15 Aralık 2008 Pazartesi

Tatil aktiviteleri

Bu bayram tatilinde arsada bazi islerde ilerleme sagladik. Islerden biri pergoleyi yagmura karsi koruyucu ile boyamakti. Ama yagmurlara yakalandik, %20'sini bile boyayamadim. Artik kuru bir donem bekleyecegiz. Keske yaz boyu aklima gelseydi.

Karavanin hemen arkasinda dik bir set vardi ve tabani toprak idi. Bu tatilde orayi biraz geriye dogru kazip duzelttik ve tabanina arsanin cesitli yerlerinden buyuk zahmetlerle cakil tasi/micir tasiyip serdik. Sonuc bekledigimizden iyi oldu.



Bu arada karavanin 3 tarafini kaplayacak sekilde musambalari indirdik. Karvanin cikarilmis kapisini da taktik. Isi izolasyonu super oldu. Meger epey isi kaybediyormusuz. Bu aksam tam aksam yemegine oturmadan once kapiyi pencereyi kapatip termometreye baktim. Yemek isitip, yedikten sonra (kabaca 1 saat sonra) iceride isi 6 derece artmisti. Ortam o kadar kucuk ki, bilgisayar, televizyon, ocak, ve bizim isimiz derken ortam isiniyor. Bakalim bu yeni duzen ile elektrik sobasi yakmaya gerek kalacak mi.

Composting tuvaletimizde kendi uydurdugumuz ara cozumden full Jenkins'e gectigimizi daha once yazmistik. Bu tatilde compost ettigimiz yerin uzerini acarak Jenkins ile daha uyumlu bir hale getirdik. Boylece artik icine yagmur da giriyor, nem orani super yani. Orasi, icinde cesitli boceklerin ve bakterilerin yasadigi bir ortam. Sizlere komik gelecek ama onlar icin uygun bir ortam saglarken aynen bir evcil hayvani doyururken alinan zevki aliyorum. Onlar da bir obur, hayret edersiniz. Compost'a humanure methodunda aciklandigi gibi 8-10 gunde bir 4 dolu kova bosaltiyoruz, ortasini cukur yapip. Cukur epey derin de olsa onca seyi bosaltinca biraz tepe oluyor. Ama 2-3 gun sonra ziyaret ettigimizde ortasinin cokmus oldugunu goruyoruz. Aktivitenin en yogun oldugu yer tam merkez oluyor. Kullanmaya baslayali 5 ay oldu ve ortaya cikti ki biz bu hizla orayi dolduramayacagiz. Bahceden yabani ot, kurumus otlar vs. gibi seyler de eklememize ragmen sanki bizim ekledigimizden daha hizli eriyor :-)

3 yorum:

Pinar dedi ki...

Yanlis anlama olmasin, 8-10 gunde bir doldurdugumuz 4 kovanin hepsi tuvalet atigimiz degil!:) 2 kovasi mutfak atigimiz.

eseles dedi ki...

Ben bilmem, 4 kova denmis bi kere :P Bu arada su dekompoze WC isini muthis basardiniz; herkese anlatiyorum. Super!

Pinar dedi ki...

Emre'cim, internette bu kompost WC'leri okurken, Asya'da asirlardir kullanildigini ve insanlarin yoldan gecenleri iceri cekip WC'lerini kullandirmak icin binbir yola basvurdugunu okumustum!:) Bizim iki kisi ile bu is biraz uzun surecek gibi, o yuzden ayni yola basvurmayi enine boyuna tartiyorum ben de!;)