29 Ağustos 2009 Cumartesi

Tekerlekte Patates

Yeni urun, yeni deneme. Patates bitkisinin uzadikca dibi doldurulan birsey oldugunu Meyvelitepe'nin cuval yonteminden biliyoruz. Bu konuda biraz arastirma yapinca patateslerini dibini yukseltmeye yarayan bircok farkli yontem bulduk: Saman balyasi icine ekmekten, kullanilmis araba lastigi kullanmaya kadar. Araba lastigi alternatifi bize cazip geldi cunku:
1. Istemedigin kadar ve bedava bulmak mumkun
2. Oldukca kotu bir atik degerlendirilmis oluyor

Tekerleklerin ici yavas yavas dolacak ama toprakla degil daha onceki katmanli toprak ortusunde oldugu gibi. Genellikle bu karisimi kullanmamizin nedeni:
1. topragimizin iyi olmayisi ve bu yontem sayesinde kaliteli toprak olusumunu saglamak
2. tasimasinin ve hazirlamasinin kolay olusu

Yontem soyle (bizim uyguladigimiz sekliyle):

1. Yer sectikten sonra ilk tekerlegi yerlestirdik. Icine birkac cm keci gubresi, birkac cm de saman koyduk.
2. Uzerine surgun vermeye baslamis 4 patatesi merkezden uzaga, tekerin cevresine yakin olacak sekilde yerlestirdik. Ama tekerin icine sokmadik, altinin toprak olmasina dikkat ettik.



3. Uzerini birkac cm saman ve 1 cm kadar gubre ile orttuk.
4. Son katman olarak eskiden bicilmis otlardan (daha iri, bosluklu bir saman ortusu olarak) 3-4 cm orttuk (Umarim bunlardan birsuru yabani ot cikmaz!).
5. Guzelce suladik.

Simdi beklemeye gececegiz. Patatesler ortunun altindan cikip da 15-20 cm uzayinca
1. etraflarini 2 cm'i disarida kalacak sekilde toprak ortusu ile dolduracagiz. Sanirim yukariya dogru fazla gubre koymaya gerek olmayacak. Daha cok karbon agirlikli malzeme kullanilacak.
2. boylari yine 15-20 cm olunca yine toprak ortusu ilave edecegiz. Bu islem cicek acana kadar devam edecek.
3. Cicekler solunca tekerlekler kaldirilacak ve saman icinden patatesler bulunup temizleme derdi olmadan afiyetle yenecek.

Tekerlekleri ustuste koyunca asagidaki durum ortaya cikacak, tabii ortalarindan patates bitkisi gorunecek. Valla teori boyle, pratikte isler nasil gelisecek gorecegiz.

4 yorum:

okivanc dedi ki...

Simdi ben bir terminoloji duzeltmesi yapip bir kac tane de soru sormak istiyorum. Tekerlek (wheel) degil de galiba lastik (tire) denmesi gerekiyor. :)

Sorum da su: Lastik ebadi nedir ve hangi kosullara uygun oldugu cok onemli mi? Yani 15" yerine 17" filan gibi daha ince yanakli ve virajlarda arabayi daha dengede tutan lastik kullanildiginda patateslerin daha hizli ve dengeli cikmasi gibi bir sey soz konusu olabilir mi? Eger olabilirse, kar lastigi, yagmur lastigi ve hatta kum lastigi gibi mevsimlik lastikler kullanarak patatesin olmadigi mevsimlerde de urun almak mumkun mu?

Bir de herkes patatesi tuzlu yedigi icin acaba patatesleri deniz suyuyla sulayarak bir tasla iki kus vurmus olur muyuz?

Ben telefonu kapatip sorumun yanitini radyodan dinliycem. Tesekkurler!

tugrul dedi ki...

Evet, lastik daha dogru galiba. Ben de lastik diye basladim yazmaya ama don lastigi, vs. ile karisir diye tekerlege cevirdim. Aslinda araba lastigi diyerek daha net anlatabilirdim olayi :-)

Ben dikimden urun almaya zamani kisaltmak icin formula lastikleri bulmaya calisiyorum.

beste dedi ki...

merhabalar, tarih olmadigi icin ne zaman yaptiginiz anlayamadim, ama sonuctan bahsedermiziniz, denemek istiyorum, topragin gevsek olmasi iicn mi saman eklenyor? sevgiler

tugrul dedi ki...

Beste, bazen gozden kacabiliyor, her yazinin tarihi var aslinda hemen tepesinde. Bunun tarihi 29 agustos 2009.

Saman tahmin ettigin gibi patateslerin rahat gelisebilmesi icin gevsek bir ortam saglamak icin. Ilk denememiz cok basarili olmamisti. Urun hic de oyle fazla degildi. Su anda ikinci denememizi yapiyoruz. Ilkinde kullandigimiz samanlari biraz daha curumus olarak tekrar kullaniyoruz. Bu sefer bitkiler daha iyi gelisti gibi. Sanirim 2-3 hafta icinde hasat yapip sonucu yazariz.

Ancak lastik yerine saman balyasi kullanimi da var, belki lastikten kaynaklanabilecek saglik sorunlari acisindan balya tercih edilebilir. Ici oyulup patatesler ekildikten sonra yine yavas yavas oyuklar saman ile dolduruluyor. Bu teknikte saman balya birkac kullanim sonrasinda tamamen curuyor haliyle, ki bu hic fena birsey degil. Bu koularda biraz internet arastimasindan bolca bilgi elde edilebilir.

Kolay gelsin.