25 Temmuz 2008 Cuma

Yaptık!

Boktan muhabbete devam...

Humanure Sistemimiz hizmete açılmıştır, vatana millete hayırlı olsun.

Gelir gelmez (üç hafta kadar önce) bir çukur içinde mutfak atıklarını biriktirmeye başlamıştık. Amaç işlemi başlatıp, tuvalet bittiğinde bakterileri yeni yerine aktarmaktı.

Yaptıgımız, artıkların üzerine koyduğumuz biraz kuru otu kenara alıp, yeni artıkları eskisinin üzerine boşaltmaktı. Karpuz kabuğundan salatalık kabuğuna, domatesten barbunya kabuklarına, soğan kabuklarına herşeyi buraya attık. Karpuz kabuklarını atmadan önce doğradık ama yine de oldukça kalın şeyler, ben onların kolay kolay decompose olmayacağını düşünüyordum. Fakat bir taraftan da ilginçtir, artık yığını hiç yükselmiyor! Günlerdir açıp altına bakmamak için kendimi zor tutuyordum.

Bugün transfer için otları sıyırıp yığını (10 cm derinliğinde, 30 cm x 30 xm gibi oldukça küçük bir yığın) el arabasına aldığımızda son konulanlar haricinde ıslak bir çamur idi aldığımız. Karpuz kabuklarından falan eser yoktu.

Hava sıcak olduğundan mı nedir, işlem inanılmaz hızlı. Artık yığını neredeyse hiç büyümüyor. Bunu evlerde yapmamak için bir sebep göremiyorum. Bahçesi olmayan minik bir leğende balkonda bile yapabilir. Yeterki üzerini ortecek biraz kuru ot ve hepsinin üzerine otlar uçmasın diye bir taş bulunsun. Herkese şiddetle öneriyorum.


6 yorum:

Pinar dedi ki...

Samanlarin ustunde gordugunuz bugun attigimiz yemek artiklari. Onun altinda Tugrul'un bahsettigi bir kac haftalik neredeyse compost'a donusmus artiklar var.

Aciklik getirmek istedim: Bu foto daha Jenkins olarak kullanilmadan once cekildi. Artik 2 sene sonra humusu alana kadar, bir daha buranin fotosunu sanirim burada gostermeyiz! :)

okivanc dedi ki...

Peki bizim kitap ise yaradi mi, yoksa kafadan (popodan :) mi yaptiniz? Bir de bu Jenkins ismine bir aciklik getiriseniz biz de terminolojiye fransiz kalmayiz.

Pinar dedi ki...

Joe Jenkins, composting tiolets konusunda hangi siteye gittiysem (English, Spanish), ve dahi sizin gonderdiginiz kitapta da referans olarak gosterilen biri. Yazdigi kitabi online, free olarak herkesle paylasiyor.

http://www.jenkinspublishing.com/manual.html

Onun sistem daha farkli ama bizim design konusunda onun fikrini almistik. Aslinda bize en buyuk katkisi, user grubunda okuduklarimizdan, insanlardaki "passion"i farketmek oldu. Bu isi sehirlerde, apartmanlarda yapanlar var! Onlar yapiyorsa biz neden yapamayalim dedik.

Eminim o detayda user grubunda yazilanlari okumazsin, o yuzden burada tekrarlayabilirim. Gruba yazanlardan biri, Jenkins'e tesekkur edip, bilmem su kadar suredir kullaniyoruz dedikten sonra, "yalniz sana sormadan soyle bir sey yaptik: artik aramizda tuvalete gitmek yerine Jenkins'e gitmek diyoruz. Umariz you don't mind" demis. Jenkins de "tabi ki onemli degil, sadece eminim atalarim mezarlarinda takla atmislardir! :)" diye cevap vermis.

Sonucta biz de ona borcumuzu bu sekilde oduyoruz!:)

Sizin gonderdiginiz kitap design konusunda bir ise pek yaramadi. Design tamamen Tugrul'a ait.

okivanc dedi ki...

Bak simdi insanin aklina sokma boyle seyleri... Biliyorsun bizim arka bahcede zaten bir kulube var. Tabani yerden 20 santim kadar yuksek. Benim swiss army cakisinin testeresini kullanip yere uygun genislikte bir delik acsam, Ada'nin ufak tahta sandalyesini deligin ustune koysam, ona da bir delik acsam ve son olarak da iceriye de muzik sistemi koysam acaba uzerine Jenkins 2.0 yazmami engelleyecek bir Dallas City Ordinance var midir?

faik murat unel dedi ki...

merhaba; ben evde kompost yapımı konusunda epey deneme yapabildim, son bir haftadır derece ile kayıt tutuyorum. Yakın bir zamanda bir tartı alarak, kilo kayıtlarını da tutacağım. (www.alternatifyasam.blogspot.com)

Sanırım kompost olayını anlayabildim. Çöp kovasında yaptığım kompost 3-4 hafta içinde olgunlaşıyor, tabii ben sık sık malzemeyi karıştırıyorum. resimlerinizde kafama takılan bir noktayı belirtmek istedim, mevcut hazne bir yıllık malzemeyi alabilecek mi? Kompost olgunlaştıkça hacim olarak küçülüyor ama bu küçülme yarı yarıya yada 1/3 oranından daha fazla küçülmüyor.

tugrul dedi ki...

Bu konuda daha sonraki yazilarimizdan da goreceginiz gibi bir bir yil sonra bile doldurmayi beceremedik :-)

Sanirim yaz basi ilk gozu kullanima kapattik, uzerini tepeleme kuru ot ile doldurup, bir yil da bu sekilde curume devam etsin diye. Su anda yariya inmis durumda!

Isin iyi tarafi su, 2 kisi ne yapsa 1 metrekupu dolduramiyor. Ama kotu tarafi da, toplam 2 yilin sonunda elde edecegimiz compost sanirim cok az olacak.