24 Temmuz 2008 Perşembe

Eksik bilmenin getirdikleri

Bir seyi ya tam bileceksin, ya da hic! Tam arasi en kotusu. Insana cok sikintili anlar yasatabiliyor. Gecen gun sabah sulamalardan birini actik, bir baktik, suyun basinci cok dusuk. Su deposuna da su dolmuyor. Ne oldugunu anlamadik. Bir onceki gece, pompa odasinda dudukluyu yikarken (bulasik dedigin mutfakta yikanir onerilerine baska bir gun cevap verecegim!), kapagini basinc tankinin ustune dusurmustum. Eyvah dedim, bir sey yaptim. Tugrul'la tanka baktik, ustunde eziklik falan yok. Bu sefer benim aklima suyun bitmis olabilecegi geldi. Moral bozuklugunun derecesini anlatmam mumkun degil. 2 seyi korkunc kuvvetli bir sekilde hissettim:

1. Susuz yasamak mumkun degil
2. Su yuzunden burayi birakmak zorunda kalabiliriz

1 zaten cok acik, asil o ana fkadar arketmedigim sey ise burada yasamaya gecen kisacik surede nasil alistigim, benimsedigim ve mutlu oldugum.

Bengt'i arayip aramamak arasinda gidip geldik. Adamcagiz daha bir gun once bizdeydi. Cim bicmek icin bize el cim bicme makinesini getirmisti. Sonunda dayanamadik, aradik. O da panik oldu. Tugrul acelesi yok dediyse de "susuz bitkiler dayanamaz" diyerek atlayip geldi. Su deposuna bakti, hala dolu, sonra bizim her sulama sirasinda depoya su dolmasini bekledigimizi anlayinca, yok oyle degil diyip, kuyunun dolma mekanizmasini bize gosterdi. Ve o mekanizmayi ayarlayinca su dolmaya basladi. Ne kadar rahatladigimi anlatamam!:) Suyumuz bitmemis!

Sonra pompa odasinda bir takim kontrol kutucuklarina bakti, isiklar yaniyor, burada da problem yok dedi. Isik yanan sey, "Motor Koruma Rölesi" imis. Onun yedegini gosterdi. Gecmiste olan elektrik problemlerinden bahsetti. Neyse her seyin yolunda oldugu anlasilinca, oturduk, yeni yapilmakta olan yarim golf sahali sitesi, Kizlan'in eski muhtari, Datcalilarin genel is ve yasam aliskanliklari, faizler, mortgage borclari yuzunden evlerini kaybedenler, kredi kart kullanimi, yeni yapilmakta olan, Marmaris - Datca yolunu Kizlan'a baglayacak 5 seritli asfalt yolu (!) ve su anda aklima gelmeyen bir suru sey uzerine muhabbet ettik. Isin kotu tarafi, meyve gibi saglikli seyler yemiyor, bira icin cok erken, sonucta adamcagiza soda disinda dogru durust bir sey de ikram edemedik.

Olaylarin mutlu sonlandigini saniyorsunuz di mi? Nerdeeee! O gece, nereden aklimiza geldiyse otomatik sulama surelerinin degistirmeye karar verdik ama ondan once kuyuya su doldugunu kontrol ettik. Sonra pompa odasinda o ayarlamayi yaparken, kontrol kutusundan çatur çutur bir sesler geldi, kapagini bir actik, bizim motor koruma rölesinin isiklari yanmiyor. Oooooof, bir ic sikintisi coktu, anlatamam. O saatte ne yaparsin, hic bir sey, sadece sulamayi kapattik ve sikintilar icinde yattik. Ertesi gun, Datca'ya indik, elimizde yedek motor koruma rolesi, elektrikci bulup, isiklarin yanmadigini, ne yapmamiz gerektigini sorduk. Adam da "himmm yanmasi lazim, sigortalari kapayin, degistirin" dedi. Yapacak bir sey yok, geri donduk. Bir yandan calisiyoruz, bir yandan da cok gec olmadan o kismi kapayacak sigortayi bulmaktan, Bengt'i arayip aramamaktan konusuyoruz. Adam icin basbelasi ile kabus arasi bir yerlere dogru hizla ilerliyoruz diye dusunuyoruz bir yandan da. Sonucta Tugrul yapacak bir sey yok deyip cebi aldi eline, ve aradi Bengt'i. Motor koruma rölesinin isiklari falan diye basladi, sonra suratinda bir rahatlama ifadesi belirdi. Hey, dedim icimden, sanirim yirttik bu sefer de!:) Megerse su sadece depoya dolarken o isiklar yaniyormus. O gece tam sulama suresi ayarlamasini yaparken, sans iste, depoya su dolma islemi bitmis ve de çat çut röle devreden cikmis. Biz hemen kostur kostur, islemi tekrarladik, dogru olduguna emin olduk, ve de gerekli dokumanlarda notunu aldik!

Bengt'in dedigi gibi, ara ara kucuk problemlerin olmasi iyi. Sistemi cokertmeden ogreniyoruz. Ama dogrusu Bengt olmasaydi, bu ogrenme suresi coooook aci verebilirdi. O kadar sansliyiz ki! Bu Datca gidisimizde Bengt'in sevebilecegini dusundugumuz seylerden aldik, bir sonraki acil durum icin haziriz! :) Yok canim, bu kadarla gecistirmeye calismiyoruz tabi ki, asil buyuk tesekkur icin, kiz arkadasinin diyetten cikmasini bekliyoruz...

Hiç yorum yok: