Bugun Bengt'ten aldigimiz tarife gore ilk sarap denememizi baslattik!
Malzemeler:
1. 20 lt.lik su damacanasi (icinden 20 lt sarap cikacak demek degil tabi bu! Elimizde Bengt'ten kalan neler varsa, onlari kullaniyoruz bu ilk deneme icin.)
2. Damacanin agzini kapamak icin mantar
3. Mantara takilacak, henuz adinin ve de ne ise yaradigini cok bilemedigimiz plastik aparat
4. 2 cimcik kuru maya (aslinda sarap icin olanlari varmis ama bununla idare ettik. Eger sarap yerine sirke cikarsa bahane cok!:)
5. Uzum
Hazirlanisi:
1. Uzumler toplanir
2. Uzumler toplanirken arkada ayi gorunce icin bir hos olur (Bakiniz bir onceki blog)
3. Guzelce yikanip, saplarindan ayiklanir
4. Eller tertemiz yikanip, uzumler mincirilir. Dogrusu aklimda hep, su eteklerini bellerinde toplamis, baslari ortulu, ayaklariyla uzum ezen balik etinde kadinlar vardi ama bizle idare edin artik)
5. Diger tarafta yarim bardak suyun icine azicik seker ve maya koyup kabarmasi beklenir
6. Ezilen uzumler su damacasina konur (20 lt'lik damacanin icindeki uzum miktari gorulunce, "bundan bir sise cikarsa ne ala" diye hayiflanilir. Gerci isin iyi tarafi da su, eger sirkeye donusurse, cok fazla uzum ziyan etmemis olacagiz)
7. O plastik aparatin yarisina kadar su konup, mantara sokulur
8. Kabarmis maya sarap damacasina eklenir ve mantarla agzi kapanir
Bengt'in dedigine gore her gun 3-4 kere calkalayacakmisiz. 15 gun sonra sarabimiz hazir olacakmis. Internetten bu sabah hizlica bir arastirdik. Cok detayli bilgiler vardi! Dun konustugum yegenim de testide yapip, topraga gomen birinden bahsetti! Ilk deneme icin bunlar bizi asti ve de bunaltti; sonucta Bengt'in dedigi gibi yapmaya karar verdik. Bu ilk tecrubenin sonuclarina gore, onumuzdeki sene daha farkli bir yontem izleyecegiz.
Hadi bakalim, hayirlisi!



