9 Ekim 2008 Perşembe

e-pet olsaymis...

Bir kac haftadir Ankara gidisini Tugrul'la konusup duruyoruz. Aslinda cozmeye calistigimiz, bizim genelde Kizlan disina cikislarimiz. Bu sefer Zeytin'le Uzum'un ufakliklari iyice problem. 1 haftadan uzun gitmeyi dusunmesek bile, o 1 hafta bile ufakliklarin burada tek basina kalabilmeleri icin uzun bir sure. Bir kac problem birden var:

1. Yemek: Giderek, kopeklerimiz yemek secer oldu. Azgin'in tabagina konulanlari bitirmesi dakikayi bulmazdi! Layka kuru mama ile problemliydi, ameliyat sonrasi ev yemegi karistirmaya basladigimizda beri keyfimiz yerinde. Zeytin fena degildi, o da bu aralar yavasladi. Uzum ise, tam bir problem! "Arpasi fazla gelmis" terimi tam Uzum icin: yedirmek bir mesele, yedikten sonra da deli gibi ortalikta kosarak yedigini harciyor. Cocugu yemek secen anne-babalari o kadar iyi anliyorum ki Uzum sayesinde! Bizim su anda hazirladigimiz sekilde yemek vermeyi kimseden istememiz mumkun degil.

2. Kazma: Zeytin ve Uzum'un, sabah ve aksam 2-3 saatlik azdigi bir dilim var. O sure icinde, ne yapacaklari belli degil. Domuzun hallac pamugu gibi attigi yerleri biz duzeltmistik. Simdi bu ikisi, bir anda transa girip oralari deli gibi kazmaya basliyorlar. Isin kotu tarafi, oralari doldursun diye ektigimiz bitkilerin de canina okuyorlar. Bizim bu sene arsayi domuzlardan korumaya ihtiyacimiz kalmadi, sagolsun Uzum ve Zeytin onlari aratmiyorlar. Himmmm, bu iste bir gariplik var: domuzlar arsaya giremesin diye kopekleri almistik. Su anda icerden vurulmus durumdayiz, ustune bir de besliyoruz! Yeniden dusunmek lazim bu stratejimizi!;)

3. Arsanin disina cikma: Domuzlarin iceri girmesi problemdi, kopekler icin de disari cikma! Zeytin'i bir kac kere arka kapinin demirlerinin altindan disari cikarken yakaladik. Aslinda zavallicik, ihtiyacini disarda yapmak icin cikiyormus megerse!:) Sonucta, domuzlarin girdigi her yeri tamir etmedik. Bir kac yer var. Oralardan bir azma aninda disari cikabilirler. Gerci bir yerden cikip, baska bir yerden girebilmeyi beceriyorlar!:)

4. Kusma: Goturme durumunda ise en buyuk problem bu. Simdiye kadar 15 dakikadan uzun olup da Uzum'un kusmadigi bir yolculuk olmadi. Sonuncusu ozellikle coook -buraya uygun kelime ne simdi- hareketliydi! Veteriner ile konustuk. Bir kac tane sakinlestirici, mide bulantisi icin ilac onerdi. Birini aldik. Ama hala ne yapacagimizi tam bilmiyoruz.

Alternatif, onlarla birimizin, bu seferlik, benim kalmam. Ona da ailelerden siddetli tepki geldi. Yuksel teyze, "seni hayatta yalniz birakmam, aksamlari seninle kalirim" dedi!:)

Su anda sadece 3 kopek var, biz bunlara bir de kedi, tavuk, ordek vs. eklemeyi dusunuyoruz zamanla. Bizim ya Datca'yi, ve hayvanlari seven tanidik/akrabalarla bir tatil zamani (degis/tokus) ayarlamamiz gerekiyor ya da bundan sonra birlikte bir yere gitmek yok. Tabi diger bir alternatif de buradan birini ayarlamak. Isin ilginc tarafi, inek, esek, koyun, keci, tavukla problem yok da, kopek seven ve korkmayan birilerini bulmak pek zor!

Bakalim; dusunuyoruz, dusunuyoruz, hala dusunuyoruz...

3 yorum:

okivanc dedi ki...

Olaya akademik yaklasalim:

A) Simplify the problem

Kusma konusunu hallederseniz diger problemleri cozmeye gerek kalmayacak gibi geldi bana? Benek de kucukken araba yolculugunda kusardi. Biraz buyudukleri zaman bu konu problem olmaktan cikiyor aslinda. Simdilik bir iki onerim var. Bakalim kafaniza uyacak mi?

B) Deal with the cause:

Problem kulaklarindaki mekanizma'nin hassasiyetinden dolayi ortaya cikiyor galiba (vertigo). Problem hiz degil ivme. Araba'nin ileri dogru hizlanip yavaslamasi ve virajlarda saga sola sallanmasi disinda kendilerinin de surekli hareket etmeleri problemi buyutuyor. Bunlari hepsini minimize etmek lazim. Dikiz aynasinin altina bir agirlik asip onu fazla normal'den ayirmadan giderseniz ve cocuklarin da kafalarini fazla hareket ettirmelerini engellerseniz problemi cozmus olursunuz. Soylemesi kolay :)

1) Bir kere sabit hizda gitmeye calisin.

2) Virajlarda cok yavaslayin ki saga sola ivme minimum olsun.

3) Sabit hizla giderken kafayi cevirirlerse kulak, hizin yon degistirmesi dolayisiyla ivme hissedecek. Kafalarini hep ayni yone (gidilen yere dogru) tutarlarsa ise yarar. Su sirttan takilan tasmalardan kullanarak emniyet kemerine sikica baglasaniz kendilerine en rahat pozisyonu bulup uyumazlar mi? Yas ilerleyince kusmanin azalma sebebi de bunu kendi kendilerine figure out etmeleri herhalde.

C) Finally, reduce the impact in case non of the above works. :)

Vet'in verdigi ilaclara benzer seyler cok faydali. Onceden hayvanlara verip yola oyle cikilmasi tavsiye ediliyor. Aslinda daha da onemlisi aksam yemeginden sonra hazmi zor birsey vermeyip sabah erkenden ilaci verip yola bos mideyle cikarsaniz en iyisi.

Yolunuz ne kadar bilmiyorum ama 3-4 saatte bir, birer saatlik mola verip molanin basinda su veririseniz, mide bos olacagi icin molanin sonundan once suyun fazlasi disari atilir zaten. Kopeklere 24 saat yemek yememek hic koymuyor. Zaten bu aralar Benek kendisine oyle bir routine yapti. Sabah ve aksam yemeklerini biriktirip, gece yarisi bir saatte yiyor. :)

References:

Herseyibilen, Durmaz (1998), Kinetic nausea in animals named after plants, Jou. of Vomit Reduction, 59, 311–326.

Pinar dedi ki...

Arkadasim Onder, yol 10 saat, ve ilk bir kac saatlik bolumu epey virajli!:) Aslinda giderken genellikle Uzum de Zeytin de en fazla bedenlerinin ust kismi kucagimda, ve kafalari da kolumla gogsum arasina sikismisken en fazla rahat ediyorlar. Amma velakin kucagina oturabilecek bir tek ben olunca, ve de Uzum'u kucagimda tutarsam, Zeytin ayakta Uzum'un ustune basarak bana tirmanmaya calisinca Uzum dagiliyor. Bu emniyet kemeri olayini dusunmustum. Ama tam nasil olacagini kafamda oturtamamistim.

Simdilik plan su:
1. Aksam guzel besleyip, sabah yemegini atlamak
2. Uzum'u kucaga alip, Zeytin'i ayaklarimin dibinde oturtmak. Ilginc bir sekilde, Zeytin Selimiye donusu orada cok rahat etti.
3. Virajli kismi olabildigince yavas gitmek. Arabayi Tugrul'un kullanacagi icin, bu bir problem olmaz.
4. En azindan Uzum'e, yolculuktan yarim saat once Vet'in verdigi ilaclardan yarim ya da ceyrek tablet vermek.

Aslinda tabi Layka'yi pek dusunmuyoruz ama geride kalmanin stresini Azginimdan cok iyi biliyorum!:( Neyseki sadece 1 hafta, olursa.

Pinar dedi ki...

Ha bu arada, yolculuk sonrasi bulgularimizi Jou. of Vomit Reduction'a gondermeyi dusunuyorum :D