4 Nisan 2010 Pazar

Kuzu Gobegi


* Kuzu gobekleri

Sonunda yedik!

Bir arkadasimiz sagolsun, Mugla pazarinda kuzu gobegini bulunca, bizi de dusunmus ve kilosu 40 TL'den 250 gr. almis. Pazarcinin dedigine gore bir ara 100 TL imis. Bir baska arkadasimin arkadasindan ise guzel bir tarif bulduk ve denedik.

- Mantarlarin sap kisimlarindaki toprakli kisim kesilir. Mantarlarin icinin bos oldugu gorulup bir hayret nidasi cekilir.
- Kalani 1 saat suda bekletilir. Sonrasinda mantarlar bir kez daha sudan gecirilir ve korkmadan elde sikilarak suyu cikarilir. Bu arada; mantarlar gercekten de iskembeye benziyor. Herhalde sevimli olsun diye "gobek" demisler!:)

NOT: Biz her ne kadar suda bekletme islemini yaptiysak da, gelen yorumlardan anlasilacagi uzere, bu dogru bir yontem degil. Mantarlari olabilecek en az su ile yikamak gerekiyormus.

- 250 gr kuzu gobegi icin; iri iri dogranmis mantarlar, 1.5 kasik tereyaginda (ben 1 kasik kadar kullandim) kisik ateste, agzi kapali pisirilir. Klasik, suyunu salip, cekmesi beklenecek. Itiraf ediyorum, ben agzi kapali hayatta bu mantar suyunu cekmez deyip bir ara kapagi actim. Biraz erken acmisim, istedigimden diri kaldi mantarlar.
- Kuzu gobekleri damak lezzetinize gore pisince, alti kapatilir ve 200 gr. krema eklenir, 1 dakika boyunca ara ara karistirilir. Bunda da ben bir degisiklik yaptim. Bir suredir sut alip, evde yogurt mayaliyorum. Annemin yaptigi yogurtlari hatirliyorum, oldukca civik olurdu. Bizimkiler her ne kadar "satin" yogurt gibi kivamli olmasa da oldukca kivamli ve dahi lezzetli oluyor. Onun sirrini bir baska blogda anlatirim. Koy sutunden yapilan bu yogurtlarda ciddi miktarda kaymak oluyor. Ben yemegin bu son asamasinda krema yerine bu yogurt kaymagindan 2 dolu kasik kadarini iyice catalla ezip kullandim. Icine de 1 cay kasigi seker ile tuz koydum.

Yanina da dereotlu, misirli, kereviz yaprakli, kimyonlu ve acili bir pilav uydurdum. Sonuc? Super! Kuzu gobegine ulasabilen herkese onerilir.

Afiyet, seker olsun.

12 yorum:

nalan dedi ki...

kuzu göbeği ayrı güzel, tarif ayrı güzel. ağzımı toparlıyamıyorum. marketten dandik mantar alıp oh mantar yedim demek zorundayız yapacak bir şey yok.
krema olarak ben de her hafta çitflikten gelen sütün üzerinden kremayı ayırıp dondurucuya atıyorum, o kremayı kullanıyorum.
o krema ile bir domates çorbası yapıyorum, akıllara zarar!
tabi domates rendesi yaz domatesinin rendelenip saklanmış hali olacak :)

meral dedi ki...

pınarcım, ben hiç bekletmem suda, mantar ustaları suya bile yaklaştırmıyor mantarları asla yıkamıyorlar. ben topraklı kısmı kesince biraz küçük parçalara bıçakla bölüp (mantarın büyüklüğüne göre kesilen parca sayısı değişir) sıkmadan hemen şöyle bir yıkarım ve biraz süzgeçte bekleyince doğruca tavaya,gerisi damak lezzetine göre değişiyor.

Pinar dedi ki...

Nalan, kremali domates corbasinin tarifini isterim.

Meral, dogrusu biz de ayni seyi Tugrul'la konusmustuk. Yalniz internetten de baktigimda 3-4 saat suda bekletmek gerektigi gibi bir oneri vardi. Bilemedim.

tulina dedi ki...

Afiyet olsun, cuma, c.tesi ve pazar gunu fazlasiyla kuzu gobegi gordum, cunku Yesil uzumlu kasabasinda festivali yapildi ve cok egledik, kilosu 60 liradan satildi kuzu gobekleri. Universiteden mantar hocalari geldi anlattilar, suda bekletilmeden hafifce yikayip suzup pisirmek gerekiyormus. Hatta yaptirdilar ve afiyetle yediler. keske buraya gelip sizde katilabilseydiniz. Ilginc olan firsat bulup tadina bile bakamadim sanirim bu her zaman nasilsa bulurum mantigi..
Nalan hanim bende koyden aliyorum sutumu ve derin dondurucumda epey birikmis krema var recelle pek bi guzel oluyor, kalan sut yogurt oluyor. Krema da cok birikince tereyagi.

beste dedi ki...

cok degerli ve lezzetli bir mantar turu, Turkie'ye olabilecegi hic aklimam gelmemisti, simdi artik festivali bile var ne guzel:)hakkini vermissiniz afiyet olsun.

tulina dedi ki...

http://www.kuzugobegifest.com
Bu adrese giderseniz festivalle ilgli detayli bilgilere ulasabilirsiniz.

faik murat unel dedi ki...

Afiyet olsun, imrendim doğrusu...

Meyvelitepe dedi ki...

Afiyet olsun. Kısa süre önce ciddi bir mantar krizi yaşamıştım, hiç aklımdan çıkmıyordu, iyi ki bu yazı o zaman yazılmamış. Burada pazarda istiridye adıyla eskisinden farklı bir mantar türü satılıyor, tadı da fena değil. Kuzu göbeği merak uyandırdı şimdi:)Umarım tarifi değerlendirecek imkanları da buluruz bir gün.
Jale

ZehraKhrmn dedi ki...

Afiyetle yemişsinizdir muhakkak!
Benim gibi bir garibe de yalanması düşer ancak:))
Sevgiler, Sevgili Komşular..

beste dedi ki...

aman dikkat bu mantar turunun iyice pisirilip yenmesi lazim yoksa zehirli!!!

Pinar dedi ki...

Uzak, yakin, imrendirdigimiz tum komsular; bizle ya da bizsiz, bu mantarla ya da baska bir cesidi ile tarifi deneyin. Eminim o da cok guzel olacak.

Unknown dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.