31 Temmuz 2009 Cuma

Sebze Bahcesinden Haberlere Devam

Sebzelerimiz sanirim urun vermede tepe noktasini gectiler. Bahcenin gorunusune bakilirsa bundan sonra yokus asagi. Koyden bir arkadas gelip bahcemizi gezdi. Sebzelerimizi agirlikli olarak thrips ve kirmizi orumcegin sardigini soyledi. Ilac kullanmayarak bitkileri bu hale getirdigimize cok uzuldu cunku zaman zaman bize hatirlatmalarda bulunuyordu.



Zavalli sebzeler bizim deneme yapma takintimizin kurbani oldular. Bu sene bilincli olarak minimum kosullarda ne oluyor gormek istedik. Bahcemizin topragi kotu, dikimden once verdigimiz keci gubresinin miktari, simdilerde anladim ki, komik denecek kadar az. Bitkisel tabanli organik sivi gubrenin etkisini gozlemlemek icin 2., 4., 6. ... ariklara toplam 3 kez verdik. Bamyalarda buyuk fark yaratti, borulce ve patlicanda biraz fark olustu, biber ve domateste ise pek fark edemedik gubrenin etkisini.

Gereginden oldukca az sayida kadife cicegi ve feslegen ve bamyalardaki bitlere karsi birkac kez arapsabunu disinda hicbir zararli ile mucadelede destek olmadik. 10 Mayis civari dikimden bu zamana 71 kg urun aldik. Su anda patlican ve domates agirlikli cok fazla urun var ama bitkiler bunlarin ne kadarini olgunlastirabilecek gorecegiz.

3 yorum:

Ali Kapıcı dedi ki...

Sevgili Tuğrul,
Kırmızı örümcek benim bahçedeki domates ve biberlere de musallat oldu. İlaç kullanmadım. Şu anda hepsi çok iyiler, gayet iyi ürün aldım. Bence tıptaki sorunun bir benzeri ziraatte var. İnsanlar korkularından aşırı ilaç kullanıyorlar, halbuki bekleseler muhtemelen bitkiler kendi sorunlarını halledecekler.(En azından benimkiler halletti.)
Gözlerinizden öperim.

tugrul dedi ki...

Bizim domatesler ve fasulyeler maalesef kurtulamadilar. Gerci yapraklarin kurumasina karsilik meyveler kizarmaya devam ediyor. Sandigim gibi topluca dokulmeler olmadi. Ama herhalde bitkiler saglikli olsaydi daha uzun omurlu olup cicek ve meyve vermeye devam edeceklerdi. Gerci bundan da cok emin degilim. Henuz cok saglikli bir domates gormedigimden meyve olarak kaybimizin ne oldugunu tam cikaramiyorum.

Ote yandan patlicanlar da cok saglikli degil ama domateslerden daha iyi durumdalar. Biber, bamya ve borulce ise cok daha saglam ciktilar.

LEMAN dedi ki...

gübre konusunda haklısın biz bu yıl yıye yıye bıtıremıyoz ürünü maşallahı var sebebı gübreden toprak yok denecek kadar az kullandık bu yıl yanmış keçi gübresi kullandık çıldırdı buyıl bahçe deneye deneye öğrenılıyo bahçe işi tecrube yanı tamamen