4 Haziran 2009 Perşembe

Kumes Boyandi

Kumesin makyajlanmis son hali. Ust kata cikmak icin 3 tane kasa kullandik, umarim secebilirsiniz. Once merdiven yapmistik ama kucukken hic kullanamadilar. Aksam olunca asagida biribirlerine sokulup uyuyusa geciyorlardi. Biz hepsini tek tek iceri koyuyorduk, sabah da kendileri ucarak asagi iniyorlardi. Problem merdiven sandik ve daha duz platformlar olussun diye kasalari kullandik. Meger yukari cikma isi de ogrenmeleri gereken birseymis. Onlara liderlik yapan, horoz oldugunu sandigimiz pilici 1-2 gun alip yukari koyunca olayi kaptilar. Herhangi birini koymak olmuyor, ille de lider konacak! Artik aksamlari hava kararirken telasli bir otusme basliyor, biliyorum yatacak yer arandiklarini. Sonra birer ikiser kasalara tirmanip kapali bolmeye cikiyorlar. Merdivene geri donsek mi acaba diye dusunduk ama kasalar daha guzel, gun icinde de farkli yuksekliklerde tuneyecek yerleri oluyor.



4 yorum:

nihal dedi ki...

çok güzel olmuş! nihal

okivanc dedi ki...

Ben kucukken sadece iki tane civciv baktim ve ikisi de sonunda kocaman birer horoz oldular ve 5. katin balkonundan ucmaya yeltenmeye basladilar. Biz de mecburen kumesi olan bir akrabalara verdik ve ben de sadece oraya kadar olan kismini biliyorum bu civciv bakma isinin. O bakimdan bir kac sorum olacak: 1) Acaba disaridan gelecek tehlikeler icin kumes guvenli mi? Baska kopekler, kediler, cakal, yaban domuzu vs. 2) Ne zaman yumurta yemeye baslayacaksiniz? 3) Bu tavuk ve horozlarin omru ne kadar? 4) Belli bir sure sonra yumurta disindaki proteinlerinden de faydalanmayi dusunuyor musunuz yoksa daha petimsi bir iliski mi soz konusu?

Bu arada bizim horozlar son derece besili ve anti sosyal olduklari icin bizim akrabalarin kumesinde ilk gun millet farkedene kadar butun diger horozlari oldurmusler.

tugrul dedi ki...

Horozlar ile ilgili durum maalesef sizinkilere ozgu degil. Erkek cinsi malum disileri kapmak ugruna diger erkeklerle surekli kavgada (hepsinde degilse de pek cok canlida). Horozlarda da bu durum abartili bir sekilde var. O yuzden birden fazla horozu pet olarak tutmak pek de mumkun degil. En azindan sirf bu yuzden kesebilmeyi istiyorum ama becerebilecegimden emin degilim! Aramizda belli bir mesafe olsun diye cok ugrasiyoruz ama ozellikle son 4 tanede bunu hic beceremedik. Kutularinin icindeki gazete/samani degistirirken bahceye cikarip, onlari kutudan yere birakinca hepsi panik halinde altima giriyor :-( Umuyorum kumese gecip gozden uzak olunca biribirimizi unutacagiz!

Diger sorularina gelince, kumesin alti da tel orgu ile kapli. Ayrica alttan 50 cm. yukseklik, daha sik bir ikinci kat tel ile kapli. Ancak kafaya iceriye girmeyi koymus gelincik turu bir hayvani durdurmaya yetmez. Bu acidan Uzum'e guveniyoruz. Tavuklar acisindan tehlikeli hicbir hayvanin bir kopege bu kadar yanasmaya cesaret etmeyecegini varsayiyorum, gorecegiz. Domuzda ise yaradi. Her tarafta domuzdan sikayet var, bizim araziye ise hic girmediler.

Tavuklar 5 aylik olunca yumurtlamaya baslayacaklar, tabii eger tavuk varsa :-)

Omurleri 4-5 yil.

Basak dedi ki...

bayağı şık bir kümes olmuş, elinize sağlık