3 Haziran 2010 Perşembe

Ciftlik hayati

Insan dogaya yakin yasamaya baslayinca, hersey daha bir yogun yasanmaya baslaniyor. Yagan yagmur, esen ruzgar biraz daha fazla endise ile izleniyor, gece yildizlar daha bir cok, daha bir parlak, insani alip icine yutuverecekmis gibi gorunuyor, yeni filiz veren fidan, basini topraktan kaldiran tohum daha bir cosku veriyor (en azindan simdilik!:), dogumlar, olumler daha sik olmaya basliyor.

Gecen gun iki cibimizde rahatsizlik basladi. Birinin gozune bir sey olmus, goz kapaginin cevresinde renk degisti, hayvancik surekli kasiyor, rahatsiz. Digeri ise kardeslerinden uzakta kanatlari dusurdu, kara kara dusunmeye basladi. Tugrul bu durumu gorunce, bu iyiye isaret degil dedi. Hemen diger cibilerden ayirdik. Yuksel teyze suyunun icine aspirin katin dedi, veterinerimiz ise antibiyotik. Evde antibiyotik vardi. Payam'in aylardir iyilesmeyen bacagindaki iltihabi kurutmak icin kullaniyoruz. Sicacik bir kutu icine koyduk, agzina damlalikla su ve yem verdik. Ertesi gune cikmadi ne yazik ki.

Diger cibimizde ise durum cok daha garip. Veterinerimiz goz cevresinde uyuz olabilir, goz kalemi ya da gazli kalem ile boyayin dedi. Evdeki gazli kalemi aldik elimize, cibiyi yakaladik. Dikkatimi cekti, goz kapaginin alti sarkiyor ve orada bir sey gorunuyor. Bana bir sey kacmis gibi geldi. Tugrul da onaylayinca, aldim elime cimbizi, Tugrul da kafasini sabitlemeye calisti. Ben tuttum tutabildigim kadar gozun icinde gordugum seyi, bir yandan da hayvanin gozunu cikarsam yasamini devam ettirme olasiligi nedir diye dusunuyorum. Cekmeye basladim, cektikce geldi, cektikce geldi! Inanilmaz bir sey; belki 1 cm. bir kalin ot parcasi hayvancagizin gozunden cikti! Bu sefer basari!:) Kostura kostura annesinin yanina gittigini gormek cok hostu.

Baktigimiz hayvanlarin boyutlari buyurse yapmak zorunda kalacagimiz seyleri dusunmek bile istemiyorum su anda! Aramizda kalsin, sanirim bu tecrubeden sonra Tugrul danadan vaz gecti!;)

8 yorum:

Cevat dedi ki...

Bir tanıdığımın köpeğinin gözünün arkasına kaçmıştı benzer bir ot parçası, çıkarması sizinki kadar kolay olmadı, hayvanı ameliyat etmek zorunda kaldılar, neyse ki göz kurtuldu. Birçok insan için asıl zor olanı hayvanın sıkıntısını anlamak ve gözlemleyebilmek. Bu da zaten sevgiyle oluyor, isterseniz çok iyi anlıyorsunuz ne anlatmak istediklerini veya durumlarını. İyiki erken farketmişsiniz yoksa gözü hatta hayvanı kurtarmak mümkün olmayabilirdi. Bence ha dana, ha civciv. Yeriniz varsa neden olmasın.

virego yücel dedi ki...

benim kara kızın başına gelen sizin cibinin başına gelmiş bizamlar bende evde besledigim hint horozu ve eşinin yavrularından birisi.en güzeli halk arasında şeytan sırtı pisipisi ve kılcık denewn o otlardan uzak tutmak ama oda olamıyacagı için güçlü olan hayatta kalacak.ve kuçük aksaklıklar büyük hayallerinizi yok etmesine müsade etmesin.not danayıda alın ama yerli ırk degil yabancı ırk olsun.hoşca kalın.

Pinar dedi ki...

Cevat, dogrusu sipa da dahil (sanki bu hayvanlar hic buyumeyecekmis gibi, neden acaba hep hayvanlarin yavru hallerini kullaniyorum acaba cumlelerimde?) her tur hayvan olsun diyoruz da, acele etmemekte bizim ruh sagligimiz acisindan fayda var!:)

Yerli irk dusunuyoruz, virego. Yabanci irklarin hem yem ihtiyaclari hem de verdikleri sut miktari ile basedemeyiz. Hem yerli irk boyut olarak daha guzel!;)

ömer dedi ki...

gubresi isinize yarar ama kokusu butun bostanciga yeter neden zanen kecisini dunmuyorsunuz hem bakimi kolay zarar vermez tipki koyun gibi danadan bakimi cok daha kolay 1 dana parasina 1 tane degil birkac tane alirsiniz

Meyvelitepe dedi ki...

Biz de ilerleyen zamanlarda Saanen keçisi beslemeyi hayal ediyoruz, köpek gibilermiş, bakımları da çok kolaymış diye duyduk.
Geçmiş olsun cibiye, o küçücük gözden ot çıkarma işini düşündükçe içim bir hoş oldu.

Pinar dedi ki...

Keciyi biz de dusunuyoruz ama yine yerel bir irk dusunmustuk. Saneen irkini biraz daha detayli incelemeli. Aslinda keciler ciddi merakli ve akilli hayvanlar diye duydum. Epey de yaramaz!:) Meyvelitepe, dedigin gibi burada kopek gibi insanlarin dibinde geziyorlar.

Omer beyin saneen kecileri icin "koyun gibi, zarar vermez" yorumu ilginc geldi. Zira, buradakiler "eger bir bos kalirsa arazinizde bir sey birakmaz" diyor. Dedigim gibi biraz daha iyi arastirmali.

ayten dedi ki...

ben saanen keçileri ile ilgili bir araştırma yaptım.hatta longos saanene bile gittim.çok tatlı ve uysallar.gerçekten de bakımları çok kolay.yeri ve biraz zamanı olanlar rahatlıkla bakabilir.üstelik süt verimi de çokiyi.

Pinar dedi ki...

Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkurler Ayten Hanim. Bizim de ibre Saanen kecisine dogru kaymaya basladi.