13 Ocak 2010 Çarşamba

Yumurtalar Buyuyor

Tavugumuzun yumurtalarina birseyler oldu, her gun bir oncekinden biraz daha buyuk yumurtluyor! Isini sessizce bitiriyor, ortalikta dolasmaya baslayan tavuk sayisi tamam olunca anliyoruz ki yumurta hazir...



Bu da bu sabah kahvaltisindan peynirli ebegumecli yumurta.



Su siralar Bostancikta kendiliginden yetisen otlara cok fena dadandik. Bu mevsimde baska birsey yetistirmeye gerek yokmus aslinda!

9 yorum:

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Oh,oh Allah bereketlendirsin.İmreniyoruz size:)

nalan dedi ki...

imreniyoruz, hoşumuza gidiyor !!!
yumurta deyince bende zaten akan sular durur :)

okivanc dedi ki...

Ilk fotografini koydugunuz yumurta beyazdi bunlar niye kahverengi? Niye boyle iki renk var? Niye biz yumurtalar hakkinda bu kadar az sey biliyoruz?

Simdi google'a sordum, genellikle beyaz tuylu tavuklarin beyaz, kahverengi tuylu tavuklarin kahverengi yumurtladigini ogrendim. Sizin tavuklarda da ayni sey gecerli mi? Bir de niye simdi hepsi birden bire yumurtlamaya basladi?

tugrul dedi ki...

Ilk yumurta da aslinda ayni renk ama koyu fon uzerinde flash patlayinca oyle cikmis. Dedigin gibi genellikle yumurta rengi tavuk rengine benziyor. Gerci bizim Brahmalar, siyah kircillari disinda kar gibi beyazlar ama yine de yumurtalari acik kahverengi.

Yumurtlayan sadece 2 tavuk, biri 3-4 gun once basladi, digeri arkadan geldi. Bunlar yasit, yumurtlama zamanlarinin yakin olmasi normal. Diger 2 tavuk bunlardan 5 hafta kucuk. Kendi tavuklarimizdan bahara kadar umit kesince horoz karsiligi aldigimiz yerli tavuklarda ise henuz bir hareket yok.

Son olarak kisacik felsefe yapayim. Bu konulari bu kadar az bilmemiz gercekten utanc verici ve bize atilmis en buyuk kazik. Hayatta bizi neyin mutlu edecegi konusunda bizi oyle fena kandirmislarki. Tuketim tanrilari bize hep zevkler, hobiler esit, isteyen istedigini secer, mutlu olur yalanini soyledi. Giderek daha acik goruyorum ki tavuk yetistirmeyi sevmek ve hizli araba kullanmayi sevmek yasam, doga ve hatta kisinin kendi mutlulugu acisindan denk zevkler degil. Biri yasami artirici, digeri ise canlilardan kopuk ve istemeyerek de olsa yasama zarar verici. Modern insanin dogadan kopuk zenginliginin onu bir turlu mutlu edemeyisinin nedenlerini buralarda arayabiliriz.

devrim dedi ki...

Piliç yumurtaları hep küçük olur özellikle ilk yumurta küreye benzer. Çok ekiden duyduğum birşey var pilicin ilk yumurtası yanlış hatırlamyorsam 13 yıl bekletince içi inciye dönüşürmüş. Küçükken dayımın 6-7 yıl beklettiği bir yumurtayı kırmıştım. İçinde kahverengi camsı bir madde vardı. İnternette bu konuyu tarattım ama birşey bulamadım. Ama küçükken Hayat ansiklopedisinde bu konuda birşeyler okuduğumu hatırlıyorum. İlk yumurta deyince aklıma bunlar geldi.
Bereketli olsun...

Pinar dedi ki...

Arkadaslar, imrenmeyin, ufacik bir bahceniz (apartmanin bile olabilir, komsularinizi ikna edin) varsa, hemen 2 tavuk, 1 horoz alin. Seyretmesi bile cok zevkli.

Devrim, 13 yil bir deney icin cok uzun bir sureymis!

Bu arada; dayin seni sag ve salim biraktigina gore seni cok seviyormus!:)

Cevat dedi ki...

Aslında ne kadar basit şeylerle mutlu olabiliyoruz değilmi.? Burada en iyi restoranda yenen hiçbirşey kendi topladığın yabani otlarla, tavuklarının yumrtasından yapılan bu otlu yumurtanın tadını veremiyor insana. Afiyet olsun.

tugrul dedi ki...

Kesinlikle yetistirilen, toplanan yiyeceklerin tadi bir baska. Belki de sadece olayi cok onemsemek, minik tat ve doku farkliliklarini bile algilamaya calismak olayi bambaska hale getiriyor. Nedeni ne olursa olsun sonuc harika.

Unknown dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.