Kumesin ikinci kismi da geldi ve hemen kumes teli ile kaplanarak devreye sokuldu. Fotograflardan da anlasilacagi gibi bu parcanin bir basindaki ucgen kisim bos birakildi. Boylece tahtadan yapilmis ilk parcanin karsisina getirilerek bir butun halinde kullanilabiliyor. Bu tasarim sayesinde kapi yapma derdinden kurtulmus olduk.
Biraz kullaninca hemen "bir daha yapsak nerelerini farkli yapardik?" degerlendirmesi yaptik:
1. Tahtadan yapilan ilk parca biraz agir oldu. Bu parcanin kumes telli acik kismini atarak daha kisa yapmak daha iyi olurdu. Yani toplam net uzunluk 1.5 metre civari olsa, 90-100cm'lik kismi tam kapali alan (yumurtlama ve geceleme alani) geri kalan 50-60 cm.lik kisim da yagmur ve gunesten korunacak sekilde sadece catisi kapali alan. Biz yemligi de tepeden kanca ile bu bolume astik ki yagmurdan islanmasin. Kumes teli olan uc kismini atmak, bu yemlige kolay erisim acisindan da faydali olur cunku su anda acik ucundan iceriye epey bir uzanmak gerekiyor yemlige erismek icin.
2. Kapagin menteselerini yukari koyduk, yani yukariya aciliyor. Yumurta var mi yok mu bakmak icin kapagi tamamen acmak gerekiyor. Kapak asagi acilsa soyle bir aralayip bakmak mumkun olacakmis.
Bunun disinda tavuklar hayatlarindan gayet memnunlar. Daha onceki yerlerini kolayca terkedip yenisini kullanmaya basladilar. Yine de bazen bir tanesini eski yerde buluyorum aksam olurken ve kucakta yeni yatagina yatiriyorum :-)
Tavuklarda inanilmaz bir eselenme kapasitesi var. Birkac gun icinde bahcenizde en zarar gormeyecegini dusundugunuz bitkilerin dibindeki koklerin aciga cikmis oldugunu farkedebilirsiniz. O yuzden bahce buyuklugune ve ne cesit bitkiler olduguna gore tavuklarin ne sekilde dolasacagi iyi dusunulmeli. Eger korunacak bitkiler bahcenin kucuk bir kisminda ise ve tavuklarin serbest gezmeleri isteniyorsa en iyi cozum, bitkileri koruma altina almak. Durum bazen tersi oluyor ve tavuklari belli bir alana koymak gerekebiliyor. Tabii zaman zaman cikarmak kaydiyla. Ama bu durum cok ideal degil cunku:
1. surekli bulunduklari yerde tum yasami yok ediyorlar. En iyisi bu durumu bastan kabullenip tabana saman gibi birsey sermek.
2. zaman zaman ciktiklarinda elde bir sopa gozleri surekli onlarin uzerinde tutmak lazim. Kasla goz arasinda muzurluk yapiyorlar.
Tasinabilir kumes, eger alan buyukse ama tavuklarin kontrollu gezmeleri istemiyorsa daha uygun. Anladigim kadari ile asil kullanim amaci bir anlamda tavuklari calistirmak. Diyelim belli bir yerde minik bir bahce yapilacak. Once tavuklarin bu alani eselemesi, havalandirmasi, orada bulunan yabani ot tohumlarini yemeleri ve bu arada da orayi gubrelemeleri isteniyor. Kumes oraya tasiniyor birkac gunlugune ve tavuk ekibi ise basliyor.
Biz henuz bu amacla kullanmadik. Su siralar tavuklarin kumeslerinin bulundugu genis alani cevirdik, icinde serbest gezebilir hale getirdik. Yani tasinabilir kumes simdilik sabit duracak. Yakinda yeni bahce yeri hazirlama isleri basladiginda tavuk ekibini kullanmaya baslayacagiz diye dusunuyorum. Bakalim randiman alabilecek miyiz?
Son olarak yukaridaki degerlendirmeler isiginda hafif degistirilmis olculeri vereyim meraklilar icin:
1. Ilk birim 150 cm uzunlugunda, tamaminin catisi kapali. Bir ucu kapali geceleme ve yumurtlama alani (100 cm). Bu kisimin disaridan erisim icin kapagi var (Ucgenin yerden 20 cm, tepeden de 30 cm kadar kismi sabit, kapak arada. Ucgenin tam tepesinde havalandirma icin bir delik biraktik.
2. Geceleme kismin diger tarafi da yine ustten ve alttan kapali, tavuklar ortadaki bos kalan yerden girip cikiyorlar. Bu sefer alt kisim 20 degil 30 cm., bunun uzerine biraz enlice bir cita konunca burasi da tunek olarak kullanilabiliyor. Ayrica buna dik olarak, yani kapak ile tavuklarin giris deligi arasina boylamasina bir tunek koyduk. Folluk icin kapagin hemen arkasina bir koseye uygun buyuklukte bir karton kutu yerlestirdik, ici saman dolu. Ayrica tum geceleme yerinin de ici 3-4 parmak saman dolu.
Tasinabilir kumes konusunda atlanmamasi gereken bir detay, bu kumeslerin altlarinin acik oldugu. Kolay tasinabilmesi acisindan da ozellikle hafif yapiliyor. Yani tavuklara zarar verecek hayvanlarin girisine karsi guvenli degil. Buna ek olarak bizim 2 parcali planda 2 parca arasinda minik bosluklar kaliyor, tavuk sigmasa da gelincik gibi hayvanlar ittirerek iceri girebilir.
3 kopegimiz yuzunden bu konu bizim icin oncelikli degil. Uzum zaten tavuklarin yanibasinda yatiyor. Diger ikisi de Uzum'un sinyali ile hemen duruma mudahale ediyor. Kopeklerimiz olmasa bulundugumuz yer itibariyla coktan birkac tavugumuzu cakallara kaptirmistik herhalde. Yani eger tavuklarinizin can guvenligini baska turlu saglayamiyorsaniz bu tasarimi kullanmayin.
Sanirim yeterince aciktir, yine de eger buna benzer birseyler yapmaya kalkar da bazi sorulariniz olursa sorun yardimci olmaya calisayim.
Son tavsiyem, tavuk beslemek icin ideal sartlar beklemeyin, en azindan 3 tane tavuk hemen her yerde olur. Onlari hayatiniza kattiginiza sonradan cok memnun olacaksiniz :-)
20 Şubat 2010 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
Bu kümese tünek yapmak olanaksız gibi gözüküyor.. Sanki üçgen değilde küp şeklinde olsa daha iyi mi olurdu..? :) Büyük bir küp.
Biraz garip gibi gelebilir ama onlar yüksekten atlayıp,eşelenmezlerse sanki ortam tam doğal olmaz gibi geliyor..
Ilk plan, ikinci parcayi da tahta olarak yapmakti. O zaman ucgenlerin ortasina bir ya da 2 cita ile tunek yapmayi dusunmustuk ama simdi demir olunca biraz daha zor. Demiri delip vidalamak gerekecek.
Ucgen sekil catiyi olusturmanin kolayligi acisindan cazip ve malzemeden tasarruf sagliyor. Bir de yapi buyudukce tasimak zorlasiyor.
Yorum Gönder