28 Ocak 2009 Çarşamba

Budama

Budamaya baslamak icin kisin sonunu bekliyorduk. Ankara'dan alisik oldugumuz kis mevsimi sonunu buraya kendimce adapte edip Subat'in ilk yarisi budama icin uygun bir zamandir herhade diye plan yapmistim. Ama daha Ocak ayinda bazi erkenci bitkiler uyanmaya basladi. Su anda bademlerler patlamak uzere, narlar yaprak cikarmaya basladilar bile.

Asmalarin zaten biraz erken budanmasi gerekiyordu. Birkac gundur panik icinde onlari yapmaya calisiyoruz. Toplam 20-25 kok merlot asmamiz var, yariya yakini oldukca minik kalmis. Tecrubeli bir kisinin cok zamanini alacak bir is degil. Ama biz once okuyoruz, sonra gidip budamaya basliyoruz, sonra kafa karisinca gelip kitaptaki resimlere tekrar bakiyoruz. Velhasil epey zaman aliyor.

Ilk firsatta bordo bulamaci diye bir ilaclama yapmamiz lazim, hem zeytinlere hem asmalara. Sanirim mantara karsi. Yagmurlar bir izin verseydi! Ardindan da mega budama aktivitesi baslayacak. Arsadaki tum agaclarin, calilarin budanmasi lazim. Hatta arsanin disindakileri bile biraz bicimlendirip ortaya cikarmak istiyorum. Pinar bu haftasonu Izmir'den donerken koca disli bir budama testeresi getirdi, umarim isimizi kolaylastiracak. Once elektrikli testere alalim dedik ama sonra gozumuz korktu.

Arka koseye dogru epey bir bogurtlen var. Yillardir bakimsiz bir sekilde dikenli birer arap sacina donmusler. Onlarin isi biraz daha zor, once yere siriklar dikip aralarina tel gererek onlara bir destek olusturmamiz lazim. Ardindan da guzel bir sekilde budayip destek uzerinde buyuyecek hale getirmek gerekiyor.

Bu aralar budama ile ilgili epey sey ogrendim. Onemli bilgilerden biri, budanan bitkinin o yil buyuyecek surgunlerden mi yoksa gecen senekilerden mi meyve verdigi. Ornegin bogurtlen bir sene onceki attigi kollardan meyve veriyor. Budamada onerilen su:
Meyve alinan kollar dibine kadar kesiliyor, gecen senenin kollarina uctan budama yapiliyor. Bu sene bu kollardan meyve alinacak, sene boyunca dibine kadar kestiklerimizden kollar atilacak, bunlar da seneye meyve verecek. Bu iki grup dali biribirinden kolay ayirmak icin cesitli sekiller var. Tellere baglayarak destekli buyuturken ister bir grup altta, diger grup ustte, ister bir grup solda bir grup sagda, ister bir grup merkezde diger grup onun iki tarafinda birakilabiliyor. Super dikenli olduklarindan burada anlatmasi kolay da yapmasi nasil olacak bakalim...

8 yorum:

Meyvelitepe dedi ki...

Meyveleri de böğürtlen gibi budamazsınız sanırım :)

Bizde böğürtlen yok ama epeyce ahududu var. Kuralı, geçen yıl meyve veren sürgünü kökten kesiyorsunuz.

Asma budamayı detayı ile anlatırsanız makbule geçer.

Saygılar

okivanc dedi ki...

Gecen yil hangisinin meyve verdigini nerden bileceksiniz ki? Bence simdi hepsini budayin. Bu sene meyve vermez ama seneye hepsi meyve verir. O zaman yine hepsini budarsiniz, boylece iki senede bir bogurtlen yersiniz ama temiz olur, dusunecek birsey kalmaz. Sadece yillari birbirine karistirmayin. :)
Ciddiyim aslinda...

tugrul dedi ki...

Asma budamasi ile ilgili ayri bir post yapiyorum, kitap sayfalarinin fotograflarini da koyarak.

Meyve verenle vermeyen dallari ayirmaya gelince, iki grubu biribirinden ayri sardirdigimizdan kafa karisikligini engelleyecegiz. Ilk sene biraz problem tabii.

Meyvelitepe dedi ki...

Ahududuları budarken, meyve veren sürgünün meyveleri tamamen bitince hiç beklemeden kökten buduyorum. Bu gazla hemen gelecek baharda meyve verecek sürgünü hazırlamaya başlıyor.

Böylelikle kesilecek olanlarla bırakılacaklar hiç bir şekilde karışmıyorlar.

okivanc dedi ki...

Bi dakka ya benim kafam iyice karisti. Simdi (henuz ortalikta meyve yokken) bence iki seceneginiz var. Ya hepsini budamak ya da hicbirini budamamak. Hepsini budarsaniz, clean start oluyor. Ama budamadan beklerseniz cok problemli bir durum olacak. O zaman gecen yil (n-1) cikmis surgunlerden meyve verecek ama bu yil (n) ve iki yil once (n-2) ve daha once cikanlardan meyve vermeyecek. 2 ve ustune k dersek. Bu yil meyve verdigi icin n-1'i isaretlemek ya da meyvelitepe'nin dedigi gibi son meyveyi aldiktan sonra budamak kolay da bu yilin budamasi atlanmis oldugu icin n le n-k'yi birbirinden nasil ayiracaksiniz? Ben orada takildim. Eger seneye bu problemle karsilacaksa sadece n-k'nin icinden isaretleyerek cikardiginiz n-2 (aslinda bunlar sizin n-1 ama aradan bir yil gecti) surgunleri azaltilmis oluyor. Kisaca n'le n-k'yi birbirinden ayirmak icin bir yontem yoksa bana kalirsa hepsini budamaktan baska careniz de yok. :(

Biliyorum biraz komplike gibi oldu ama eger olayi anladiysam bosubosuna hicbirsey budamadan seneyi beklemeyin diye yazdim. Nasil olsa ayni problem yine var. Hem boylesi daha kolay. Ilk yil hepsi yeni surgun olur, sonra hepsini isaretlersiniz, (ya da isaretlemeden meyvelitepe cozumu de olur) iki sene sonra da routine oturmus olur.

tugrul dedi ki...

Bogurtlenlerin yanina yanasabilirsem biraz daha iyi anlayacagim ayirdetmenin mumkun olup olmadigini. Ama yillar icinde oyle bir hale gelmisler ki belki de dipten goturmek ve duzenli buyutmek en iyisi olacak.

banotu dedi ki...

Merak etmeyin öyle matematiksel denklemlerede hiç gerek yok ilkbahzr budaması en kolay olanıdır.Görevi biten meyve veren 2 yıllık dallar mutlaka kurur.sizinde yapmanız gereken aradan kuruları çıkarmak sadece sonbahar budamasında hala canlı oldukları için karışır bahar budamasında sorun olmaz...diplerine bolca yanmış çitflik gübresi verirseniz çok irileşirler size bol meyveler...

tugrul dedi ki...

2 senelikler kuruyorsa gercekten cok daha kolay. Mevcut yogun bogurtlenleri budarken epey bir kuru dal gordum.

Bu hafta keci gubremiz geliyor,onumuzde hummali bir bitki dibi canagi hazirlama ve gubreleme aktivitesi var.