9 Mayıs 2010 Pazar

Cibilerimizi takdimimizdir



Yasam dongusu iste. Kopeciklerimizin uzuntusu icindeyken, uzuntumuzu az da olsa hafifleten cibiler geldi. 6 tane. Pacali pinpon toplari gibiler.



Insanin avucunun icine alip, oyle sevesi geliyor da anneleri kartal gibi! Yavas yavas bizimle paylasmaya basladi allahtan.



6 Mayista, tam da bekledigimiz gun, Tugrul ikide bir annenin yanina gidip duruyordu. Sonunda beklenen an geldi ve Tugrul'un "Pinaaaaar cabuk!" diye seslenmesine firladim. Anne su icmek icin kalkmisti. Ve yumurtalardan biri catlamis, bir gaga ortaya cikmisti. Heyecanla basinda beklerken anne geldi, yumurtalarin ustune basti ve bizim aman dememize kalmadan baska bir yumurtayi caaat diye parcaladi! Panik icinde o yumurtayi annenin altindan aldik. Kirilmis kabugu daha da genislettik. Sonra da annenin altina geri koyduk.



Sonradan anladigimiza gore bu yumurta zaten catlak olan yumurtaymis. Anlasilan, annenin bu hareketleri catlak yumurtalardaki civcivlere yardim ediyor.

Dogrusu benim kafamda civciv daha ilk ciktigi andan itibaren bir tuy yumagi olur! Degilmis. Ama annenin altinda kisa surede temizleniyor ve ayakli, pardon bizim durumumuzda pacali pinpon toplari haline geliyorlar.

Ertesi gun oglen oldugunda 6 tane cibimiz olmustu. Gerci saymasi biraz zor oluyordu.



O gece bu isi bilen bir dostumuzdan kalanlarin acilen kirilip zor durumda olan civciv varsa yardim edilmesi gerektigini ogrenince, gecenin bir yarisi kalan yumurtalari annenin altindan alip kontrol ettik. Hic biri dollu degildi. Bizim horozu gunde yarim saat tavuklarin yanina salmamiza ragmen %50 basari orani hic fena degil diye dusunuyoruz.

Ertesi gun kulucka yerinden onumuzdeki bir kac ayi gecirecekleri yerlerine tasidik. Tahmin edebileceginiz gibi surekli tepelerindeyiz. Anne cok guzel ogretiyor herseyi.



Izlemek buyuk bir keyif. Bir kac denemeden sonra ufakliklar icin su ve yem kabinin yerini annenin esindigi samanlardan korumayi basardik. Yuksel teyzeden ogrendigimize gore bulgur, ve susamla basladik beslemeye. Diger dostumuzdan aldigimiz oneriyle haslanmis yumurtayi da diyetlerine ekledik.

Bir sure sizi cibilerimizin gelismelerini gosteren haberlerle bunaltacagiz, soylemedi demeyin.

Son olarak bir de videomuz var.

9 yorum:

Çiğdem dedi ki...

Aman aman maşallah. :) Allah analı babalı büyütsün :)

Aynı gün doğan bir başka mıncırık da var ondan kaldı dilimde :) Büyürken atmacalara dikkat ama. Hop diye kaldırıveriyorlar bebeleri.

nalan dedi ki...

herşeyin küçüğü güzel. pek güdük bunlar.
bir de iki haylaz geri geleydi tam düğün bayram olacaktı.

tulina dedi ki...

Pek sekerler masallah.:))

nihal dedi ki...

çok tatlılar.. güle güle büyüsünler :)

Meyvelitepe dedi ki...

Gerçekten ayaklı pinpon topları gibiler, başlarından niye ayrılamadığınızı anlamak hiç de zor değil:)
Anneannem civcivler çıktıktan bir süre sonra onları bir kutu içinde evin bir odasına alır, kutunun üstüne de bir örtü örterdi. Biz çocuklar tüm hevesimize rağmen onlara bakmak için odaya ancak gözetim altında girebilirdik. Herhalde diğer tavuklar civcivleri gagalamasın diye içeri alıyordu, bense o zaman onları çok sevdiği için içeri aldığını düşünürdüm:) J.

virego yücel dedi ki...

birilerinin acısını yaşarken birilerinin aramıza katılırken verdiği yaşama sevinçi her şeye deger.cok güzeller biliyorumki annelerinden daha iyi koruyacaksınız.allah kolaylık versin.

Pinar dedi ki...

Iyi dilekleriniz icin cok sagolun.

Kanatlari cikmaya basladi bile! Yakinda ergenlik tipsizlikleri baslar!;)

Gezici kumes cok ise yaradi. Hem diger tavuklardan ayri olmalari acisindan, hem disari cikmadan yesil alanlara kolayca tasimak acisindan. Meyvelitepe, bence anneannenizin civcivleri iceri almasinda cok sevmesi de buyuk rol oynamistir; cunku anne ciddi koruma gudusu ile kimseyi yanlarina yaklastirmiyor. Hemen hindi gibi kabararak neredeyse 3 kati buyuyor.

Gezici kumese ragmen biz baslarindayken kumes disina da cikariyoruz. Anne cok guzel ogretiyor. Cikardigi seslere civcivler hemen cevap vererek dort bir yandan kosturarak annelerine gidiyorlar. Bu sirada Layka ilgiyle, Payamsa hiiiiic (!) ilgilenmezmis gibi bize eslik ediyorlar.

Cevat dedi ki...

Sevgili Pınar ve Tuğrul, Hani ileride biz de bahçede kümesimiz olsun, tavuklarımız olsun yumurtalarını alalım diye konuştuğumuzda, yumurta tamam da civciv olduktan sonra o civcivleri ne yapacağız diye hep kendi aramızda konuşuyoruz. Sizin bu konuda bir kararınız varmı gerçekten merak ediyorum. Selamlar

tugrul dedi ki...

Cevat, eldeki tavuklar kafi, ek civcivler ne olacak diye soruyorsun sanirim. Bir alternatif tavuk gurk olunca bunu engellemek. Biraz kulaktan dolma yontemler biliyorum ama bunlar ne kadar isler, ne kadar yapilmali emin degilim.

Tavuklar cok uzun omurlu hayvanlar degil ve verimleri yillar icinde dusuyor. Bu yuzden koyde tipik yaklasim yeni civcivler ile surunun yas ortalamasini genc tutmak. Eski tavuklar ete donusuyor haliyle. Tabii yeni civcivlerin horoz olanlarinin da sonu ayni. Dogal uremenin oldugu bir ciftlik ortaminda et yenmiyorsa gercekten zor bir problem ortaya cikiyor. Biz gecen sefer horozlari tavuklarla degiserek gecici bir cozum bulmustuk ama bunu surekli tekrarlamak mumkun degil. Et yeme ile bir probem yoksa en dogali kesmek, ya da bu isi becerebilecek birini bulmak :-)