Bildigim kadari ile bitki diplerine mulch (cesitli malzemeler olabiliyor ama en yaygini agac kabugu parcalari) koymanin uc faydasi var:
- topragi fazla suyun carpma etkisinden koruyarak kaymaklanmasini engellemek
- topragin nemini korumak
- yabani otlarin cikmasini engellemek
Tabii bu faydalarinin ortaya cikabilmesi icin en az 3-4 santimlik bir tabaka olmasi gerekiyor. Burada bu materyali bulamadik. Kimse bu islemi bilmiyor, bize de yerine kullanabilecegimiz bir ortu malzemesi oneremiyor. Biz de buradaki marangozlardan (ilaclanmamis) talas alip denemeye karar verdik. Ruzgardan ucusur diye korkuyorduk ama sasirtici bir sekilde yerlerinde kaldilar. Simdilik 2 agaca denedik. Hatta birinin dibine cam agaclarinin altindan dokulmus cam igneleri toplayip koyduk. Hem daha guzel gorunsun hem de savrulmayi engellesin diye.
Icinizde bu uygulamayi yanlis/sakincali bulan var midir? Agac miktari cok oldugundan epey bir marangoz ziyareti yapmamiz gerekecek, yanlis bir sey yapiyor olmayalim. Onerilerinizi bekleriz.
17 Mart 2009 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
9 yorum:
Sn.Bostancik mulch koyma islemini 3
katagoride almissiniz bu halk arasinda gözlenen tarafi; eger yaprakli bir ormani gözünüzün önüne getirin.Sonbaharda yapraklarini dökerler,ilkbaharda ise yapraklardan
esame kalmaz biz onlarin cürüdügünü
düsünürüz.Bu ölü materyal ile toprak
arasinda mikro bakteriler gelisirki
bu da agaclarin proteinidir.Onlar bu ölü materyalden faydalanir.Agaclarda onlardan.Bir dönüsümdür.Agac kabuklari ise sadece bu mikro bakterilerinin olusmasi icin faydalidir.Eger bu durumu gözlemek isterseniz ölü yaprakla kapli veya mulchla kapli
bir yeri dikkatlice acin topragin
nasil bir dönüsüme ugradigini görebilirsiniz.Cam agaclarinin igneleri bu islevi görmezler temizlenmesi onun yerini yaprak veya agac kabuklari almasi gerekir.
Kalinligi ise en 10 cm olmasi gerekir saygilarla.
merhaba,
asagidaki mulch kulllanimiyla ilgili iki örnek sanirim isinize yarayabilir. Birisi güney fransa, digeri ise mallorca, yani iklim ve cografya özellikleriyle sizin yasadiginiz bölgeye benzer.
http://www.nachhaltige-landnutzung.de/2-berthier.html
http://www.nachhaltige-landnutzung.de/2-berthier.html
selamlar
diger adres :
http://www.vivamallorca.com/tipps_infos/garten.php
Bilgiler ve linkler icin her ikinize de cok tesekkurler. Almanca bilmiyorum ama Google ile ilkini cevirip biraz baktim. Ceviri sirasinda epey bir anlam kaybi olmus gibi, umarim birseyler anlayabilirim.
Malçlama çok iyi bir uygulama. Malzeme olarak ince talaş yerine daha kaba olan planya talaşı kullanmanız daha iyi olur. İnce talaş ağaç dibi toprağının hava almasını da önleyebilir, ayrıca mantarlara sebep olabilir.
Çam iğnelerini asitik toprak seven bitkilerde malç olarak kullanabilirsiniz.
Bir dal öğütücü bulabilirseniz, kuru dallardan malç malzemesi üretebilirsiniz. Ayrıca kompost da yaparsınız, bir sürü işinize yarar.
Meyvelitepe, tesekkurler. Kaba talas iyi fikir. Bir sorun, burada fazla secici olamiyoruz. Birkac marangozdan hele kis zamani ilaclanmamis tahtalardan cikma talas bulmak cok zor. Bazen yesil yesil talaslari gorup almaktan vazgeciyoruz, bazen de ilac/boya yok diyorlar ama ne kadar emin olunabilir bilmem. Sonucta birkac isin talasi karisiyordur. Talasi composting tuvaletimizde de kullandigimizdan bu sorunla hep bogusuyoruz.
Dal ogutucu aslinda en guzel cozum. Ankara'dan gelmeden once arastirmistik. Galiba bir tek Praktiker'de bulabilmistik. O da pek saglam birseye benzemiyordu ve fiyati 500'den pahali idi. Bunun iyisi, hesaplisi nasil edinilir bir fikriniz varsa cok makbule gecer.
Bizde Bosch AXT Rapid 2200 diye bir öğütücü var. Geçen yıl epey kullandık. İyi iş gördü. 3,5 - 4 cm çapındaki dalları bile öğütebiliyor. On-line satış sitelerinde 470 TL civarında bulunabilir.
Marangozlar genelde çam işlerler. O da biraz asitik olur.
Madem verim aliniyor bu aletten, o zaman ogutucu arastirmalarina hemen basliyorum.
Hazir sorulara baslamisken bir tane daha sorayim :-)
Zamaninda cok fonksiyonlu bir alet gormustum, motorlu capalama makinesi gibi ama sanki mikro traktor gibi arkasina birsey takilip cekilebiliyordu da. Arazi icinde oradan oraya toprak, kum, tas, vs tasimak gerekiyor. Hem de bazen cok buyuk olmayan alanlar icin belleme yapmak yerine bu kullanilabilir diye dusunuyorum. Ne dersiniz, faydali olur mu acaba?
Yanlış anlamadıysam, bizim köyde herkeste bundan bir tane var. Öyle ki, çapa yapıyorlar, arkasına remork bağlayıp traktör gibi kullanıyorlar, çoluk çocuk ve köpekleri bu remorklara binip bahçeye, hatta komşu köylere gidiyorlar. Bir de endüstri oluşmuş bunlar için. Şanzuman, fren, far her donanım var :)
Yorum Gönder