Epeydir kosusturmaktan bir baktim ki blog'u epeydir guncellememisiz. Kisin cok is olmaz diye soylediler bize ama Bostancik'ta isler hic azalmiyor. Tabii bunda gerek bizim ciftciligi yeni yeni ogreniyor olmamizin gerekse henuz Bostancik'ta ilk yillarimiz olusunun etkisi var. Daha acik mutfak, aritma sistemi, depo, kiler vs. derken sanirim bize birkac yil rahat yok. Neyseki cok da sikayetimiz yok.
Gectigimiz 2 gun Turkiye genelindeki sogumadan biz de nasibimizi aldik. Kuzeyden soguk esen ruzgarlar iyice kisi getirdi buraya. Pazartesi sabahi idi galiba, baktim ki tavuklarin suyunun uzerinde ince bir buz tabakasi var.
Bir tane elektrikli isiticimiz var. Gecen sene bir bitkimizi yine boye soguk bir donemde oldurdugumuzden, soguk gecen 2 gece isiticiyi once aksam icerde yakip iceriyi isittik, tam yatarken karavanin disindaki kapali pergoleye aldik, gece boyunca bitkileri isitsin diye. Neyse soguk gecti, bugun yine gunluk guneslik, sicaklik neredeyse 20'ye yaklasiyor.
Dun yine buyuk dikim gunlerinden biriydi. Bir komsumuzdan aldigimiz bir suru fideyi aksam beklenen yagmurlardan once dikmeye ugrastik. Tavuklari ileride belli bir alanda sinirlayabilmek icin kenarlarina biberiye filizleri diktik. Naylon dikim posetlerine itir, asma, begonvil, yasemin, melisa diktik. Arkadaki tepelerden bir miktar minik karabasotu ve dag cayi getirip diktik. Katir tirnagi calilarinin minik yavrularindan 2 yere diktik. Gul, dag cilegi ve harup (keciboynuzu) celikleri hazirladik (koklendirme tozu ile)
Gectigimiz Cuma gunu (22 Ocak) yine afet sekinde bir yagmur yagdi. 11 Aralik'taki 24 saatlik rekoru (12cm) kiramadik ama bu sefer 11cm.lik yagmur 6-7 saatlik bir zamanda yagdi. Bu yuzden su cok daha hizli geldi. 2 dalga halinde gelen yagisin ilk dalgasini cok iyi atlattik. Yagmur altinda hendeklerimizi gezdik, herseyin tam beklendigi gibi tastigini ve bir alttakini doldurdugunu gorup mutlu olduk. Ancak arkadan gelen ikinci dalga bizim deveyi yine cokertti. Gerci bu sefer hemen heryerde durum iyi ama araba yolumuz yine ortadan yarildi. Anlasildi ki micir bu yol icin iyi bir malzeme degil. Iri taslardan saglam bir yol yapacagiz burada. Ikinci bir problem de zeytinligin en alt basi. Zeytinlikteki butun hendekler dolup su tasinca zeytinligin altindan dereye bosaliyor. Ama gorduk ki su akarken rengi biraz bulanik. Bu sekilde toprak kaybediyor olmaktan korkuyorum. O yuzden buraya da genis bir hendek yapip suyu tasmadan once burada cokeltmeyi planliyorum. Umarim ise yarar. Ancak bu isi onumuzdeki sonbahara kadar erteleyecegim. Eger o zaman kadar her yer guzelce bitki ile kaplanirsa buna gerek kalmayabilir.
28 Ocak 2010 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
6 yorum:
Yine gecmis olsun! Demek ki bu yagmus isi o kadar da seyrek degil oralarda. Peki yagis miktarini olcecek birsey yapmis miydiniz? Asagi yukari birsey olcebildiniz mi?
Onder'cim, 6-7 saat icinde 11 cm. kadar yagis aldik. Olcum icin klasik kavanoz ve tencere yontemine devam. Cok hassas olcemiyoruz ama su asamada cok da onemli degil.
Bu arada biraz once Meteoroliji'nin sitesinde Ekim-Aralik 3 aylik, gecen yilla ve normaliyle karsilastirmali bir yagis grafigi ve raporu bulduk. Akdeniz bolgesinde, normale gore %44.4, gecen yila goreyse %114.8 artis var.
Daha detayli bilgi istersen (herhalde istemezsin ama ben yine de vereyim!:):
http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendirme/yagis-raporu.aspx?y=k
bizde nasibimizi aldık ama herşeyde mevsiminde güzel ne diyelim ... Allah yakıtı olmayanlara soğukda kalanlara yardım etsin.
demek ki iyi yöntemlerle yağış artışlarını felaketten faydaya çevirmek mümkün. en azından felaketi savuşturup toprağı da kaybetmemek mümkün.
şehir planlamacılar ! nerdesiniz ?
Bir ara dag cayinin fotografini yayinlamaniz mümkün mü? Onunla aklima takilan bir sey var da...
Evren, tahminlere gore yagmurlar yarin bitiyor. Dag cayinin hem bitkisini, hem de gecen seneden kurutulmus cicegini fotograflayip bloga koyacagim.
Yorum Gönder