24 Kasım 2009 Salı

Mantar avi

Gecen hafta mantar avina ciktik! Burada yasayan biri Alman biri Avusturyali 2 cift ve bir Isvicreli hanim ile. Nasil inanilmaz bir keyifmis anlatamam. Tabi ki ilk kez gittigimiz icin cok hazirliksizdik. Naylon poset almistik yanimiza. Meger mantar sepetlere toplanirmis. Ve de yanimiza saplarindan kesmemiz icin caki almamiz gerekirmis. Ogrencilik iste.

Arabadan indik, 5-10 adim attik bir mantar yiginina denk geldik. Acemi sansi iste!:) Isin dogrusu yanimizda grubun en bilgili ve sansli (digerlerine gore!;) elemani vardi. O olmasa gorebilir miydik bilmem. Ondan sonra belki 2-3 tane daha ancak bulduk. Bu yil sonbahar epey yagissiz geciyor. O yuzden cok fazla bir sey bulamadik. Digerleri de sadece 1 tane bulunca sonunda butun mantarlar bize verildi! Bu cins Mantarin turkcesini henuz bilmiyoruz. Tepesi incecik bir zar seklinde soyuluyor. Altindaki kisim da bicagin ucuyla kaziniyor. Bembeyaz "eti" cikiyor. Bu islem sirasinda el ve tirnak icleri kapkara oluyormus. Uyarildigim icin bulasik eldiveni kullandim. Bicagin ucunu temizlemek cok zor oldu, eldivendeki kara lekeyi cikarmam mumkun olmadi. Soyulduktan sonra mantarlar 2-3'e bolup tereyaginda az taze ya da kuru soganla kavruluyor. Biraz tuz karabiber. En son da maydanoz dogranarak servis yapiliyor. Istersek biraz da krema koyabilirmisiz. Cok lezzetliydi. Sansimiza bu cinsi yerliler tercih etmiyormus. O yuzden bulmak daha kolay olacak. Simdi bir sonraki yagmuru bekliyoruz.

Not: Yeme telasindan fotografini cekmeyi unuttum!:) Internetten fotosunu bulunca ekleyecegim.

2 yorum:

nihal dedi ki...

resmini siteriz :)

Meyvelitepe dedi ki...

Afiyet olsun, kültür mantarına nazaran ne kadar da leziz oluyorlar değil mi? Öğrendiğim bir bilgiyi de paylaşayım bu arada: mantarların sepet ile toplanmasının nedeni sporlarını yayabilmelerini sağlamakmış. Bir daha sefere topladığınız mantarları bahçenizin nemli bölgelerinde ya da yağmurdan sonra mantar biten bölgelerinde dolaştırırsanız belki bahçede de çıkabilirler. Bizim bahçede şu ara pek çok yerde mantarlar belirdi, yoğun oldukları bölgelere bir dahaki mantar sezonunda yenebilir olanların sporlarını serpmeye çalışacağım. Bakalım ne olacak?

J.