topragi iyilestirmek ve ortuleme yapmak icin epeyce tohum ektik. Bu bakteriler aslinda toprakta mevcut. Hatta yaz sonu cikardigimiz borulce koklerinde az olmakla beraber, bakterilerin yasadigi noduller gorduk. Biz ektigimiz tohumlara destek olmak icin kullanalim dedik. Sizin gibi kucuk bir alana ekiyor olsak, biz de bakteri edinmekle ugrasmazdik, cok kucuk bir miktarini kullanirdiniz, gerisi bosa giderdi.

Bezelye ve bakla ekimi bizde kasim gibi basladi. Aralik ideal zaman. Hala da devam ediyor. Tabi bu asamadaki ekimler daha sonra sulama destegi isteyecek. Subat bence cok gec ama yine de sizin yasadiginiz yerdeki tanidiklara sormanizda fayda var.

Belki bir kac ay bekleyip direk yaz baklagilleri ekebilirsiniz. Borulce, fasulye, barbunya... Onlar da burada mart-nisan gibi ekiliyor.

Kolay gelsin.

İlknurkun dedi ki...

haklısınız ekim konusunda en iyisi burada çiftçilere sormak, teşekkürler, sizlere de kolay gelsin, maceranızı izlemek bana sevinç ve umut veriyor

Unknown dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.