26 Aralık 2008 Cuma

Soguk, cicekler, ve tabi Payam



Hani bir bulmaca vardir ya, "Derenin kenarindasin. Bir ot, bir kuzu, ve bir kurtla beraber. Bir de kayigin var. Karsiya bunlarin hepsini 3 seferde sapasaglam gecireceksin". Su aralar hayatimiz bu bulmaca gibi oldu. Ciceklerimiz, kusumuz, kedimiz ve kopeklerimizle. Hangi birini digerine parcalatmadan nasil bir arada olacagiza kafa patlatip duruyoruz. Payam bu bulmacanin cok anahtar elemani. Kopeklerle yavas yavas tanistirmaya basladik. Iclerinde Payam'i en cok bunaltir dedigimiz Uzum, Payam'dan en tirsan kopek oldu! Payam boyundan buyuk sesler cikartarak, ve uzerime gelirsen penceyi yersin diyerek, Zeytin ve Uzum'u sindirmis durumda. Karavandaki birerli ilk gorusmelerinde, Uzum'un ilk 10 saniyeden sonra sirtini karavanin kapisina dayayip geri geri gitmeye calismasi gorulmeye deger bir manzaraydi! Zeytin ise her zamanki sakinligiyle, Tugrul'un kucaginda oturup Payam'i izledi. Layka ile henuz bir araya gelmediler- getirmeyi de pek dusunmuyoruz-, ama Layka Payam'i karavanin camli pencerelerinde ne zaman gorse, cildirip, korkunc seslerle saldirip durdu! Zeytin ve Uzum artik Payam'la cam kapilar arkasindan patilerini birbirine dokundurmaya calisiyorlar.

Icerde Payam, yukaridaki gibi uyumadigi ve yemedigi anlarda azma moduna geciyor. Iste o zamanlarda, ciceklerimizin canina okuyor. Bir tane dresena denilen saksi agacimiz var. Ona cikip tirnaklarini torpulemeye calisiyor, diger bitkilerimizin topragini eselemeye, yapraklarina pence atmaya basliyor. Aciktikca aklina kus geliyor; sabahlari, kusun yaninda yoresinde dolasirken yakaliyoruz. Kusa kalp krizi gecirtmesi an meselesi. Gunduzleri Tugrul'un camli bolumdeki tavan tahtalarina caktigi kancaya kus kafesini gecirerek en azindan gunduzleri bir cozum bulduk. Gece ise, ya herru ya merru deyip icerde hep beraber uyuyoruz!

2 gecedir ciddi soguklar oluyor. Acaba camli bolumden bazi cicekleri iceri alsak mi dedik ama ne koyabilecegimiz dogru durust yer var ne de o kadar soguk olacagi aklimiza geldi dogrusu. Ama ilk soguk yaptigi sabah, cok sevdigimiz bir cicegimizin yapraklarinin donmus oldugunu gorduk!:(( Hemen bir budama yaptik, bir kac ucu suya batirdik. Umarim kokler saglam kalmistir.



Bu cicek, sanirim Afrika'dan. Tugrul'un amcasi getirmis. Yillar once, Tugrul'un annesinden bir dali, islak pecetelere sarip, Amerika'ya goturmustuk. Orada kocaman oldu. Donerken, buraya getirmek yerine orada arkadaslarimiza biraktik. Berke, Lerzan; umarim sizin cicek, bize en son fotografta gonderdiginiz kadar mutlu ve cildirmis durumdadir. Datca'ya tasinmadan once cogaltmak uzere, Tugrul'un annesine ve anneme verdiklerime de bir sey olursa, artik sizden yeniden bir sap almaktan baska carem kalmiyor!:)

Artik geceleri onlari da karavana aliyoruz. Karavanda minik banyonun icinde! Yalniz bu soguklardan orkidem acayip memnun. Gecen sene sonbaharda Ankara'da almistik. Ilk cicekleri coook uzun dayandi. Sonra aralikta biz Datca'ya arsa bakmaya geldik. O bir hafta kaloriferleri cok kisiga ayarladik. O ara ciddi soguklar olmus. Cicekleri kesin oldurduk dedik. Ama dondukten 1-2 hafta sonra, orkidemiz yeni cicek acmak uzere harekete gecti. Oyle ki bir onceki cicekleri hala uzerinde duruyordu! Hizli bir internet arastirmasinda, aslinda orkidelere "cicek ac" diyen mesajin gunduz ve gece arasindaki 10 derecelik (sanirim) sicaklik farki oldugunu ogrendim. Orkideden cicek almak icin, ilkbaharda verdigi cicek sapini alttan 3. gozeneginden kesmek, yaz cicegini de ta dibinden kesmek gerektigini ogrendim. Buraya tasininca o dipten kesme isi, Tugrul'un annesine dustu. Bir kac ay onceki Ankara gidislerimizde ciceklerimizi getirdik. Veeee, o sicaklik farki burada olunca, orkidemiz yine cicek surgununu vermeye basladi.



Orkidem acinca, hele bir de diger cicegim de duzelip ciceklenince keyfim yerine tam gelecek!

4 yorum:

hindiba dedi ki...

İlahi Payam! :)
Benim liçinin hikayesini biliyorsun değil mi? Eşim en son saksısını değiştirdiğimde "iflah olmaz o artık, boşver" demişti umutsuzca. Şimdi deyim yerindeyse küllerinden yeniden doğuyor.Donan bitkinizden umut kesmeyin, bir şekilde iyi olacak :) Orkide benim hiç denemediklerimden. Belki bir gün daha yerleşik bir düzene geçince diyeceğim, sen de güleceksin galiba bana :P

Pinar dedi ki...

Gercekten de bitkimiz iyi olacak gibi. Yapraklarinin buzusmesi bitti. En minik, taze yapraklari hala saglam!:)

Bizim de icimizde gezginlik var, en zor yani da cicek ve pet'lerimize uygun evler bulmak! Her seferinde de bulduk. Onlarla baska evleri senlendirdik, yayildik diye mutlu olduk!:) Bir de, "vazgecme, erteleme, usenme"yi uygulamaya calisiyorum bir suredir. Orkideyi erteleme bence, cok kolay bir bitki aslinda.

Kolay gelsin.

Turkyilmaz dedi ki...

merak etmeyin lerzan'lardaki cicek bizde. Cok mutlu. sizinkine bir sey olursa ayni kokten kardesinden sap koparir veririz.

Pinar dedi ki...

Elif'cim cok iyi bir haber! Ne gezenti bir cicekmis o da!:)