17 Aralık 2008 Çarşamba

Yabani bitkilere devam: Huzurlarinizda "Dağ çileği"



Kendimi cok tekrarliyorum biliyorum ama bu sonbahar buraya cok guzel geldi. Yazin o sararikligindan sonra, her kose basinda ilginc bir bitki, cicek, meyve goruyoruz. Iste yukaridaki de burada yuruyus yaptigimiz kurumus dere yataklarindan birinde buldugum bir meyve. Komsularimizdan buna yabani cilek dendigini, hem oylece yendigini, hem de recelinin yapildigini ogrendim. O gun hangi bitkide yetistigini gorememistim. Daha sonra baska bir patikada yuruyus sirasinda agacini da gordum. Sanirim bitkisine agactan cok cali demek daha dogru. Bu caliyi ilk gordugumuzde, cali kirmizi kirmizi meyvelerle suslenmisti. Ama sanirim burasi da hasat edilmis!:) Sadece bir tane meyvesi kalmisti. Fotografi cok garip bir pozisyonda cekmek zorunda kaldigim icin tam net cekmeyi beceremedim.



Meyvenin ici de soyle:



Tadi oldukca guzel. Minik, agza gelen tohumlari var. Gecen hafta sonu pazarda soyle yarim kiloluk torbalarda, 4 YTL'ye satilirken gordum! Bu yabani ot, bitki toplayiciligi iyi is!:))

6 yorum:

hindiba dedi ki...

Dalında dağ çileği görmemiştim hiç. Ne güzel :) Dalından yemek ayrı bir güzellik olmalı...

Pinar dedi ki...

Bu meyveyi daha once gormus muydunuz? Ben ilk defa gordum ve tadina baktim. Tadi cok hosuma gitti. Bilmem dalindan yemenin bunda bir etkisi var mi? ;)

Calinin yerini belirledim. Ocak, subat gibi calidan bir dal alip cogaltmayi denemeyi dusunuyorum. Belki once bir "google ablaya" sormak lazim cali turlerinden nasil cogaltilir diye!:)

okivanc dedi ki...

Biraz bakinca sunlari buldum: Galiba agacin adi Arbutus Unedo (Strawberry Tree). Meyvenin de adi Arbutus Berry.

Arbutus Unedo

Arbutus Berry (ilk siradan secin)

Pinar dedi ki...

1. Demek ki cali degil agacmis
2. Dogrusu adinin "cilek" olmasi bana pek de dogru gelmemisti. Ama "berry" diyince daha mantikli geldi. 3. PhotoFruit.net super bir siteymis. Sagolasin. Varsa boyle guzel linkler, lutfen bana yaz.

hindiba dedi ki...

Pınar,
aslına bakarsan hiç dağ çileği görmüşlüğüm yok. Sadece Tijen'in kitaplarından ve bazı bloglarda falan okumuşluğum var. Ama oralarda bile doğal ortamında çekilmiş bir fotoğrafına rastlamamıştım :) Sizin gördüğünüz galiba çalı formundaymış ama ağaç çileği de deniyor. Yani, evet, aslen bir ağaç kendileri :)

TIPMED dedi ki...

http://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.bayanlar.biz/resimler/Koca-Yemis-Agaci.jpg&imgrefurl=http://www.bayanlar.biz/sifali-bitkiler/koca-yemis-agaci/&h=320&w=304&sz=21&tbnid=QZ3gRYiE8hTaSM:&tbnh=90&tbnw=86&zoom=1&usg=__CdNTB1vUdpAIWiNTEEGeQd5A8IU=&docid=iJV3v21ZXIfP9M&hl=tr&sa=X&ei=rT0SUdrfD8aYhQe0toCABA&ved=0CC0Q9QEwAA&dur=1822

Karadenizde kocayemiş olarak biliniyor