11 Ağustos 2008 Pazartesi

Yangın

Türkiye'nin pek çok yerinde çıkan yangınlardan biz de nasibimizi aldık! Kardeşim Çağrı, kız arkadaşı, onun kardeşi ve arkadaşı 4 kişilik bir ekip olarak Datça'ya geldiler. Cuma akşamı onların kaldığı yere aksam yemeğine gittik. Yemek sırasında burnumuza yanık kokusu geldi. Yakınlardan bir yerden geliyor sandık, ne bilelim taa bizim köyün yanında bir yerlerin yandığını.

Köpek yavruları yüzünden saat 11 gibi kalkmak zorunda aldık. Köy yoluna dönerken bir polis arabası gördük, anlamadık orada ne yaptığını. Daha ilerleyip köyün içine geldiğimizde bizim tarafa dönen yolun jandarma tarafından kesildiğini gördük. O zamana kadar yanik kokusunu unuttuğumuzdan iyice şaşırdık. Ama ilerdeki itfaiye arabasını görünce eyvah yangın bu diye bizde şafak attı. İnsanın aklına hemen en kötüsü geliveriyor. Tamam dedim herhalde bizim orası yanıyor! Köpeciklere hemen gitmek istiyoruz ama jandarma önce bırakmadı. Köyde oturduğumuzu söyleyince izin verdiler. Kendimizi bostancığa zor attık. Baktık herşey yolunda. Hatta havayı aydınlatan bır yangın işaretine de rastlamadık hemen çevremizde. Köyden Özgür'ü arayınca o bize yangının bize 2-3 kilometre uzakta olduğunu ve kontrol altına alındığını söyledi. Böylece nispeten rahat bir uyku uyuduk.

Sabah erkenden Layka'yı alıp yangın yerini görmeye gittim. Vardığımda hala 7-8 kamyon, 9-10 minibus ve bir sürü insan görmek beni şaşırttı. Kimi arabaların içinde uyukluyor, kimileri ise yangının uç noktasına hala su sıkıyordu. Demek tam olarak emin olmak için beklediler, belki de gece boyu çalışmaya devam ettiler. Oradan bakınca durumun vahametini biraz daha anladım. Köy rüzgarın yönü doğrultusunda tam yangının yolu üzerindeymiş. Zamanında söndürülmemiş olsa şu anda çok daha farklı bir yazı okuyor olabilirdiniz.

Yanan alan tam olarak orman değil, içinde çam ağaçları da olan birkaç kilometrekarelik fundalık bir alan. Sert rüzgara rağmen kolay kontrol altına alınmasının sebebi de bu olsa gerek.

Şimdi köyümüzün batısında kocaman kara bir leke gibi duruyor bu alan. Bakalım doğa kendini ne kadar zamanda yenileyecek, ilk hengi bitkiler geri gelecek?

3 yorum:

Pinar dedi ki...

Cagrilarin kaldigi yerde kocaman, gayet davet edici bir havuz var. Ertesi gun onlarla bulustugumuzda, havuzun kullanilamadigini, personelin yanginin kullerini havuzun suyundan temizlemeye ugrastiklarini soylediler.

okivanc dedi ki...

Gecmis olsun. Fotograf yok mu?

tugrul dedi ki...

Maalesef! Kopekle yuruyuse cikarken almak hic aklima gelmedi. Yine bir yolumuzu dusurursek alip cekerim. Ben de aslinda zaman zaman fotograf cekip degisimi gozlemek istiyorum.