27 Haziran 2009 Cumartesi

Sebze bahcemizden haberler



Epeydir durgunluk yasayan sebze bahcemizde bu aralar hareket var. Artik bizim yalim topraga alisip, koklerini iyice buyuten bitkiler sonunda toprak ustundeki kismin gelismesine karar vermis olsa gerek, bir kaci haric butun fidelerimizde artik minicik sebzeler var. Bizdeki keyifi tahmin edersiniz!:) Bu gelismede verdigimiz organik gubrenin etkisi de olmali.

Fotografta yerde yayilan karpuz. Bunun gibi kendi kendine cikan bir kac tane karpuz var. Aralarda yayilarak buyuyorlar. Ustlerinde minik karpuzlar var! Yuksel teyzelerin dedigine gore, boyle kendiliginden yeticen karpuzlar cok lezzetli olurmus. Merakla bekliyoruz. Yalniz Yuksel teyzelerin bahcesindeki gibi buyurlerse, diger sebzeleri toplamak biraz cambazlik gerektirecek gibi!



Bamyayi sevmiyorum diyen birileri vardi; belki bu guzel ciceklerini gordukten sonra bamyaya bir sans daha verir!:). Bamyalari topladikca alt yapraklarini koparmak gerekiyormus. Fotografta gordugunuz karincalar da bamya ciceklerini besledikleri yaprak bitleri icin epey begeniyorlar. Arap sabunlu karisimi bamyalara da verdim.



Bu minik domatesler (bizim deyisimizle "totomes"ler) ozlemle ve merakla beklenen pembeler. Buna sekline bakarak karar verdim!:) Gorunen o ki bu sene pembelerden tohum almam biraz riskli olacak. Su anda bizde 3 cesit domates var: Pembeler, Altin tohum, ve cherry. Aralarinda yeterince mesafe olmadigi icin birbirlerini dolleyebilirmis. Onumuzdeki sene diktigimiz her sebze icin izolasyon mesafesini ogrenmemiz gerekecek.



Bunlar da top kabak. Sadece 5 fidemiz var. Ayni zamanda dikilmelerine ragmen, dikilis yerlerine gore buyumeleri inanilmaz farkli oldu. Diger butun fidelerde de durum ayni. Burada kabak cicegi dolmasi yapiliyor. Nefis oluyor. Bizim bahceden ayarlayip da bir tencere pisirmek mumkun olmayacak ama iyi ki Yuksel teyzelerin bahcesi var!:)

Yuksel teyze cuma aksami geldi, bahceyi gezdi. Bu sefer sevindim dedi. Cikmaz diye dusunulerek ekilen butun borulcelerimiz cikti. Yuksel teyzenin oglu bunlar cok sık dikilmis, ardan almaniz lazim ama biliyorum siz söküp atamayacaksiniz dedi gulerek. Bizi kisa surede cozmus!:)

4 yorum:

LEMAN dedi ki...

blogumda gördünmü kabak çiçegi yemegi nasıl yapılıyor dene bencede tadını almışın denersin zaten benımde 10 kök falan ama çok çiçek oluyor arkası kabaksızları toplayacaksın sabah erkenden ama bu arada domates süper ben bu cinsi severim yayık ve sulu olurlar ince kabuklu oluyor hemde ohhh çok guzel ugras bahçe işi bayılıyorum senmemek mümkün degil zaten boll bereketlı olsun inşallah

dokuzuncubulut dedi ki...

Senin bahçe almış başını gitmiş arkadaşım. Ne güzel olmuş hepsi de. Domatesin çok güzel ve lezzetli olacağı resminden belli. Bamya bizim evin favori yemeğidir. Bol domatesli, tavuklu ve sarmısaklı... Kabak çiçeği dolmasına gelince, bayılırım ama onu ancak Bodrum'da yiyebiliyorum, bizim buralarda bulmak çok güç... Artık bahçenizin keyifli günleri başlamış...

Meyvelitepe dedi ki...

Bahçe canlanmış. Aralarda kadifeleri ve fesleğenleri de görüyorum. Domateslerin diplerini iyice doldurmalı.

Bir defasında eşimle bir lokantadaydık. Bir aile geldi ve "ekşi bamya var mı?" diye sordu. Lokantacı da, "Var ama vallahi ekşi değil, daha bugün yaptım." dediydi, epey gülmüştük. Sizin bamya çiçeklerini görünce aklıma geldi :)

Pinar dedi ki...

Sevgili Leman, senin kabak cicegi yemegi tarifine ilk firsatta bakacagim.

Sevgili Zencefil, bir kac gune bizim evde de once turlu (fasulyeler icin) sonra da bol domatesli, sarimsakli "eksili" bamya pisecek!:) Artik menuyu sebze bahcesi belirliyor. Yalniz semizotlari fena basti! Buzdolabi semizotu dolu, isin kotu tarafi tavuklar begenmedi tadini!:(

Sevgili Meyvelitepe, bahcemizde kadife ve feslegenler istedigimiz kadar cok degil. Sadece o sirada epey bir var. Son iki sira biraz karisik oldu zaten. Domates, kirmizi biber, top kabak, feslegen, ve kadifeler tabi bir de yanda karpuz. Diger ariklar da o kadar yoklar. Domates dipleri icin soylediginiz; fotografa bakarak mi dediniz yoksa genel olarak mi? Baslarda bir kac kere yaptik. Ama artik yapmiyoruz. Yapmaya devam etmeli miyiz? Artik alt yaprak/dallar epey buyuk.