25 Eylül 2008 Perşembe

Zeytin icin salamura nasil hazirlanir

Zeytin evde nasil hazirlanir diye arastirma yaparken, cok guzel bir blog buldum. Siyah zeytinin yapimi ile ilgili cok detayli bir tarif vardi. Laktik asit yuzunden uygulayamadik, onumuzdeki sene kesin uygulamak istiyorum ama.

Genelde salamura icin gerekli olan 3 sey var:
- su
- kaya tuzu
- limon tuzu

Yukarida yazdigim blog'da, limon tuzu yerine ev yapimi yogurttan yaptiklari laktik asit kullaniyorlar. Tuz oranini %7 olarak belirtmisler. Diger baktigim sitelerden birinde tuz oranini belirlemek icin yumurta testinden bahsedilmis. Suya cig yumurtayi atiyorsun, dibe cokuyor. Sonra tuz eklemeye basliyorsun. Yumurta da yukselmeye. Yumurtanin yuzeyi suyun ustune deger degmez tuz eklemeyi bitiriyorsun.

Tavugun dotunden cikmis yumurtayi suya koymak, sonra da o suya zeytinleri koymak fikri nedense cazip gelmedi!:) Pazarda kalamata zeytinlerini satan amcadan yumurta testine alternatif, bir de zeytin testi ogrendik. Yumurta yerine zeytin kullaniyorsun. O gayet mantikli bak! Biz %7 methodunu sectik ve de tuz miktarini goz karari, siseyi tukenmez kalemin kalinligiyla olcerek belirledik!:) 1 lt suya yaklasik 4 yemek kasigi kaya tuzu, 1 yemek kasigi limon tuzu kullanmis gibi (gibi diyorum cunku, 750 ml. suyla baslayip yetmeyince su ve tuz ekledik- yine goz karari!:) olduk.

Yazdikca yazdikca, bu sene yiyecegimiz zeytinleri dusundukce gulmeden edemiyorum! Ote yandan okuduklarimdan ogrendigim kadari ile zeytinlerin simsiyah olmasi beklenmiyor. Hele cekirdeklerinin hic. Tuketiciyi koruma derneginin bir haberinde okuduklarim oldukca urkutucu. Alzheimer iddiasi ne kadar dogru bilmiyorum ama kullanilan yontem ve kimyasallar insanin moralini bozmaya yetiyor.

http://tuketiciyikoruma.org/v1/

Ana sayfada zeytin diye ararsaniz, haberi bulabilirsiniz. Isin aci tarafi, islerin bu hale gelmesinde, en kirmizi ve en yuvarlak domatesi, en parlak simsiyah zeytini, vs. tercih eden tuketiciler olarak her birimizin payi var.

Kendi yetistirip, kendi hazirladigin seyleri yediginde, belki cok lezzetli seyler yemiyorsun ama en azindan ne yedigini biliyorsun. Bizim urunlerdeki donguyu biliyorsunuz, gayet organik!:)) Uretime gectigimizde, gonderdiklerimizi gonul rahatligiyla yiyip icebilirsiniz.

Hiç yorum yok: