15 Ekim 2009 Perşembe

Permakultur Tasarim Sertifikasi

Permakultur Tasarim Kursumuzu Imeceevi'nin Izmir Menemen yakinlarindaki yeni yeri Turgutlar koyunde tamamlayip evimize donduk. Kedimizi biraz daha semirmis, horozlarimizi da biraz daha yakisikli olmus bulduk. Boyunlarindaki ve kuyruklarindaki tuyler uzamaya baslamis, iyice havalanmislar. Birkaci daha otuyor. Sagolsun Ozgur abileri onlara cok guzel bakmis.

Egitim benim bekledigimden cok daha verimli gecti. Ilk gittigimiz calistayin ardindan "benzer seyler mi olacak acaba?" endisem vardi ama hem ogretmenin farkli olmasi, hem de egitimin oldugu yer boyutu cok degistirdi. Konuya tamamen yeni bir perspektiften bakmis olduk.

Oncelikle Turgutlar koyunden ve ilk kez yuzyuze tanistigimiz Imeceevi ekibinden bahsetmem lazim. Araba ile aksama dogru koye vardigimizda ne yalan soyleyeyim, hemen gerisin geri donsek en iyisi herhalde gibi bir dusunce gecti aklimizdan. Hemen hemen tamami yikilmis virane bir koy ve yikintilarin icinden cikmis agaclarin etrafinda otlayan koyunlar karsiladi bizi. Ustelik su da bir kepce kazasi sonucu kesik. Koyde 3 hanede toplam 5 yasli yasiyor (Imececiler sayilmazsa).



Ama 10 gun sonra ayrilik vakti geldiginde insanlar biribirine o kadar baglanmisti ki vedalasma oldukca duygusal oldu. Beraberce ders yapip, is yapip, yemek yapip, yemek yiyerek tam bir aile olduk kisa zamanda ve derslere ek olarak pek cok seyler ogrendik.





Kaldigimiz evi bizim icin cok daha sevimli kilan uclu asagida.



Bunlar disinda 2 adet 6 aylik kangal yavrusu, 1 adet 8 aylik Ayuska (biz Yarmagul adini verdik ona) ve sonradan bize katilan dev bir kangal hergun sabah aksam bize Zeytin ve Uzum'le yuruyuslerimizde eslik ettiler.

Bu 10 gun icinde konusuna cok hakim ve tecrubeli bir ogretmenden permakultur dersleri aldik ve onun permakultur ile ilgili tutkusu hepimize bulasti.
Ogretmenimiz Steve Read sayesinde permakulturun kapsaminin genisligini ve politik yonunu ve dunyadaki pek cok sorunu cozmek icin ne kadar faydali teknikler sundugunu bir kez daha kavradik.





Tasarim kursu cercevesinde Turgutlar koyunun bir eko-koy olarak kaba taslak bir tasarimini da yapinca, Imeceevi'nin vizyonu hepimizin hayali haline geldi. Koyun cok zor sartlarini misafirler icin kalinabilir hale getirmek icin cirpinan, bunu yaparken bizim yeni arkadasliklar kurmamiza vesile olan Imeceevi ekibine tesekkurler. Cok kisa zaman icinde bu koyu yepyeni meydani, hamami, genel mutfagi, yeniden yapilmis evleri, misafirhanesi, aritma tesisi, goletleri, yagmur suyu toplama kanallari, alternatif enerji kaynaklari, dogal tarim okulu ve benzeri bircok yapi ile taninmaz hale getireceklerine eminim. Ilk firsatta yolunuzu oralara dusurmenizi hepinize tavsiye ederim.

Bu tecrubeden super bir gazla donduk ama belki en onemlisi gozumuzde buyuttugumuz bazi islerin el ele verince ne kadar kolay ve hizli halledilebilecegini gormek oldu. Bu heyecan ve sevkle kendi projelerimizie baslayacagiz simdi. Planda ilk olarak acik bir mutfak, disarida minik bir banyo tuvalet, yeni sebze cicek yataklari, agac dikme yerleri ve daha pek cok proce var. Bize kolay gelsin!

12 yorum:

nalan dedi ki...

pek güzeldi ayuşka. küçükkuyuda imeceye dalan eşeği önce o kovalardı, sonra eşek geri döner ayuşkayı kovalardı :) güzel 3 pisicik imece klasiğinin devam edeceğini gösteriyor.
tam da dediğiniz gibi, imeceevinde işler gözünüzde büyümüyor. başta bir kolaylaştırıcı, arkasında 7 cüceler :)

dokuzuncubulut dedi ki...

Sevgili Pınar,
uzun zamandır yorum yazmasamda yazılarınızı takip ediyorum. En büyük dileğim en kısa zamanda aranıza katılmak. Sevgiler...

Meyvelitepe dedi ki...

Sertifika geldi, sıra uygulamada sanırım, şimdiden kolay gelsin. Deneyimlerinizi merakla bekliyor olacağız.


Sevgiler...
J.

semiramis dedi ki...

süpersiniz!! uygulamalari an be an isteriz ama. oyle "iste bunu yaptik" diye yalnizca sonucu yazip bizi bekletmek yok:)

tugrul dedi ki...

Tamam, olabildigince detay vermeye calisiriz. Ama aksilik ikimiz de sakatliklarla bogusuyoruz. Yillardir masa basinda calistiktan sonra bu kadar kol gucu gerektiren is fazla geldi :-( Bunca motivastona ragmen biraz isi yavaslatma eylemi yapmamiz gerekecek :-)

Basak dedi ki...

süpersiniz, çok imreniyorum, bizim okulumuzda sizin ve meyvelitepe'nin blogu olacak. geçmiş olsun bu arada

tugrul dedi ki...

Tesekkurler Basak. Kolumu kullanmamaya calsiyorum ama her an icin 10 tane is "ben, ben " diye onume atliyor. Ben de Pinar bakmazken daliyorum birine :-)

tülay dedi ki...

Sevgili Tuğrul ve Pınar,
Sizleri tanıdığıma gerçekten çok sevindim. İmece Evi'nde olmanın en sevdiğim yönlerinden biri bu, harika insanlarla tanışmakla kalmıyor, dost oluyorsunuz :)Şubatta görüşmek üzere inşallah ;) Aman, işleri bitiricem diye sağlığınızdan olmayın, size ihtiyacımız var. Çırpınan imece evi ekibinden Tülay :)

Pinar dedi ki...

Sevgili Tulay, duygularimiz karsilikli. Subatta bekliyoruz mutlaka.

Tijen dedi ki...

Harika olmuş bu iş Pınar! Çok sevindi sizin adınıza.

Pinar dedi ki...

Cok tesekkurler Tijen. Bir de yapabilirsek, asil degme keyfimize o zaman iste!:)

Levent dedi ki...

Üyesi oldugumuz Pembe Domates Agi nin 6 Mart Balcova toplantisinda Imece Evinden bahsettiler esimle bana.Cok hosumuza gitti...Eve gelince netden arastirdim..Karsiyakada oturuyoruz..Menemen Turgutlu köyünde Imece Evi yanlis anlamadiysam..
Ben 8 senede Kücük kuyu nun bir köyünde yasamistim ve simdi 8 yildirda Izmirliyim..Köy havasindan kopmamak icin Dag Sakraninda bir köy evi yaptik..Imece Evi ne gelip sizlerle tanismak isteriz..Ne zaman uygundur?
Sevgi ile..Hülya ve Levent Veziroglu
0232 336 18 56
Alphonsolevent@yahoo.de veya leventveziroglu@yahoo.de