23 Haziran 2009 Salı

Sebze bahcesinin etrafina tel

Sebze bahcemize fidelerimizi dikeli tam 1 ay 12 gun olmus (sagolasin blog). Bu kadar zamanda cok daha fazla bir gelisme bekliyorduk ama ne yazikki bitkilerimiz umdugumuz kadar buyumedi. Ne kadar sebze yiyebilecegiz bilmiyorum ama bizim icin cok degerli bir tecrube oldu. Bazi hatalarimizi biliyoruz en azindan:
* En basta yer secimimiz yanlismis, daha dogrusu buradaki toprak cok kotu. Fotografta ariklarin ozellikle bir ucuna dogru fidelerin ne kadar kucuk kaldigini goreceksiniz. Topragi daha iyi bir baska yerde bir sebze bahcesi daha yapacagiz gelecek sene ama burayi da konumu yuzunden kullanmaya devam etmek istiyoruz, buranin deli ruzgarlarindan nispeten korunakli. Topragin goreceli iyi oldugu tarafta yukseltilmis adaciklar kullanabiliriz, tabi icindeki topragi cok daha zenginlestirerek. Topragin iyice fakir oldugu tarafa da bir sera yapilabilir.
* Ayrica dikimde cok gec kaldik, sicaklarin aniden artmasi gelisimlerini olumsuz etkiledi galiba.
* Topragin cok zayif oldugunu bilmemize ragmen gubre vermeyi ihmal ettik. Araziyi hazirlarken verdigimiz keci gubresi belli ki cok yetersiz kaldi. 2 gun once bitki ozu esasli organik sivi gubre verdik ilk olarak, suyla karistirarak. Bakalim bu ne kadar ise yarayacak.
* Mulch kullanimi hic yapmadik. Bunun icin yenilerde saman aldik, Su anda zeytin agaclarimizin dibine seriyoruz. Sebzelerin de en az bir bolumunde kullanip etkisini gormek istiyoruz.



Tavuklar sebze bahcesini kesfettiler ve maalesef birkac fideyi de dibinde eselenirken kirdilar. Yapraklarini veya meyvelerini yeseler daha az zarar olacakti. Bunun uzerine alelacele sebze bahcesinin etrafini tel cevirdik. Yeterli planlama ve ozen olmayinca da ortaya son derece kotu bir is cikti.

Neyseki fotograflarda ne kadar kotu oldugu cok belli olmuyor :-)

2 yorum:

LEMAN dedi ki...

biz geçen yıl telden yıne gırdı kaplumbaga ve kirpiler diye bu yıl sacla çevirdik artık kafamız rahat vallahi tavsiye ederım yıne başedemezsenız çatı sacları varya onlarla cevirin yapılışıda çok kolay

Pinar dedi ki...

Kaplumbagaya rastladik arazide. Onun alttan girmesini engeller mi bilemem ama simdilik bir zarari yok.