1 Haziran 2009 Pazartesi

Bu ne larvasi!

Sebzelere biraz gubre takviyesi yaparken icinden dev larvalar cikti. Belli ki birseyler cuvallarin icine yumurtlamis. Yalniz boyutlar ciddi buyuk, serce parmagim kalinliginda ve yarisi boyunda. Acaba bir taniyan cikar mi?

7 yorum:

Meyvelitepe dedi ki...

Zararlı böcek larvası. Tam ismini bilmiyorum, çiftlik gübrelerinde bulunuyor. Dikkatlice ayıklamakta fayda var.

Meyvelitepe dedi ki...

Sanırım kadı lokması larvası.

Pinar dedi ki...

Bu ismin nereden geldigini dusunmek bile istemiyorum! :)

Saka bir yana, ciddi derecede zararli bir larva. Zihni sinir projeler dusunuyoruz mucadele icin.

tugrul dedi ki...

Kadi lokmasina bakinca larvasi buna benzeyen birkac bocek buldum. Gorundugu kadari ile hepsi de koklere zarar veren hayvanlar. Bu kotu haber! Disaridan gubre getirince bu tur riskler aliniyor mecburen. Bilmem bunu azaltmanin bir yolu var mi (gubreyi compost edip isini yukseltme, vs.)

Bu bocegin ne oldugunu tam anlamak icin 7-8 tanesini bir yogurt kabina aldik, gubre ile. Eger yasatmayi becerebilirsek larvanin bocege donusmesini gormek cok heyecan verici olacak. Ama tabii larvadan bocege donusmek ne gibi bir ortam gerektiriyor hic bir fikrimiz yok. Boyle bir yasamin insana ogrettigi en onemli bilgi, ne kadar cok temel seyi bilmedigimiz. Bir gun bu konuda uzun bir yazi yazmak istiyorum, kismetse...

Meyvelitepe dedi ki...

Gübreyi kompost yapmak iyi bir fikir. Ne zamandır düşünüyordum. Bu sebeple yanmış keçi gübresi sipariş ettim. Gelince çim kırpıntısı ile harmanlayıp kompost kaplarına dolduracağım. Çimin yanması ile günlerce devam eden 70 derecelik iç ısıya ulaşacak. Böylelikle, hem ot tohumlarından, hem de larva ve yumurtalardan kurtulmayı, ayrıca yüksek nitrojen ile takviye edilmiş gübre elde etmeyi umuyorum. Bir başka değişiklik de, kompost yaparken EM (etkin mikro organizma) ilave edeceğim.

tugrul dedi ki...

Meyvelitepe, bu guzel bir deneme olur. Bakalim eklenen mikroorganizmalar kompost surecini ne kadar etkileyecek. Ayrica bocek ve yabani ot tohumlarindan arindirilmis ciftlik gubresi cok cazip.

Kompostun nitrojen icerigini artirmanin en guzel yollarindan biri bu acidan asiri zengin idrar kullanmak. Isisi dusmus, tembellesmis kompost icin hemen biraz idrar ilave edin diyorlar. Biz cok ise yaradigini gozledik.

Idrari (sivi altin diyorlar, zengin iceriginden dolayi) dogrudan sivi gubre olarak kullanmayi denediniz mi? Bitkisine gore 1'e 5 - 1'e 10 su ile karistirip agaclara ve asmalara kullaniyoruz. Patojen barindirmadigi icin ve bekleme diye birsey olmadigi icin asiri cazip. Ancak henuz cok bilimsel bir sekilde yaptigimiz soylenemez. Ne cesitli bitkilerin nitrojen ihtiyaclarini iyi biliyoruz (nitrojen acisindan asiri zengin cunku), ne de kullanilan/kullanilmayan bitkilerdeki farki gozleyecek denemeler yapabildik. Simdilik amac sadece faydali bir kaynagi heba etmemek.

Unknown dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.