Her iste oldugu gibi ciftcilik konusunda da teoriyi pratige gecirirken hesapta olmayan sorunlar cikiyor. Materyal bulabildigimiz olcude bitkilerimizin dibinde tabaka ortuleme (malclama) yapmaya gayret ediyoruz. Bu ortulerden en fazla memnun olanlar tavuklar. Hele en ust katman olarak saman kullandiysak hemen partiye basliyorlar. Uzaktan bagirarak kacirma egitimine cevap veriyorlar gibi. Ama arkani dondugun anda tekrar eselenmeye kosuyorlar. Bu yuzden onlari daha kisitli bir sekilde bahce icinde gezdirme olayina oncelik vermeye karar verdik.
Inceledigimiz "chicken tractor" tasarimlarindan bazilarini sentezleyerek, biraz da kendimizden katarak ortaya asagidaki seyyar kumesi cikardik.
Ilk fotografta Yuksel teyzenin torunu Ece kapagi test ederken. Bize yapim sirasinda vida vererek, metrenin ucunu tutarak ve en onemlisi biz sikilmayalim diye gazeteden haberler okuyarak (henuz birinci sinifin ilk donemini bitirdi ve okumayi cok iyi beceriyor) bize cok yardim etti.
Kapali kismin uzerini kiremit altinda kullanilan gecirimsiz membran ile kapladik. Ne kadar uzun omurlu olacak, gorecegiz.
Kumesi daha kolay tasinabilsin diye 2 kisim olarak tasarladik. Burada gordugunuz kabaca 2/3'u kapali (gecelemek ve yumurtlamak icin) ve 1/3 acik (telli) ilk bolme. Yapinin bir ucu acik, ikinci kisim yapildiginda (bu ayni sekilde ama tamamen telden olacak) ilkinin acik ucuna takilacak. Boylece tavuklarin gezme alani buyuyecek. Simdilik elimizdeki hareketli tavuk citlerini ikinci kisim yerine kullaniyoruz.
13 Şubat 2010 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
4 yorum:
Daha detaylı malzeme ve ölçü bilgileri verilirse sevinirim. Oğlum için en kısa zamanda yapmak isterim.Ama yine de resim üzerinden yapmaya çalışacağım.
Kumesin ikinci kisminda tamamen acik olacak kisim) demir profil denemesi yapacagiz. O biter bitmez yeni bir yazi yazip, detayli olculer verecegim. Ama cok acil ise ucgenlerin kenarlari 1m. Uzunluk 2.5 metre kadar. Bunun 1.25m. lik kismi kapali alan. Kalan 1.25m.lik kismin kabaca yarisi tel, yarisinin da yine 2 tarafi kapali (acik kismin yagmurdan korunakli parcasi).
Tavuk besleme karariniza cok sevindim. Cok zevkli ve de faydali (nefis yumurtalar!) bir hobi.
Yaptığınız işe bayıldım. Emeğinize sağlık. Çok da efektif görünüyor. Ama, bir gün tavuk yetiştirmeye başlarsam onlara evimin bahçesinin bir çok bölümünü açmayı düşünüyorum. Çünkü bahçede ne kadar kırkayak, kene, çıyan türü varsa hepsini afiyetle mideye indirdiklerinden oldukça fayda sağladıklarını duymuştum.
Yakinda kumes ile ilgili yazacagim devam yazisinda tavuklarin bahcede gezmesi ile ilgili kendi tecrubelerimizi de yazacagim. Bu isi bastan iyi planlamak lazim cunku aksi halde tavuklar insani delirtebilir :-)
Yorum Gönder