22 Ağustos 2008 Cuma

Ya herru ya merru (Diger deyisle sarap mi sirke mi bu isin sonu)

Bugun Bengt'ten aldigimiz tarife gore ilk sarap denememizi baslattik!

Malzemeler:
1. 20 lt.lik su damacanasi (icinden 20 lt sarap cikacak demek degil tabi bu! Elimizde Bengt'ten kalan neler varsa, onlari kullaniyoruz bu ilk deneme icin.)
2. Damacanin agzini kapamak icin mantar
3. Mantara takilacak, henuz adinin ve de ne ise yaradigini cok bilemedigimiz plastik aparat
4. 2 cimcik kuru maya (aslinda sarap icin olanlari varmis ama bununla idare ettik. Eger sarap yerine sirke cikarsa bahane cok!:)
5. Uzum

Hazirlanisi:
1. Uzumler toplanir
2. Uzumler toplanirken arkada ayi gorunce icin bir hos olur (Bakiniz bir onceki blog)
3. Guzelce yikanip, saplarindan ayiklanir
4. Eller tertemiz yikanip, uzumler mincirilir. Dogrusu aklimda hep, su eteklerini bellerinde toplamis, baslari ortulu, ayaklariyla uzum ezen balik etinde kadinlar vardi ama bizle idare edin artik)
5. Diger tarafta yarim bardak suyun icine azicik seker ve maya koyup kabarmasi beklenir
6. Ezilen uzumler su damacasina konur (20 lt'lik damacanin icindeki uzum miktari gorulunce, "bundan bir sise cikarsa ne ala" diye hayiflanilir. Gerci isin iyi tarafi da su, eger sirkeye donusurse, cok fazla uzum ziyan etmemis olacagiz)
7. O plastik aparatin yarisina kadar su konup, mantara sokulur
8. Kabarmis maya sarap damacasina eklenir ve mantarla agzi kapanir

Bengt'in dedigine gore her gun 3-4 kere calkalayacakmisiz. 15 gun sonra sarabimiz hazir olacakmis. Internetten bu sabah hizlica bir arastirdik. Cok detayli bilgiler vardi! Dun konustugum yegenim de testide yapip, topraga gomen birinden bahsetti! Ilk deneme icin bunlar bizi asti ve de bunaltti; sonucta Bengt'in dedigi gibi yapmaya karar verdik. Bu ilk tecrubenin sonuclarina gore, onumuzdeki sene daha farkli bir yontem izleyecegiz.

Hadi bakalim, hayirlisi!





4 yorum:

Unknown dedi ki...

Teyzecim o plastik aksamın adı fermantasyon sifonuymuş, aslında gayet mantıklı bi adı var sanırım size bi link yollamak istiyorum bu yazıyı yazan adam amatör şarap yapımcılarına tıpkı sizin gibi, maillarına cevap veren bir tip.
http://www.hayyam.com/konuklar/evde-sarap-yapimi.php
Umarım özellikle ısı konusunu iyi anlamışssınızdır. Bulunduğunuz bölgeye göre gerçekten uygun saklama koşulları bulmak zor.
Size başarılar öpüyorum

Pinar dedi ki...

Ayberk'cim, linkler icin cok tesekkurler. Ben henuz bakamadim ama Tugrul bakti ve de bana kritik bir kac bilgi verdi ve cooook iyi linkler oldugunu soyledi. Yarin ilk is, damacanin cevresine islak bir bez sarmak olacak.

Cok tesekkurler canim.

okivanc dedi ki...

Sarap ne alemde, icilecek duruma geldi mi?

Dun benim patrondan (Jim) ogrendigim kadariyla o da evde sarap yapiyormus. Bana fotografini gosterdi. Sizin damacana ve uzerindeki o zamazingonun aynisini kullanmis. Gorunce siz aklima geldiniz. Demek yontem oldukca standard.

Pinar dedi ki...

Onder, son durum su: Sarabi damacanadan siseye alacak ince borumuz ve siseyi kapayacak mantarimiz yok. O yuzden de sarabi damacadan tulbentle suzup, agzini aksama kadar muhafaza etmek uzere normalde sise acildiktan sonra kapamak icin kullandigimiz mantarla kapamak ve o aksam da sarabi tuketmek. Ay almost dolunay. Denizden yukseliyor. Yakamozlara karsi- eger sirkelesmediyse- icelim diyoruz. Eger sirke olduysa da bol sirkeli piyaz yapip raki ile iceriz!:)