19 Ağustos 2009 Çarşamba

Kis Sebzeleri

Yazin sonuna dogru yeni bir dikim dalgasi basladi. Konusmalardan cikardigim belki zaman belki biraz erken ama fiyat acisindan pazara erken birseyler goturmenin avantaji malum. O yuzden hemen her urun icin olabildigince erken dikip urunu de erken alma baskisi var sanki. Biz de Yuksel teyzelerin artan fidelerinden nasiplendigimizden zamanlama mecburen ayni oluyor. Bu sefer olabildigince az dikmeye calisiyoruz, yaz bahcesinden tecrube ile. Belki 1 ay kadar sonra bir parti daha dikersek, daha uzun sure ve azar azar yeme sansimiz olur.

Dun aksam karanliginda fener isiginda diktigimiz sebzeler karnibahar, brokoli ve lahana (10'ar tane). Bir gun once de 50 kok kadar pirasa diktik ama tavuklar tarafindan 3 kere sokulup tekrar dikildi, ne kadari tutacak bilmem.

Hazirladigimiz katmanli ortulerin icine dikmeye hala alisamadik. Toprak olmayan bir yere dikmek garip bir his. Diplerine hala birer avuc toprak koyuyoruz dikerken. Bakalim ne kadari tutacak. Daha once diktigimiz domatesler cok sagliklilar, onlardan cesaret aliyoruz.



6 yorum:

nalan dedi ki...

sizi ve meyvelitepe'yi takip ediyoruz.önümüzdeki yaz için bu işi öğrenip malzeme temin edip sebze adalarını oluşturmak için. hem cık cık cık diyoruz hem de çok umutluyuz.
yeni bir post gelir gelmez birbirimize dağıtıyoruz hemen.

tugrul dedi ki...

Biz de merak icinde bekliyoruz gelismeleri. Kayda deger birsey oldukca ilk is buradan duyururuz...

okivanc dedi ki...

Cocuklar fotograflarla ilgili ufak bir sikayetim var... Artik tiklayinca eskisi kadar buyuk acilmiyor, detaylari goremiyoruz. :) Mumkunse eskisi gibi buyuk ya da bir genel bir de detay olmak uzere iki kucuk fotograf konabilir mi?

Mesela bu neredeyse topraksiz ektiginiz nesnelerin yakindan nasil gozuktugunu cok merak ettim. Kokler oyle ortada mi duruyor ilk ekildigi anda?

tugrul dedi ki...

Kotamizin %10'una yaklasinca biraz daha tutumlu olmak zorunda kaldik. Bundan sonra detay gerektiren yerlerde bir de onun icin foto koyariz.

Koklerin etrafina biraz toprak koyduk dikerken ama onlar buyuk olasilik ilk sulama sirasinda akip gidiyor.

Su anda diktigimiz sebzeler oldukca mutsuz. Nedenini tam anlamadim. Tavuklar ilk hasari verdi, ardindan kopeklerden biri biraz kazdi :-( Ama benim tahminim asil zarari gunes yapiyor. Cunku klasik solup gitmeden cok bazi yapraklari yanmis gibi duruyor gunesten. Brokoliler zaten dikerken cok iyi durumda degillerdi, onlarin hemen hepsi gitti. Bunlari biraz erken diktigimizden supheleniyorum.

okivanc dedi ki...

Acaba bu toprak yerine kullandiginiz malzemenin ekimden once biraz sikistirilmasi mi gerekiyordu? Ortamdaki malzeme cok seyrek ve hava bosluklari ile dolu oldugu icin kokler acikta kalip yeterli su alamamis da olabilir. Mutsuz gozukenlerden birini disari cekmeye kalksaniz... Belki iyice tutunup tutunmamis oldugu anlasilir.

Pinar dedi ki...

Onder aslinda bu katmanlar, ozellikle mulch orayi cok nemli tutuyor. Ama haklisin normal topraga gore de oldukca gevsek. O yuzden biz de hala tam guvenemeyip fidelerin dibine 1-2 avuc toprak koymustuk. Yalniz ben bu sisteme guven kazanmaya basladim. Bu sabah palmiyelerin dibine yaptigimiz yere hic topraksiz bir kac cicek diktim. Bakalim.

Bu kis fidelerinin basina tavuklar bela oldu. Pirasalari en az 3 kere cikardilar, digerlerinin de yapraklarini didikleyip duruyorlar. Surekli birilerinin goz hapsinde olmazlarsa tam zarar kupu durumundalar. Bir de brokoli fideleri daha ilk dikerkenden cok mutsuzdu. Bir de bu faktorler sadece 2 tanesinde hayat var. Digerleri sanki pacayi kurtardi.

Yani demem o ki, problem sheet mulching'den cok, diger ortam faktorleri gibi!:)