1 Eylül 2008 Pazartesi

Misafirlik Sirasi Bizde

Bu aksamuzeri Kizlan'dan Ozgur telefon etti. "Tandir insaati bitti, annemler bu aksam ilk denemeyi halka ekmek pisirerek yaptilar, mutlaka sizi bekliyorlar" dedi. Iste yogun gunler yasiyoruz ama bu ilk davete icabet etmemezlik edemedik. Aksama telafi etmek uzere 6 gibi isi paydos edip yola dustuk. Evleri bize 5 dakika yurume mesafesi.

Firinlarini gorduk, icinde yeni yaptiklari ekmeklerin bir kismini parcalara bolmus, gevretiyorlardi. Yuksel teyze ile gelini Zeliha yapmislar. Hemen her koyun farkli bir ekmek yapma yontemi var ama bir kerede bolca yapilan ekmegi koruma yontemi genellikle iyice kurutup suyunu tamamen buharlastirmak ve bu sekilde kuf/mantar/vs.'den korumak.

Kizlan'da yufka ekmegi degil, halka seklinde dev simit ya da bagel gibi ekmekler yapiliyor. Bunlar ya taze tuketiliyor, ya da parcalara bolunup, az once pistikleri firina geri atilip sicak firinda iyice sert bir peksimet haline getiriliyor. Biz bu sert hallerini de cok seviyoruz, peynir ile harika oluyor.

Biraz muhabbetten sonra disaridaki avluda yere kilimler serildi, uzerine tepsi icinde kendi yumurtalarindan yagda yumurta, kendi cokelekleri (uzerine biraz kendi zeytinyaglarindan gezdirilmis), kendi zeytinleri ve kendi domates ve kozlenmis patatesleri, hala anlamadiysaniz sofradaki hersey kendi bahcelerinden :-)

Kimbilir birgun belki biz de boyle bir sofra kurariz. Pinar cokelek tarifini aldi, ilk firsatta deneyecegiz. Zeytinlerimizin biraz daha yaglanmasini bekleyecekmisiz, Husniye teyze Eylul 20'den sonra toplayin dedi.



Unal, Yuksel teyze ile Omer amcanin ogullari, Ece de torunlari. Cok tatli ve bilmis birsey. Kizlan sivesi ile konustuklarini dinlemek cok zevkli.

2 yorum:

okivanc dedi ki...

Ben de kac defadir sormak istiyordum... Kizlan'in yerlilerinden yeni kelimeler ya da degisik gramer filan ogreniyor musunuz? Varsa yazin...

wuysb

(daha bana u'dan baska sesli cikmadi galiba)

Pinar dedi ki...

Yeni 2 kelime hemen aklima geliyor:
- payam: badem
- harup: keci boynuzu/harnup

Bir de borulceye farkli bir suru sekilde duyduk: bolurce, bogrulce gibi. Hangisi daha yaygin bilmiyorum.

Asil Ece (tum ust disleri fareler yemis!:) konusurken cok farkettim ki, birinci tekil sahis kullanmiyorlar. Mesela "okumayi bilmeyon, 3 tekerlekli bisiklet sureyon" seklinde 1. tekil konusuyorlar.

Bana Sude ile Korman'i hatirlatti Ece. Bir gece cay bahcesinde otururken, Cem onlara iTouch'da Incredibles'i seyrettirmeye basladi. Sude iTouch'i kendine cevirdi "goremeyooom" diyerek, o arada Cem sesi kisti, ve Korman bagirdi "duyameyooom"!:)) Cok komiktiler. Bir de Korman'in tatil boyuncaki hit lafi "yesil is red!" idi. Ikna edemedik onu, belki sen Amerika'da ogretirsin!:)